IMA SAMO 26 GODINA

„Dala sam otkaz i sada zarađujem 8000 eura mjesečno radeći samo 10 sati tjedno iznajmljujući nekretnine koje uopće ne posjedujem”

 @linaxakhtar/TikTok

Za većinu nas iznajmljivanje nekretnina čini nemogućom misijom tijekom našeg života, no jedna mlada poduzetnica otkrila je da zarađuje tisuće eura od nekretnina koje čak ni ne posjeduje, prenosi The Sun.

Lina Akhtar, 26, iz Bedfordshirea, zarađuje nešto više od 100.000 eura godišnje iznajmljujući nekretnine drugim ljudima koje sama iznajmljuje od drugih stanodavaca, stavljajući razliku u džep.

Nakon što je 2018. diplomirala na sveučilištu, Lina je mislila da je uobičajeni radni dan od 9 do 5 njezin jedini put.

Rekla je: "Kao najstarija kći u drugoj generaciji imigrantskog kućanstva, nisam imala izbor sveučilišta na koje bih išla, samo mi je obitelj rekla da pohađam lokalno sveučilište.To je ono što sam učinila, odabrala sam nešto općenito poput poslovnog upravljanja za što u to vrijeme nisam imala strasti, ali sam marljivo studirala bez obzira na to. Kada sam diplomirala 2018., bila sam potpuno ravnodušna, nisam imala ambicija i mislila sam da je dobivanje jednostavnog uredskog posla moj put sve do dobi za mirovinu. Nakon što sam diplomirala na sveučilištu, nekoliko mjeseci kasnije, dobila sam svoj prvi posao 9-5 u malom start-upu za kibernetičku sigurnost u južnom Londonu gdje sam se bavila prodajom. Putovanje je trajalo sat i pol u oba smjera, tako da bih putovala pet dana u tjednu, ustajala u 5 ujutro i vraćala se kući u 20 sati."

Nakon dva mjeseca posla, Lina je rekla da je znala da se ne želi držati uobičajenog radnog vremena 9-5 - ali nijedan od sporednih poslova koje je pokušala nije uspio.

"Nastavila sam raditi mnoge druge sporedne poslove, poput pisanja knjige, pisanja članaka, pokretanja linije odjeće i popis se nastavljao u žarkoj nadi da ću jednog dana biti svoj šef. Međutim, svi su propali, pa sam nastavila raditi mnogo uobičajenih poslova."- prisjetila se.

Odmor s njezinom obitelji u raskošnom Airbnbu je potaknuo ideju o iznajmljivanju.

"Istraživala sam postoje li druga rješenja i tada sam vidjela Amerikanku na YouTubeu kako opisuje strategiju rent-to-rent."- objasnila je.

To je kada dugoročno unajmite nekretninu od stanodavca, a zatim je iznajmite stanarima koji plaćaju višu najamninu. Zarada dolazi iz razlike između onoga što plaćate za najamninu i onoga što naplaćujete drugima.

Platforme za putovanja poput Airbnba mogu biti osobito korisne s ovim modelom jer možete kratkoročno iznajmiti nekretninu po višim cijenama od dugoročnih najmoprimaca ili za iznos koji sami iznajmite.

"Iako sam znala da se to možda neće isplatiti jer je bilo toliko drugačije u usporedbi s mojim prošlim pothvatima, bila sam spremna preuzeti rizik jer sam očajnički željela izgraditi bolju budućnost za sebe, pa sam počela proučavati poslovni model neumorno." - rekla je Lina.

Lina je imala samo 3000eura kad je počela poslovati pa je morala pronaći dodatnih 6000 eura prije nego što je mogla pokrenuti stvari.

"Odlučila sam započeti umrežavanje sa stanodavcima i agentima za iznajmljivanje i kad god bi imali slobodnu nekretninu, preporučila bih ovu nekretninu postojećem Airbnb domaćinu za naknadu po narudžbi. Nakon što sam to učinila četiri puta, zaradila sam 10.000 eura u naknadama što je bilo više nego dovoljno kapitala za opremanje vlastitog Airbnba."- objasnila je.

Čak i nakon što je pokrenula posao, nije sve išlo glatko i Lina je morala naučiti lekcije.

"Za moj prvi Airbnb, stvari su se poprilično sporo razvijale i to zato što ga nisam opremila na učinkovit način. To je uglavnom zbog činjenice da sam sve radila sam, tako da su stvari trajale dvostruko duže nego što je trebalo, s uređenjem nekretnine i kupnjom svih potrepština." - opisala je Lina.

Model rent-to-rent također nije bez rizika. Bez obzira na to jeste li uspjeli pronaći nekoga tko će iznajmiti vašu nekretninu, i dalje ćete biti odgovorni za uvjete najma koji će uključivati plaćanje najamnine. To bi moglo značiti da ste bez zarade ako ne možete pronaći nikoga da tamo živi. Tijekom tog vremena preuzimate sve račune, a ponekad i održavanje imovine, što može biti dodatni trošak. Možda ćete morati platiti račun ako netko od vaših stanara prouzroči bilo kakvu nehotičnu štetu na imovini. Osobe koje iznajmljuju za iznajmljivanje također moraju imati posebno dopuštenje od svog stanodavca da to učine, ili bi mogli prekršiti svoj ugovor o najmu.

To Linu nije obeshrabrilo i iako je sve poslove morala obavljati sama, stvari su se ubrzo pokrenule.

"Nakon što je moj Airbnb počeo primati rezervacije i nakon što sam shvatila kako sistematizirati svoje poslovanje, sve je postalo mnogo lakše. Sada radim samo 10 sati tjedno na svom poslu i s ponosom mogu reći da sam sve to napravila sama."- rekla je.

Pet godina kasnije Lina sada zarađuje više od šest znamenki godišnje.

"Imam promet od 104.000 eura godišnje samo od svog Airbnba, trenutno upravljam s tri nekretnine za iznajmljivanje i zajedno ostvaruju prihod od 8,6 tisuća eura, a u smislu neto dobiti ostvaruju otprilike 3 tisuće eura mjesečno."- zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:23