PROFIL

Brend Fish4Wish Rine Ereš

Šašave ribe ludih frizura koje ispunjavaju želje

Izrađuju se od gline i papirnate špage te se oboje. Dolaze iz Poreča, a mogu se kupiti diljem Jadrana.

‘Bio je listopad, rano u zoru. Starac je na svom brodu isplovio na otvoreno more. Kao i toliko puta do sada, Roko je uživao plivajući uz barku. Ribar ga je već nekoliko puta uhvatio u svoju mrežu, ali ga je svaki puta pustio nazad u more.

No, ovoga jutra nešto je bilo drugačije. Kroz naboranu morsku površinu ugledao je djevojku. - Žena na brodu? - pomisli. Bila je to najljepša djevojka koju je ikada vidio. Narednih nekoliko jutara plovila je s ribarom. Kako je Roko kasnije saznao, bila je to njegova unuka. No, nakon nekog vremena brod je prestao dolaziti. Više nikada nije vidio ni ribara ni djevojku. A i što bi mogao učiniti sve i da ju je vidio? On je bio samo malena riba, a ona slobodna djevojka koja ne ovisi o dubokom oceanu. Nekim ljubavima nije suđeno, ali je ipak lijepo prisjetiti ih se...’

Priča je to o Roku, ribici koja osluškuje ljubavne želje. Društvo mu prave Tonka koja prima želje o dijeljenju s drugima, Mima koja čuva želje koje želite samo za sebe, Šima čuvarica snova, Greta koja osluškuje želje vezane iz novac i brojne druge ribice.
Riječ je o Fish4Wish jatu, raznobojnim ribama ludih frizura od kojih je svaka specijalizirana za određeni tip želja. Rina Ereš ih izrađuje već 15 godina, a za razliku od ribica koje u tišini čuvaju želje na sigurnom, ne prestaje pričati i pršti od energije.

- Ideja je nastala sasvim spontano iz životnog iskustva. Stalno nastaju nove priče o ribicama pa jato postaje sve veće i veće. Tako se Fish4Wish priča s vremenom razvila u obiteljski posao pa su mi se u proizvodnji pridružile i Katarina i Marijeta Ereš, a naša trgovina nedavno je doživjela veliki facelifting - objasnila je Rina koja svoje simpatične proizvode prolaznicima nudi u ulici Sv. Eleuterija 1 u Poreču.
Na pitanje kako nastaju ova otkačena morska bića, spremno odgovara.

- U proizvodnji se koriste glina, boje i papirnata špaga. Ribice se modeliraju na lončarskom kolu i zatim peku na 100 stupnjeva. Potom se boje i dobivaju svoje karakteristične ‘frizure’. Vrijeme izrade ovisi o modelu. Prodaju se po čitavom Jadranu, ali bazična fizička trgovina je u Poreču - kazala je Rina.
Osim bojom, frizurom, izrazom lica i imenom ribice variraju i po veličini po čemu je formirana i njihova cijena. Najmanje stoje 70, srednje 90, velike 140, a one ekstra velike 200 kuna. No, kako zapravo funkcionira ispunjavanje želja?

- Morate se nagnuti prema ribici i tiho joj šapnuti što želite. Ona to nikome neće otkriti jer jako dobro čuva tajne, a na vama je samo da čvrsto vjerujete u ostvarenje svoje želje - napomenula je Rina.
Čak i ako ne vjerujete da vam ove šašave ribe mogu ispuniti želju, ako ih udomite sigurno je da će vas dugo podsjećati na ljetovanje, a vaš dom učiniti vedrijim mjestom.
- Voljeli bih naglasiti da je plan otvoriti još dva Fish4Wish marketa na Jadranu i velika želja nam je Španjolska, tako da je u planu još puno rada, želja i širenja - zaključila je Rina.

Priče koje prate svaku ribicu možete pročitati na Facebook stranici Fish4Wish.

Foto: Goran Šebelić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:54