Vijenci i dekorativne figurice

Blagdanski ukrasi Ivone Marinić Dragaš

Vijenci od vune, žice i dekorativnih figurica njena su velika strast

Već godinama izrađuje nakit u sklopu svoga brenda Labebe Design Nakit, a prije dvije se godine simpatična Splićanka Ivona Marinić Dragaš jednostavno zaljubila u izradu božićnih dekoracija pa je odlučila proširiti svoju ponudu. Tako od listopada do Božića dekorira vijence za vrata, adventske vijence za stol i personalizirane kuglice za bor na kojima mogu pisati ime ili poruka po želji.

– Sve je krenulo od jedne vrste bijele vune koju sam otkrila još lani i napravila sebi vijenac. Ove godine sam je se opet sjetila i morala sam nešto od nje napraviti. Još kad sam u jednoj trgovini ugledala preslatke figurice Djeda Božićnjaka, to je bilo to.

Ideja je pala još početkom listopada pa su tako nastajali i prvi ovogodišnji vijenci koji su se svidjeli i mojim prijateljima – pojasnila je Ivona koju inspiriraju detalji, ukrasi ili sitnice koje ugleda u trgovinama. Za bazu koristi vijence od stiropora i slame, a za dekoraciju preferira najprije vunu jer joj, kako kaže, daje zimski štih i toplinu. Zatim se igra figuricama, cvjetovima, zvjezdicama, pahuljama, žicom…

Za izradu svakog vijenca potrebna su joj dva do tri sata, a najviše vremena oduzima joj namotavanje vune. Dodala je kako personalizirane kuglice ipak imaju nešto dulji staž jer njih radi već treću godinu zaredom.

– Prvu sam izradila za svoju kćer koja je poželjela kuglicu sa svojim imenom. Ispala je odlično i uskoro su moji prijatelji i članovi obitelji počeli žicati pokoji komad za sebe – rekla je Ivona koja svoju tehniku izrade ukrasa u šali naziva “snađi se kako znaš”, a na pitanje je li pohađala kakvu kreativnu radionicu jednostavno odgovara: – Radionica? Ma kakvi! Pa ovo svatko može kod kuće napraviti sam. Uz malo mašte i vremena…

Nema tu neke filozofije! Potrebni materijal nabavlja gdje god stigne, a njezine dekoracije i nakit se mogu kupiti u prigodnoj prodaji na raznim sajmovima u sklopu Udruge Šušur čiji je član. Ova 32-godišnjakinja posebno ističe pomoć koju joj pri izradi pružaju njezini mališani te činjenicu da u stvaranju ukrasa i dekoracija zaista uživa, pa nerijetko u poslu dočeka zoru.

– Moja osmogodišnja Adriana zaista pomaže, a trogodišnji Tonči nam uglavnom krade materijal – smije se kreativna mama.

Foto: Vojko Bašić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2021 23:40