StoryEditor
ZELENI BOŽIĆ

Božićno drvce u tegli kao najbolja zelena ideja ovih blagdana

Zar nije tužan prizor nekoliko dana nakon Sveta Tri Kralja vidjeti bačena drvca po ulici? Ovih dana možemo jednostavno spriječiti taj scenarij.  Učinite dobru stvar i ove godine uzmite drvce u tegli!
 Getty Images/iStockphoto

Ako u svom domu svake godine imate božićno drvce, znate da postoje tri najčešće opcije: umjetno drvce, prirodno drvce s postoljem i drvce posađeno u tegli. Umjetno drvce potrajat će godinama, estetski je gotovo uvijek savršeno i bojom i oblikom i nema muke s iglicama.

Ako ipak niste ljubitelj umjetnih biljaka, vjerojatno ste se odlučili za prirodno, a miris prirodne jelke definitivno pobjeđuje muku s iglicama. Ipak, nakon što je odsječeno i nakon je odigralo ulogu božićnog drvca u domu, ono će završiti na ulici. Stoga je za ljubitelje prirodnih biljaka najbolja opcija božićno drvce u tegli. Njega čak možete držati na balkonu tijekom cijele godine.

Kako bi ova opcija postala još jednostavnija, a time i omiljenija, donosimo vam dvije najvažnije stvari koje trebate znati o ovim zimzelenim ljubimcima koji mogu krasiti vaš dom cijelu godinu.

Decorated with red bows and balls Christmas trees in pots near old house
Getty Images/iStockphoto
 

Vlažnost zemlje

Potrebno je svaki dan provjeravati koliko je zemlja vlažna. Kako biste bili sigurni da nije suha, možete je zalijevati svaki dan po malo ali pripazite da od ispod ima dovoljno velike rupe kako bi višak vode mogao prolaziti kroz njih. Također je važno znati da su korijeni ovakvih zimzelenih stabala poprilično razgranati, stoga se nemojte iznenaditi kada vidite da ih ima gotovo onoliko koliko i zemlje. Budući da su tako razgranati, jako brzo upijaju vodu i to je razlog zašto morate paziti da je zemlja uvijek vlažna.

Foto: Wyevale Garden Centres

Što nakon blagdana?

Još ga neko vrijeme možete držati u tegli, no bilo bi bolje presaditi ga u vrt. Sljedeće godine se više neće moći izvaditi i ponovno staviti u teglu jer će se korijeni još više razgranati. Međutim, tako nešto ovisi o vrsti, neke neće puno narasti i moću ćete ih imati u teglama tijekom cijele godine, dok će nekima biti bolje u prirodi.

Drvce u tegli svakako je puno bolja i ekološki osviještena ideja od odsječenog drvca, jer ćete ga ili imati tijekom cijele godine kao i ostale biljke na balkonu, ili ćete ga jednostavno vratiti tamo gdje pripada - u prirodu.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 20:40