10 najljepših ekohotela na svijetu

Briga za okoliš u turizmu

Hoteli koji čuvaju okoliš i potiču svoje goste na promišljanje o ljepoti prirode

Ćudljivo ljeto mnoge je potaknulo na razmišljanje o globalnim promjenama u prirodi koje kreiramo nebrigom za prirodu i onečišćavanjem našeg lijepog planeta. Svaki pojedinac može napraviti razliku tako da živi ekološki svjesno, a to su shvatili i brojni turistički djelatnici diljem svijeta. Veliki hoteli i hotelski resorti golemi su potrošači energije i zagađivači okoliša, ali samo neki. Oni drugi su najbolji ekohoteli svijeta koji, osim što prvenstveno štede energiju a time i novac, čuvaju okoliš i potiču svoje goste na promišljanje o ljepoti prirode i načinima čuvanja okoliša. Od solarnih panela do biorazgradivih sapuna i kupovanja namještaja i namirnica isključivo od lokalnog stanovništva, ovi su hoteli pokazatelj kako bi sadašnjost i budućnost turizma trebale izgledati.

El Nido Resorts

El Nido, Filipini

Golemi resort na Filipinima osvojio je brojne nagrade na području ekologije i održivog razvoja. Hotel zapošljava lokalno stanovništvo, a od njih i nabavlja namirnice za restoran, otpadne vode ne puštaju se u more, već koriste posebne pročišćivače pa vodu koriste više puta (npr. za ispiranje zahodskih školjki, hidrante ili zalijevanje biljaka), a sav otpad se strogo odvaja i reciklira. El Nido je jedan od rijetkih turističkih objekata koji sudjeluje u gašenju svjetala za Dan planeta Zemlje, a tu su akciju doveli na višu razinu time što na sat vremena gase svjetla i sve aparate koji troše struju za svakog punog mjeseca. Uštede od te akcije doniraju za pošumljavanje Filipina.

Proximity Hotel

Greensboro, Sj. Karolina

Ovaj luksuzni hotel sa 147 soba napravljen je tako da troši 40% manje energije i 30% manje vode u usporedbi s jednakim hotelom bez ekoloških poboljšanja. Krov je zelen, prekriven slojem bilja koje optimalno čuva temperaturu zgrade, a na njemu je i stotinu solarnih panela koji proizvode energiju za grijanje vode. Primijenjeno je više od 70 energetskih i zdravstvenih poboljšanja, kao npr. korištenje geotermalne energije, 87% otpada od gradnje je reciklirano, golemi prozori propuštaju prirodnu svjetlost i toplinu, sve goste potiču da se voze biciklima…

Concordia Eco Resort

St. John, Djevičanski otoci

Kao što i samo ime otoka govori, ovdje je sve u službi netaknute prirode, pa se tako svi gosti informiraju o ekologiji i potiču na aktivnosti u prirodi. Osim toga, hotel ne mijenja posteljinu svaki dan tijekom boravka, već samo na zahtjev, što osigurava velike uštede vode i energije. Osim običnih soba i apartmana, ovdje su hit ekošatori. Riječ je o luksuznim kućicama na drvetu s pogledom na ocean, a svaka ima toalet koji kompostira, solarne grijače vode i rasvjetu koja troši minimalne količine struje. Sapuni, šamponi i deterdženti u hotelu su biorazgradivi.

The Green House

Bournemouth, Velika Britanija

Iz naziva je sve jasno, ovaj ekohotel smatra se jednim od ‘najzelenijih’ u Velikoj Britaniji. U potpunosti je oprem-ljen organskim namještajem, ali i zavjesama, tepisima i posteljinom. Ističu pet načela kojima se vode u poslovanju: prvo je nabavljanje hrane, stvari i usluga što je moguće više na lokalnoj razini, drugo recikliranje, ponovno upotrebljavanje i reduciranje potrošnje, zatim promišljanje o životnom vijeku svega što u hotel ulazi i što će učiniti s time kada im više neće trebati, četvrto je održavanje standarda koji potiču dobrobit čovječanstva i posljednje je iskrenost i transparentnost u poslovanju. Bravo!

