Sedam puta brže

Česi napravili prvu 3D printanu kuću od betona veličine 43 kvadrata za svega 48 sati

 Burinka
Za izradu Prvoka koristila se robotska ruka Scoolpt koja gradi sedam puta brže od konvencionalnih načina gradnje

Iako već odavno čitamo vijesti o 3D printanim domovima i dalje nam to zvuči kao neka daleka budućnost na koju će Hrvatska morati pričekati još dosta vremena. Ipak stvari se sve brže razvijaju i dolaze skoro pa u naše susjedstvo. Naime, nedavno je u Češkoj predstavljen projekt prve 3D printane kuće od betona.

image
Scoolpt

Građevina je nazvana "Prvok", a radi se o plutajuća strukturi koja je predstavljena na rijeci Vltavi. Prvok se može napraviti u roku od 48 sati. Osim toga, značajno je ekološki prihvatljiv jer smanjuje emisije CO2 i otpad. Kuća je izrađena eko-tehnologijama što znači da je djelomično samoodrživa..

Kuću je projektirao je češki arhitektonski studio — specijaliziran za 3D ispis — Scoolpt. Kako Interesting Engeneering prenosi Prvoke ima 43 četvorna metra površine u kojoj se nalaze tri prostorije: dnevni boravak s kuhinjom,spavaća soba i kupaonica.

image
Scoolpt

Za izradu Prvoka koristila se robotska ruka Scoolpt koja gradi sedam puta brže od konvencionalnih načina gradnje – zapravo, brzinom od 15 centimetara u sekundi. Betonska smjesa korištena za gradnju sastoji se od nano-polipropilenskih vlakana, plastifikatora i ubrzivača vezivanja. Cijeli projekt završen je za dva mjeseca.

image
Scoolpt

Kako ističu iz Scoolpta, ova vrsta betona se nakon 24 sata stvrdne na standardnu čvrstoću temelja klasične obiteljske kuće (tj. 25 MPa). Nakon potpunog stvrdnjavanja za 28 dana beton poprima vrijednosti (65 MPa) – jednako kao kod mostova.

- U budućnosti, vlasnici mogu razgraditi zgradu nakon što joj istekne vijek trajanja i ponovno je ispisati s istim materijalom izravno na lokaciji", rekao je Michal Trpak, arhitekt.

Osim arhitekture, Scoolpt je studio koji veliku važnost pridaje dizajnu i umjetnosti. Scoolpt dizajnira namještaj, nakit, rasvjetu uz pomoć tehnologije 3D printanja.

image
Burinka

- Cilj oblikovanja je prenijeti estetsku ljepotu na uporabne stvari, primjerice na ulični mobilijar. Predstavljeni radovi žele zaokupiti pozornost promatrača, ne samo svojom umjetničkom kvalitetom, već i time što nose uporabnu vrijednost i tako postaju dio njihovog svakodnevnog života – kažu iz Scoolpta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 15:53