Ususret festivalu

Dani Orisa: Arhiv posvećen opusu najznačajnijeg meksičkog arhitekta Luisa Barragána

Najznačajniji meksički arhitekt Luis Barragán  (1902. - 1988.)

 Ursula Bernath /© Barragan Foundation
Fundacija posvećena jednom od najvažnijih protagonista modernog pokreta u arhitekturi Luisu Barragánu

Arhiv posvećen opusu najznačajnijeg meksičkog arhitekta Luisa Barragána (1902. - 1988.) ne nalazi se u Meksiku, nego u malom švicarskom gradu Biersfeledenu u kantonu Basel-Landschaft.

Arhivom upravlja 1996. godine osnovana Fundacija Barragán, a njegovu jezgru čini materijal koji je Fundacija otkupila prilikom likvidacije Barragánova ureda. Slijedile su daljnje akvizicije, među kojima je osobito važan otkup kompletne kolekcije negativa i fotografija Barragánova fotografa Armanda Salesa Portugala.

image

Najznačajniji meksički arhitekt Luis Barragán (1902. - 1988.)

Ursula Bernath /© Barragan Foundation

OGRANIČEN PRISTUP

Svi oni koji nisu imali sreće osobno doživjeti kultna mjesta moderne arhitekture kao što su Cuadra San Cristóbal, Kuća Gillardi, Kuća Barragán, Torres de Satelite ili vrtovi Pedregal, poznaju ih sa sjajnih, upečatljivih fotografija Salesa Portugala.

Zbirka Fundacije Barragán sadrži različite materijale od arhitektovih skica i planova, modela, preko publikacija o Barragánu, do njegovih osobnih predmeta. Radi se o djelomično vrlo fragilnim materijalima, pa je razumljivo da je pristup zbirci ograničen, rezerviran samo za specijalna istraživanja.

image

Las Arboledas ranč, Mexico City 1962.

Armando Salas Portugal © Barragan Foundation

Djelatnost Fundacije ne ograničava se na čuvanje arhivske građe, već ona aktivno surađuje s važnim institucijama i sveučilištima kao što su Musem of Modern Art u New Yorku, sveučilišta u Lausannei, Zürichu, Kölnu te osobito s Vitra Design Museum. Upravo s Vitra Design Museum Fundacija je surađivala kod realizacije izložbe i publikacije "The Quiet Revolution", kao i filma "Luis Barragán Architect".

image

Arhiva arhitekta Luisa Barragána

Lake Verea /© Barragan Foundation

NEOBJAVLJENI DOKUMENTI

Ova je izložba prikazana u Londonu, Beču, Valenciji, Tokiju i Mexico Cityju.

Za vrijeme Venecijskog bijenala 2014. godine Fundacija sudjeluje na simpoziju organiziranom u Meksičkom paviljonu. S Univerzitetom u Kölnu surađivali su na simpoziju o Mathiasu Göeritzu, bliskom Barragánovu suradniku o koautoru više projekata, a s ETH u Zürichu na simpoziju o Barragánu. Fundacija je također sudjelovala kod velike izložbe "Latin America in Construction" u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, kao i u Valenciji na izložbi "Stoljeće Georgia de Chirica".

image

Privatno imanje Cuadra San Cristóbal sagrađeno je za obitelj Egerstrom u Mexico Cityju 1968.

Armando Salas Portugal © Barragan Foundation

Fundacija priprema kritički pregled arhitektova opusa, što bi uključivalo i njegove neizgrađene projekte. Predviđena je i detaljna analiza uz korištenje još neobjavljenih dokumenata. Rad Fundacije Barragan, čuvanje dokumenata i njihova aktivna upotreba promiče opus jednog od važnih protagonista modernog pokreta koji je uspio ostvariti sintezu tradicionalnog i modernih misaonih i umjetničkih strujanja svog vremena. Međutim, njegova popularnost traje i do danas - Kuća Barragán, pretvorena u muzej, i danas je najposjećeniji objekt u Mexico Cityju, a posjetitelji su arhitekti i ljubitelji umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Publici ovogodišnjeg Festivala Dani Orisa 21 rad Fundacije prikazat će Martin Josephy, glavni kustos arhiva i Fundacije Barragán.

image

Luis Barragán i kipar Mathias Goeritz potpisuju fontanu s pet betonskih stupova Torres de Satélite u gradu Naucalpan de Juárez, 1957.

Armando Salas Portugal /© Barragan Foundation

RASPORED DOGAĐANJA

Festival Dani Orisa 21 održat će se 20. i 21. studenoga 2021. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Program će početi 20. studenoga u 10 sati. Istovremeno s održavanjem uživo, Dani Orisa moći će se pratiti i na online platformi, na kojoj će se izravno prenositi sva predavanja i događanja u dvorani "Lisinski" (osim predavanja arhitekta Olgiatija), a bit će dostupni i za ponovno pregledavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:15