Slike klasičnih autora

Borba protiv Covida-19 i putem umjetničkih djela

Slike klasičnih autora šalju poruke: perite ruke, nosite maske...

Zanimljiv način kako ljudima objasniti koje bi nove navike ponašanja trebali usvojiti u vrijeme pandemije osmislila je ukrajinska agencija Looma, koja je napravila kampanju za tamošnje ministarstvo kulture.

Kampanju pod imenom “Umjetnost karantene” osmislili su tako da kroz slike klasičnih autora, među kojima su Michelangelo, Rafael, Da Vinci, Magritte i brojni drugi, provuku poruku o novim načinima ponašanja. Tako nam dobro poznata lica sa slikarskog platna poručuju da držimo razmak, peremo ruke, naručujemo dostavu, nosimo maske, izoliramo se od drugih ljudi, redovito dezinficiramo ruke...

Valja priznati kako nitko od nas nije mogao zamisliti kako bi klasične slike mogle izgledati baš ovako, no agenciji treba odati priznanje i reći kako su poruke koje šalju veoma važne, uz to su korisne, a način na koji su uklopljene u slike je naprosto sjajan. “Umjetnost karantene” dio je svjetske kampanje #FlattenTheCurve, u sklopu koje se radi sve kako bi se širenje virusa usporilo i zaustavilo. U nju se uključilo mnogo umjetnika koji, svatko na svoj način, educiraju ljude o tome da je situacija ozbiljna i da je njihovo ponašanje iznimno važno.

Ova ukrajinska je osim toga i zabavna - kako se ne nasmijati na sliku velikog Napoleona na konju koji na leđima ima spremnik za hranu i poručuje nam da više naručujemo, a manje odlazimo u trgovinu, ili pak nesretnog Orfeja koji se miče iz zagrljaja svoj svoje voljene Euridike, a iznad je natpis kojim nas se podsjeća da moramo držati razmak od dva metra. Kampanja je privukla pozornost diljem svijeta i oduševila mnoge ljubitelje klasične umjetnosti.

Foto: Looma za Ukrajinsko ministarstvo kulture

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:53