Hvalevrijedna akcija

Borba protiv homofobije: IKEA otkriva rezultate istraživanja među LGBT+ populacijom u regiji

 Domagoj Kunić
S obzirom da se dvije trećine mladih LGBT+ osoba u Zagrebu ne osjećaju istinski prihvaćeno u svojim domovima

IKEA poziva na snažniju podršku i nudi savjete kako postati njihov prijatelj i saveznik.

Povodom ovogodišnjeg IDAHOT-a - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije 17. svibnja, IKEA Hrvatska pokreće kampanju Ljubav je uvijek dobrodošla kako bi se založila za solidarnost, ravnopravnost i uključivost za sve LGBT+ osobe.

image
IKEA Hrvatska

Tvrtka je provela temeljito istraživanje među mlađom LGBT+ populacijom u četiri glavna grada koje uključuje IKEA Jugoistočna Europa – Bukureštu, Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, i otkrila da se velika većina njih nakon obznanjivanja vlastitih seksualnih sklonosti obiteljima (outanja), ne osjeća u potpunosti prihvaćeno ili dobrodošlo u svojim domovima. Suočavaju se s različitim manifestacijama neprihvaćanja, uglavnom suptilnim, neverbalnim znakovima, poput srama članova kućanstva, u čak više od 60% slučajeva. S time im se najteže nositi, čak teže nego s verbalnom ili fizičkom agresijom.

image
IKEA Hrvatska

‘’U tvrtki IKEA vjerujemo da svatko ima pravo na mjesto koje može nazvati domom – to je više od samo četiri zida ili krova nad glavom. To je također mjesto sigurnosti, pripadnosti i prihvaćanja. Mnoge LGBT+ osobe nemaju takvo iskustvo u vlastitim kućanstvima te se često osjećaju diskriminirano i otuđeno. U okviru naše vizije da učinimo bolji svakodnevni život za što više ljudi, osjećamo se obveznima i privilegiranima zalagati se za pravednije i ravnopravnije društvo i doprinositi pozitivnim promjenama”, rekao je Nikolaos Migkianis, direktor tržišta IKEA Hrvatska.

image
Domagoj Kunić

Kako bi pokazala predanost inkluzivnijem okruženju za LGBT+ osobe, IKEA Hrvatska obilježila je 17. svibnja podizanjem zastave duginih boja ispred svoje robne kuće u Zagrebu. Istovremeno, IKEA poziva sve ljude da postanu bolji saveznici LGBT+ populaciji, kako svojim LGBT+ ukućanima, tako i široj LGBT+ zajednici. Na stranici IKEA Hrvatska (IDAHOT) dostupni su savjeti kako poduzeti jednostavne, a smislene korake koji će LGBT+ osobama pomoći da se uvijek osjećaju dobrodošlo, baš kao u vlastitom domu. Uz savjete, na stranici se nalazi i simbolični znak #ljubavdobrodosla - IKEA poziva svoje kupce, ali i svekoliku javnost da podijele ovaj znak na društvenim mrežama i na taj način iskažu svoju podršku.

Kako bi dodatno podržala LGBT+ zajednicu, IKEA će donirati i udrugu Zagreb Pride, koja već godinama pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ zajednici te svake godine organizira Povorku ponosa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:33