OBJEKT ŽUDNJE

CEKOlamps, ručno rađene dekorativne svjetiljke od vodovodnih cijevi

CEKOlamps - kroz kontradiktorne elemente do zanimljivog proizvoda

Nedavno se na tržištu formirao zanimljiv brand ručno rađenih svjetiljki - ‘CEKOlamps’. Ono što prvo upada u oko jest nesumnjiva estetika proizvoda koja je uz diferencijaciju kroz nosivi materijal, kvalitetu i konkretnu funkcionalnost zagarantirala instantni uspjeh.

Danas je djelovanje u sferi produkt dizajna i/ili handcraftinga u Hrvatskoj definitivno hrabar potez s obzirom na to da prevladavajući mentalitet rijetko podržava cijenu inovativnosti, ručnog rada i unikatnosti proizvoda.

’U periodu dok sam uređivao stan u kojem trenutno boravim primijetio sam koliko me je cijeli proces zabavio, opustio i odmaknuo od ustaljene svaodnevice. To me je inspiriralo na daljnje stvaranje. Cilj mi je bilo stvoriti proizvod koji je koristan, lijep i drugačiji ali i dobro se provesti.’ prisjeća se Jasen Čeko, začetnik branda CEKOlamps.

Iako još uvijek u nastanku, brand je vrlo brzo zauzeo svoje mjesto na tržištu.

‘Prvih par svjetiljki izradio sam kao poklon za rođendan dragim ljudima. Kada sam svjedočio oduševljenjem njihovih prijatelja i kolega, shvatio sam da bi ovo vrlo lako mogao postati traženi proizvod - ne samo kod nas, već i na inozemnom tržištu.’, objašnjava Jasen.

Ono što ove svjetiljke diferencira jest odabir nosivog materijala. Kontradikcija između vodovodnih cijevi i njihove funkcije - provođenja struje definitivno je upečatljiv smjer, koji je uz visoku estetiku ove svjetiljke instantno učinio zanimljivima javnosti.

‘S obzirom na to da vodovodne cijevi postaju sve češće korišten materijal - od svjetiljki do namještaja i dekoracija - važno mi je da unesem i svoj potpis u proizvod koji stvaram. Budući da ovaj sistem izrade nudi pregršt mogućnosti, plan mi je i diferencirati samu poruku koju proizvod unosi u prostor.’ dodaje dizajner.

Primjer za to jest ‘Light of Lotos’ - svjetiljka inspirirana yogijskom Asanom Padmasanom. Svjetiljka prikazuje poznati sjed koji je tisućama godina fizička baza za izvođenje raznih meditativnih tehnika. Autentičnost ovog proizvoda leži u zanimljivom spoju klasične industrijske hladnoće nosivog materijala s toplinom svjetlosti žarulje i poruke koju unosi u životni prostor.

Ono što je također zahvalno je pomičnost dijelova svjetiljke koje omogućuje upravo odabir ovog materijala. U slučaju ‘Light of Lotus’ svjetiljke, moguće je pomicati ‘ruke’ ovisno o raspoloženju vlasnika. Neke od simpatičnih mogućnosti su odlaganje knjiga, papira, spisa i računa u ruke ovog meditativnog čovječuljka.

Više o brandu možete pronaći na CEKOlamps web stranici ili putem online shopa Etsy.com. S obzirom na to da postoji i opcija custom made izrade, sve upite i narudžbe moguće je poslati direktno na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Za narudžbe do 1.1.2018. ostvarujete 15% popusta!

Foto: Jasen Čeko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:55