FEMINIZAM NA PLADNJU

Borba za ženska prava provokativnim porukama na tanjurima i šalicama

Nakon što su pobjegle iz rodne zemlje zbog rata, Ukrajinke Jana Guselnikova i Nastija Višnjakova u Zagrebu su pokrenule brend Morra Ceramics kojim žele skrenuti pozornost na tabu teme i prenijeti osnažujuće poruke o ženskom tijelu

Da keramika i feminizam mogu funkcionirati zajedno, iako su na prvi pogled nespojivi, dokazuje nesvakidašnji hrvatsko-ukrajinski brend Morra Ceramics. Pokrenule su ga Jana Guselnikova i Nastija Višnjakova, Ukrajinke koje su se doselile u Zagreb nakon bijega iz rodne zemlje zahvaćene ratom. Tanjurima i šalicama s provokativnim porukama poput "you don‘t have to be perfect" i "want my orgasm GRL PWR", "the future is female", "fuck the patriarchy", "fight like a girl"... polako osvajaju i hrvatsko tržište.

image
Neja Markicevic/Cropix
image

Ukrajinske keramičarke Jana Guselnikova i Nastija Višnjakova iz brenda Morra Ceramics

Neja Markicevic/Cropix

Cilj je njihove feminističke keramike skrenuti pozornost na tabu teme i prenijeti osnažujuće poruke o ženskom tijelu te proizvodima i održavanjem radionica podijeliti svoja iskustva.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

- Nismo željele samo raditi lijepu keramiku koje na tržištu ima mnogo. Bitno nam je prenijeti poruke, naći istomišljenike, pokrenuti važne teme za razgovor i podržati žene kojima to treba. Na taj smo način spojile estetiku i važne teme u jedan proizvod. Kombiniramo keramiku s feminizmom i dijelimo priče o lijepim, jakim ženama, naglašavajući važnost učenja kako voljeti svoje tijelo i ne sramiti se nijedne tabu teme - kaže Nastija.

image
Neja Markicevic/Cropix

Ona i Jana upoznale su se 2019. u Italiji. Tada su se sprijateljile, no još nisu imale ideju o zajedničkom radu. Godinu nakon toga počela je pandemija pa su imale mnogo slobodnog vremena i željele ga ispuniti nečim kreativnim. Počele su eksperimentirati glinom i dosjetile se da rade feminističku keramiku. Prve su proizvode napravile u roditeljskoj kuhinji, a kada im je postalo tijesno, otvorile su prvi studio u Harkivu.

image
/Morra Ceramics

- Bavljenje keramikom ispočetka nam je bilo novi izazov, no ubrzo smo prerasle u nešto više od eksperimentiranja u kuhinji. Odmah smo znale u koje velike ukrajinske trgovine želimo ući, kako se možemo predstaviti i jednostavno smo slijedile plan. U jednom je trenutku naše keramike bilo posvuda i to nam je dalo priliku da počnemo raditi puno radno vrijeme u Morra Ceramics. U Hrvatskoj se nismo našle u najboljim okolnostima, počela je invazija na našu zemlju i bile smo prisiljene otići. No nimalo ne žalimo što smo došle u Hrvatsku, iako je u početku bilo teško - kaže Jana.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

Njih su dvije prvo živjele u besplatnom hostelu za Ukrajince. Bilo je to, kažu, vrlo neobično iskustvo, ali im je bilo najvažnije da se osjećaju sigurno. Bilo je potrebno pet mjeseci da pokrenu brend Morra Ceramics i unajme stan, a od tada samo napreduju. Danas u svom studiju na zagrebačkoj Knežiji drže i radionice keramike koje su sve popularnije.

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

- Dugo smo radile samo keramičke tanjure jer Ukrajina je zemlja u kojoj ljudi jako vole jesti. Tu smo otkrile da Hrvati vole piti pa danas imamo i kolekciju šalica. Sada nam je cilj otvoriti trgovinu kvalitetnih i cool darova u Hrvatskoj. Planiramo surađivati s drugim umjetnicima koji će također biti zastupljeni u njoj. Bit će to umjetnici iz različitih zemalja, uključujući i Hrvatsku, koji se bave različitim kreativnim radovima. Imat ćemo proizvode koje bismo i same željele imati u svom domu - kažu vlasnice brenda Morra Ceramics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:02