ARTIZANAT

Bogat program ljetnog festivala rukotvorina ovog vikenda u Savskoj

 ArtiZanat
ArtiZanat organizira ljetni festival rukotvorina koji će se održavat u ljetnom vrtu Vintage Industriala

ArtiZanat je inicijativa koja okuplja male obrtnike, umjetnike i kreativce, a koju bismo mogli opisati kao nešto što se kuhalo godinama i počelo pretvarati u stvarnost početkom 2022. Nakon malog, ali glasnog "booma" koji su kreativne djelatnosti doživjele tijekom pandemije Covida-19 te posljedica koje su uslijedile, prijelaz iz 2021. u 2022. bio je ključna točka kad je potreba za udruživanjem i solidarnošću među članovima kreativne zajednice postala prejaka da bi se ignorirala. Pra-ArtiZanat započeo je kao skup online grupa na društvenim mrežama u koje su kreativci ulazili kako bi dijelili savjete i ujedinili se za fer uvjete na manifestacijama na kojima sudjeluju. Kad je jedna takva zajednica postala dovoljno velika i sveobuhvatna da je mogla početi govoriti u ime kreativnih zanata općenito - rodila se ova udruga.

Primarna misija udruge je popularizacija obrtništva te poboljšanje tržišnih uvjeta za obavljanje kreativnih djelatnosti, djelomično kroz dizanje javne svijesti o važnosti i prednostima male proizvodnje, a velikim dijelom kroz zagovaranje boljih, odnosno održivih poslovnih uvjeta za obrtnike u okviru hrvatskog zakonodavstva i poreznog sustava.

image
ArtiZanat

Osim toga, ArtiZanat je posvećen i pitanju prirodne održivosti, koje neizbježno dolazi u fokus djelovanja s obzirom na to da djelatnosti po naravi kose s masovnom proizvodnjom i velikom industrijom. Zato i podizanje svijesti o poslovnim praksama koje štete okolišu i doprinose propadanju egzistencijalne održivosti boravka na Zemlji ArtZanat vidi kao dio svoje misije te isto postižu svojim redovnim djelovanjem, ali i predavanjima i obraćanjima javnosti kojima skreću pažnju na ove probleme.

ArtiZanat organizira ljetni festival rukotvorina koji će se održavat u ljetnom vrtu Vintage Industriala i u novom privremenom prostoru udruge koji se nalazi odmah do njega - Kreativna Oaza. Program s radionicama, predavanjima, sajmovima i sličnim aktivnostima možete pratiti na njihovim društvenim mrežama.

Kreativni boravak, sajam rukotvorina koji će se održati u subotu 10.6. od 10 do 17 h u Vintage Industrialu u Zagrebu (Savska cesta 160). Ovaj će sajam otvoriti ljetni handmade program Summer Craft Spot. Na sajmu posjetitelji mogu uživati u stvaranju murala uživo te sudjelovati na radionici. Ulaz i sudjelovanje na događanjima je besplatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:40