OAZE MIRA I SREĆE

D&D GOLD, koji u prodaji ostaje cijelo ljeto, donosi: Otoci bez prometa s fenomenalnim kućama

Obnovljena i potpuno preuređena kuća arhitektice Ane Mažuran
 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Posjetili smo Silbu, Prvić, Veli Drvenik i Unije gdje smo pronašli divne objekte. Otkrivamo što su nam ispričali vlasnici i projektanti

Hrvatska je zemlja sa 1244 otoka. Do jednih ćete se dovesti kopnenim putem, a do drugih doploviti, najčešće trajektom te potom nastaviti vožnju automobilom do željenog odredišta. Međutim, ima i otoka do kojih možete doći samo uz uvjet da automobil ostavite miljama daleko - na kopnu.

image
D&D GOLD

Na nekima od njih moći ćete se, u najboljem slučaju, koristiti malim traktorima ili skuterima, dok su stanovnici nekih ograničili čak i vožnju biciklima, tako da se po njima može ići isključivo pješice, a sve što nosite sa sobom možete prevoziti karijolama. Riječ je, dakako, o otocima bez prometa. Bez buke, bez ceste, bez automobila...

Otoci su to koje masovni turizam nije ni okrznuo, a možemo reći da su posljednje oaze mira i sreće. U Hrvatskoj ih je manje od deset.

Ove smo godine posjetili čak četiri jadranska otoka bez prometa, na kojima smo pronašli nekoliko fenomenalnih kuća za odmor koje su nas oduševile svojim oblikovanjem, uređenjem, okruženjem, ambijentom... Vlasnici kuća i njihovi projektanti ispričali su nam kako su ih osmislili, ali i što je značilo graditi ili uređivati kuću na jednom takvom otoku. Sve što su nam rekli možete doznati u časopisu D&D GOLD, koji se na kioscima može kupiti cijelo ljeto.

Inspirativne priče

U pripremi velike ovogodišnje teme broja prvi na popisu bio je otok Silba, na kojemu već godinama dolazi do zavidne sinergije investitora i arhitekata. Na otoku su tako realizirane brojne kuće s potpisom poznatih domaćih arhitekata, među kojima su Marko Piljek, Nenad Fabijanić, Marija Bošković, Boris Podrecca, Letilović Pedišić... No, ovaj smo put posjetili arhitekticu Anu Mažuran, koja je punih osam godina tragala za zemljištem ili manjom kućom na otoku. Tada je naišla na oglas za jednu u devastiranom stanju, koju je obnovila i osuvremenila. Zavirili smo i u nekadašnju kapetansku kuću iz 1982. godine, koju je preuredio njemački par, a rado nas je ugostila i hrvatska omiljena kiparica Marija Ujević-Galetović, čiju je kuću osmislio arhitekt Branko Silađin.

image
Obnovljena i potpuno preuređena kuća arhitektice Ane Mažuran
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
Judita Ljutić

Na Prviću smo pronašli suvremenu kuću koju potpisuju arhitekti Judita Ljutić iz studija DVA plus i Damir Ljutić iz ureda BADD.arch, a koji su inspiraciju za njezino oblikovanje pronašli u elementu što se često susreće u jezgri većine primorskih gradića - trgu. Na Velom Drveniku dočekala nas je još jedna zanimljiva priča o kamenoj djedovini pretvorenoj u morski raj arhitektice Sandre Meštrović, a na Unijama je naš domaćin bio slovenski arhitekt Vid Vidovič, čiji je diplomski rad bio na temu tradicijskih kuća na otoku, a radio je nekoliko projekata koji slave autohtonu arhitekturu.

image
Kompleks starih preuređenih kamenih kuća arhitektice Sandre Meštrović na otoku Drvenik Veliki kod Trogira
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Čak 212 stranica

Naše luksuzno izdanje D&D GOLD, koje tradicionalno izlazi na ljeto, idealno je štivo na plaži, ali i za sve one koji su željni zanimljivih arhitektonsko-dizajnerskih tema. I u ovom broju pripremili smo, između ostalog, nekoliko inspirativnih fotopriča. Prva je o kultnim stolcima koje možete kupiti u hrvatskim trgovinama, a koje smo snimali u jednoj željezari u Zagrebu. Inspirirani putovanjima zaputili smo se do fotogeničnog hangara i avionskih pista u Pisarovini, gdje nam se na snimanju pridružila i manekenka, a nismo zaobišli ni najaktualniju temu, druženje na otvorenom. Tako vam otkrivamo kako izgleda stilizirani party na krovu jedne stambene zgrade, na prostranoj terasi i u - garaži.

image
Kuća na otoku Unije koju je napravio arhitekt Vid Vidović
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Nadalje, naše najpoznatije arhitekte, dizajnere i povjesničare umjetnosti zamolili smo da nam iz svojih albuma izvuku neke stare fotografije i ispričaju koji su prostori, osobe i trenuci obilježili njihovu mladost.

Zaista vjerujemo da ćete uživati listajući čak 212 stranica našeg luksuznog časopisa, koji u prodaji ostaje do kraja ljeta. Jedva čekamo čuti dojmove i vaše sugestije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:25