Budućnost bez zelene infrastrukture nije opcija

Održivost i krajobrazna arhitektura - više od dizajna

Da krajobraz i zgradarstvo nisu odvojeni pojmovi već usko povezani te da je u kontekstu prirodne simbioze potrebno omogućiti razvoj i progres pojedinih urbanih i ruralnih područja uz implementaciju principa zelene gradnje i novih tehnologija i proizvoda, ali u konačnici uz zaštitu okoliša i pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi, zaključak je 20. simpozija o zelenoj gradnji pod nazivom “Održivost i krajobrazna arhitektura – više od dizajna”.

Važna je suradnja

Simpozij je održan sredinom tjedna u hotelu International u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, a organizatori su bili Hrvatski savjet za zelenu gradnju Hrvatska, Hrvatska komora arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu i Odbor za urbanizam, Agronomski fakultet Zagrebu – Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost te Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, a uz potporu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koji su ovom prigodom ugostili svjetsku zvijezdu među krajobraznim arhitektima, Nigela Thornea, počasnog člana International Federation of Landscape Architecture – Europe, koji predaje na nacionalnoj i internacionalnoj razini te drži predavanja radi promicanja održivosti u krajobraznoj arhitekturi diljem svijeta, a aktualni je gost predavač i na Beijing University of Civil Engineering and Architecture.

Kako je istaknuto, krajobrazna arhitektura, kao nezaobilazan dio svakog investicijskog projekta, područje je u kojem do izražaja treba doći humani pristup uređenja prostora, poštivanje tradicionalnih vrijednosti svakog područja i njegovih stanovnika ili posjetitelja, ali i utjecaj krajobraza na kvalitetu života u nekom prostoru uz nezaobilazno promišljanje u sociološkom kontekstu. Naime, svjetska praksa dokazuje da se jedino uz uključivanje svih sudionika graditeljskog sektora od samog početka planiranja projekta dolazi do kvalitetnih rješenja na zadovoljstvo svih strana – investitora, lokalne samouprave, stanovnika, financijskih institucija, arhitekata i krajobraznih arhitekata, izvođača radova te u konačnici stanovnika i svih onih koji u poslovne ili turističke svrhe posjećuju određena područja.

‘Rupe između zgrada’

Nigel Thorne, pak, u šali je rekao da će vrisnuti ili udariti nekoga ako još jednom čuje da se krajobrazna arhitektura poistovjećuje s “popunjavanjem rupa između zgrada” jer je ona puno više od toga. U svakom prostornom planiranju, projektiranju, kontinuiranom upravljanju i održavanju programa potrebno je razumjeti krajolik, uzeti ono najbolje iz njega i, poštujući njegovu povijest, kulturu i baštinu, tražiti individualna rješenja, koja će rezultirati raznim beneficijama i za sljedeće generacije, od ekonomskih, preko socijalnih, do zdravstvenih… Pritom je, ponovio je, izuzetno bitna suradnja svih sudionika, bez obzira na to radi li se o novom projektu ili urbanoj regeneraciji.

U prostornom planiranju treba razumjeti krajolik, poštujući njegovu povijest, kulturu i baštinu

Najbolji primjer transformacije je, prema njegovu mišljenju, Olimpijski park u istočnom Londonu sagrađen za Olimpijske igre 2012. godine, gdje adaptacija krajolika nije savršena, ali označava prijelomnu točku za buduće projekte jer je uključenjem elementa održivosti potaknuo pozitivne i dugoročne promjene na okoliš i društvo. A zgodno je spomenuti da je master plan za cijeli projekt, još od 2005. godine, vodio upravo krajobrazni arhitekt Jason Prior. Istočni dio Londona bio je industrijsko područje, a projekt Olimpijski park uključio je gradnju suvremenih sportskih i drugih objekata, modernu infrastrukturu, javni prostor i zelene zone na području površine 250 hektara. U gradnji je iskorišteno čak 90 posto zatečenog demoliranog materijala starih objekata, a od 1,4 milijuna kubičnih metara iskopane zemlje s tog područja, čak 80 posto je filtrirano i ponovno iskorišteno.

Prenamjena Parka

Nakon Igara pojedini su objekti demontirani, a pojedini su smanjeni, sagrađeno je osam novih naselja, otvoreni su parkovi… Drugim riječima, Park je promijenio život ne samo lokalnim stanovnicima, nego je otvorio oči cijelog svijeta i ukazaona to kako će se projekti ubuduće planirati. Jer, zaključio je Nigel Thorne, budućnost bez zelene infrastrukture nije opcija.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:59