Hotel Mainport

Rotterdam, Nizozemska

Iz luksuznog hotela s pet zvjezdica pruža se spektakularan pogled na more i Rotterdam, a uređenje svakog kata inspirirano je drugim kontinentom. Osim nabrojanog, Mainport je ekohotel s Green Key Gold licencom, s time da on ne samo da je zadovoljio uvjete za njezino dobivanje, nego ih je i premašio. Hotel ima i ‘Green Team’; skupinu ljudi koja pokreće sve ekološke aspekte hotela. Kako bi što više smanjili ugljični otisak, osoblje surađuje s lokalnim proizvođačima, koristi otpadnu industrijsku toplinu za grijanje, nape u kuhinjama se automatski gase kada i pećnice, a klime i aparati u sobama čim gosti napuste prostoriju.

White Pod

Švicarske Alpe

Značenje riječi ‘pod’ moglo bi se prevesti kao ljuska, a u stvari je riječ o kružnom šatoru od 40 kvadrata koji je pričvršćen na drvenu platformu i pruža nevjerojatan pogled na Alpe. Šatori su bijele boje kako bi se zimi stopili s krajolikom, a ljeti se presvlače u prirodne zelene materijale iz istog razloga. Iako se nazivaju šatorima, ove luksuzne kućice imaju pet zvjezdica i sadrže sve što je potrebno za otmjeni eko odmor. Svaki štedi energiju već svojim oblikom, golema stakla propušataju dovoljno svjetlosti, potrošnja vode i struje svedena je na minimum, kao i proizvodnja otpada. Obnovljivi izvori energije ovdje su obavezni, a gotovo da i ne postoji ‘zeleni’ certifikat koji ovaj kompleks ne posjeduje.

Hotel Tierra Patagonia

Torres del Paine, Čile

Napravljen tako da se gotovo stapa s brdom, ovaj prekrasan hotel građen je sa ciljem da ne narušava prekasan prirodni ambijent, nego da se stapa s njim, što nije neobično jer se nalazi u zaštićenom nacionalnom parku. Hotel je u potpunosti opremljen štednim svjetlosnim sustavima, ima drvene zidove koji održavaju optimalnu temperaturu objekta, a sav namještaj izradili su mali lokalni proizvođači od prirodnih materijala koje nerijetko sami uzgajaju, beru i obrađuju.

Six Senses Con Dao

Con Dao, Vijetnam

Činjenica da je ovaj resort smješten u nacionalnom parku već govori dovoljno o njegovoj ljepoti, ali i povezanosti s prirodom. Materijali koji su korišteni za gradnju dolaze iz održivih izvora, a struktura građevine do maksimuma koristi prirodno strujanje zraka i tako smanjuje potrebu za klimatizacijom. Stanovnici ovoga kraja od malih nogu uče biti predani socijalnoj odgovornosti i ekološkoj osviještenosti, a upravo oni čine većinu osoblja resorta. U hotelu su zaposlene i osobe koje aktivno brinu o zaštićenim životinjskim vrstama, posebno o dugongu, posebnom morskom sisavcu iz reda sirena, a ima ih još samo desetak jedinki.

Finca Rosa Blanca

Coffee Plantation and Inn

Ovaj divan kompleks nalazi se na golemim plantažama kave u Kostariki, a u skladu s time svojim gostima nude najbolje organske kave čije ostatke kasnije koriste kao gnojivo. Osim toga, hotel ima i brojne elemente održivog razvoja kao što su solarni paneli koji griju vodu, podzemni električni sistemi koji ne utječu na okolnu prirodu i radnike na plantažama, ionizacijski sistem bakar – srebro koji čisti bazene i štedi vodu. Sve tkanine u hotelu napravljene su od bambusovih vlakana, a u sklopu kompleksa je i staklenik u kojem uzgajaju povrće i bilje za hotelski restoran.

h2hotel

Healdsburg, Kalifornija

Iako ima skromnih 36 soba, sve su opremljene namještajem od organskih i ekomaterijala. U velikoj mjeri hotel koristi solarnu energiju, ima zeleni krov koji filtrira kišnicu i omogućuje gostima korištenje bicikala. Pametni senzori gase svjetla i uređaje kada gosti napuste sobe, hotelski restoran spravlja hranu od isključivo lokalnih namirnica a dizala koriste 60% manje struje, i ne podmazuju se motornim uljima. Velika pažnja posvećena je i materijalima korištenima za gradnju, a gotovo sav otpad od gradnje je recikliran.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:51