odličan uspjeh

Čak 11 nagrada osvojili su hrvatski arhitekti na regionalnom natjecanju

 Marko Mihaljević
Cilj ovog arhitektonskog bijenala je okupljanje i umreživanje istaknutih autora iz srodnih područja urbanizma, arhitekture i dizajna

Na petom Balkanskom arhitektonskom bijenalu, održanom od 8. do 16. prosinca u Beogradu, bilo je izloženo više od 350 radova autora iz regije.

Hrvatska se predstavila selekcijom radova arhitekta Saše Begovića, autora i predavača-selektora izložbe "Arhitektura u Hrvatskoj - sinoptički pregled 2019.-2021.". Predstavljeno je 30 izabranih projekata hrvatskih arhitekata realiziranih u posljednje dvije godine. Riječ je o radovima različitih tipologija i svih mjerila, od obiteljskih i višestambenih kuća, ureda, javnih zgrada i prostora do škola, trgova i interijera. Radove iz ostalih zemalja odabrali su drugi selektori.

image
Marko Mihaljević

Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode u Lonjskom polju arhitekata Mije Roth Čerine i Tončija Čerine

Hrvatski su arhitekti osvojili čak 11 nagrada. U kategoriji Arhitektonske realizacije, 2. nagradu za svoj rad Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode u Lonjskom polju osvojili su Mia Roth Čerina i Tonči Čerina. Specijalne nagrade u istoj kategoriji osvojili su i Dinko Peračić za rad Cro-ribarska luka Brižine, Kaštel Sućurac, Idis Turato za rad Vinarija Roxanich te Vedran Pedišić, Ida Katić, Martina Petrač, SANGRAD+AVP za radove Autobusni kolodvor i Kajak kanu klub u Slavonskom Brodu.

image
MARKO MIHALJEVIĆ

Cilj je bijenala umreživanje istaknutih autora iz srodnih područja urbanizma, arhitekture i dizajna

U kategoriji Urbanizam, 2. nagradu osvojili su Paula Šimetin, Ivana Tutek, Iva Dubovečak, Izvor Simonović-Majcan, NumenForUse za rad Trg Poljana u Šibeniku, 3. nagradu osvojili su Alan Kostrenčić i Darovan Tušek za Gradsku rivu u Poreču, dok su specijalne nagrade osvojili MVA - Mikelić Vreš Arhitekti + Jan Pavlović za Školski trg u Krapini. U kategoriji Dizajn interijera Studio UP Lea Pelivan i Toma Plejić osvojili su 3. nagradu za rad Bijeli loft u Zagrebu. U kategoriji Dizajn namještaja specijalnu nagradu osvojili su Prostoria za svoj rad/proizvod Kontrapunkt recliner te NUNC za rad/proizvod Ruvo.

image
OKSANA SKENDŽIĆ

Sudionici petog Balkanskog arhitektonskog bijenala

Cilj ovog arhitektonskog bijenala je okupljanje i umreživanje istaknutih autora iz srodnih područja urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina.

Održan je i Dan hrvatskih arhitekata i dizajnera, a svoje su projekte izložiti arhitektonski studiji New power generationa: Skroz, Arhiv, Biro i Onda arhitektura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:57