KAMPUS

Cijeli grad u jednoj zgradi: Bujni park u središtu glavna je odlika karaktera

 BIG
Volumen je raspoređen po obodu otoka, oslobađajući središte za veliki park, prostor zaštićen od vjetra i buke

Arhitektonski studio Bjarke Ingels Group predstavio je viziju za projekt Masterplan Esbjerg Strand, koji će činiti okvir za okruženje kampusa koji ima za cilj donijeti novi pristup obrazovanju. Projekt Education Esbjerg uključit će inovativnu obrazovnu platformu koja promišlja tradicionalni obrazovni sustav u zemlji. Koncept BIG-a je ponovno stvoriti cijeli grad u jednoj zgradi. Obrazovanje i razvoj stvorit će životni okvir za nove zajednice, dok će otok prihvatiti raznolik niz funkcija za stvaranje održivog ekosustava usmjerenog na čovjeka.

image
BIG
image
BIG
image
BIG
image
BIG

Projekt redizajnira prethodni plan površine 15.000 četvornih metara, koji je predlagao standardizirano rješenje, neprilagođeno ekološkim uvjetima obale. Novi plan ima nešto manju tlocrtnu površinu, 13.700 četvornih metara. Volumen je raspoređen po obodu otoka, oslobađajući središte za veliki park, prostor zaštićen od vjetra i buke. Bujni park definira karakter unutarnjeg dvorišta, stvarajući kontrast između industrijske luke i mirnog okruženja kampusa. S vanjske strane perimetra pruža se pogled na more, luku, marinu i lagunu.

image
BIG
image
BIG

Perimetralni blok započeo je kao zgrada od sedam katova, ali visina je prilagođena tako da je geometrija optimizirana za minimalnu buku iz susjedne luke, optimizirane uvjete vjetra na tlu i na krovu, maksimalnu izloženost suncu i poglede iz zgrada. Kontinuirani volumen ima prednost jer svima nudi pogled na unutarnji park ili more. Planirano je da krov postane kontinuirani vrt na krovu, sa stazom od jednog kilometra koja prati valovitu geometriju i topografiju krova. Podnožje zgrade podignuto je za sedam metara kako bi se kampus zaštitio od poplava.

image
BIG
image
BIG

Projekt se temelji na načelima održive gradnje. Cilj glavnog plana je postići 11 od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja, uključujući kvalitetu obrazovanja, pristupačnu i čistu energiju, smanjenje nejednakosti, čistu vodu i sanitarne uvjete te održive gradove i zajednice. Kampus će sadržavati obnovljivu energiju na lokaciji, smanjenu emisiju CO2 i cilj mu je poboljšati biološku raznolikost i staništa za lokalne vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:35