Božićna bajka u centru Zagreba

Romantično, lijepo i drugačije

San je konačno postao stvarnost. Zagrebačka umjetnica Jasmina Kosanović, čije su originalne lutke koje su uvijek totalno fensi obučene i modno osviještene već nadaleko poznate javnosti, otvorila je u centru Zagreba, u Petrinjskoj ulici, svoj dućan.

– Cijela je priča nekako bila spontana. U jednom sam trenutku sama sebi naredila da će otvorenje dućana biti 20. studenoga, pa makar ne završila sve na vrijeme. Kako se bližio taj dan, tako su rasle ideje, svaki dan mi je nešto novo palo na pamet tako da nismo poslali pozivnice s datumom, sigurno bih ja još i danas uređivala – veselo priča Jasmina koja je jako zadovoljna kako je prošlo otvorenje. – Puno ljudi, dragih prijatelja, ljubitelja lijepih stvari, smija i finih kolača.

Dućan Jasmine Kosanović ima čak dva bajkovito uređena izloga

Što više čovjek može poželjeti – kaže i dodaje da je prostor uređivala polako. Nije htjela površno odraditi nešto što je toliko dugo priželjkivala. I tako su prošle dvije godine. Sada je, kaže umjetnica, dućan jako sladak i baš onakav kako ga je na početku zamišljala, ali napominje kako će prostor sigurno često mijenjati izgled.

– Ma ja vjerojatno nikada neću staviti točku na i kad je riječ o uređenju. Uostalom, promjena je nužna jer je to način na koji nešto živi, diše i ostaje zanimljivo – objašnjava Jasmina, čiji je dućan uspio u ovo kratko vrijeme koliko je otvoren dobiti neslužbenu titulu najljepšeg božićno okićenog izloga u gradu.

– Zapravo, riječ je o dva izloga. Jedan je potpuno bijeli, baš onako pravi zimski i priča priču o pahuljama i kraljici zimi, čiju kočiju vuku ptice sjevernih vjetrova koje su satkane od leda i snijega, kristala i tišine, ptice zimskih noći. Nešto zaista čarobno. Drugi je izlog, pak, priča o toplini doma u božićnoj noći, kolačima i cimetu, mirisu bora, dječjoj masti i bajkovitom mjestu gdje vladaju lisice i princeze.

– Svakim centimetrom svog dućana potrudila sam se stvoriti bajku, toplinu, priču koja će rasplamsati maštu, vratiti sve koji uđu u ovaj prostor u neki drugi svijet, svijet gdje žive vile i vilenjaci, gdje caruju anđeli, vitezovi, uspavane ljepotice i začarane žabe i prinčevi – otkriva Jasmina. Dodaje kako s veseljem očekuje u svom dućanu sve koji su sačuvali dijete u sebi. Baš kao što je ona. – Svi radovi koji se nalaze ovdje su unikatni i zaštićeni kao dizajn, što mi je važno i na što sam ponosna. Jako puno radim.

Krećem ujutro i ne stajem do navečer. Treba mi od pet sati pa do mjesec dana za najveće i najteže lutke. Ali isplati se. Evo, kruna mog rada je vlastiti dućan i vjerni kupci kojih, moram se pohvaliti, u posljednje vrijeme ima sve više. Super je i to što sam sama sebi gazdarica pa kad nešto odlučim, pitam sama sebe jel to ok i krenem u nove avanture – smije se Jasmina i napominje da njezine lutke nisu samo njezin posao već način života, nešto što ju neopisivo ispunjava.

– Osim izrade lutaka, vodim likovne radionice, bavim se kostimografijom i scenografijom. Sve što je kreativno kod mene dolazi u obzir – zaključuje Jasmina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 04:24