odlična ideja

Danska pametno prenamjenjuje stare lopatice vjetroturbina u skloništa za bicikle

 Simens Games
S tipičnim procijenjenim vijekom trajanja od 20 godina, velika količina lopatica vjetroturbina morat će se uskoro ukloniti

Uz zabrinutost zbog klimatskih promjena koje su posljednjih godina sve više narasle, nije ni čudo što su mnoge zemlje pokušale prebaciti svoju potrošnju energije na obnovljive izvore energije. Jedna od najpopularnijih opcija među tim održivijim alternativama je energija vjetra. Na mjestima poput Danske - gdje je 2019. godine više od polovice električne energije proizvedeno iz vjetra i solarne energije - visoke vjetroturbine postale su poznato uporište domaćeg krajolika.

image
Simens Games

Međutim, još uvijek postoje prednosti i nedostaci energije vjetra, a zabrinutost zbog nekih njezinih nedostataka pojavila se posljednjih godina. Najveći od njih je recikliranje istrošenih lopatica vjetroturbina. Zbog snage koju vjetroturbine zahtijevaju za ispravan rad, lopatice su izrađene od kompozita materijala poput staklenih vlakana, smole i pjene - tvari koje općenito nisu biorazgradive i stoga ih je vrlo teško reciklirati.

S tipičnim procijenjenim vijekom trajanja od 20 godina, velika količina lopatica vjetroturbina morat će se uskoro ukloniti. Zapravo, općenito se procjenjuje da će do 2050. godine biti gotovo 40 milijuna tona otpadnog materijala iz svjetske industrije energana na vjetar koji će se morati zbrinuti. No dobra je vijest da postoji nekoliko tvrtki i istraživačkih skupina koje nastoje pronaći održivije načine za recikliranje i prenamjenu istrošenih lopatica vjetroturbina.

image
Simens Games

Jedan od njih je Re-Wind Network. Već su počeli prenamjenjivati ​​neke odbačene lopatice kao garaže za bicikle u Danskoj. Tim istraživača također razmatra načine recikliranja lopatica vjetroturbina kao arhitektonskih elemenata za poboljšanje infrastrukture. Neke od njihovih ideja uključuju korištenje lopatica za izgradnju pješačkih mostova, skate parkova i barijera za cestovni i promet.

"Istražujemo potencijalnu ponovnu uporabu lopatica u arhitekturi i inženjeringu", kaže Lawrence C. Bank s Tehnološkog instituta Georgia za My Modern Met, jedne od vodećih institucija uključenih u studiju. "Razvoj takvih metoda može imati pozitivan učinak na kvalitetu zraka i kvalitetu vode smanjenjem glavnog izvora nebiorazgradivog otpada."

image
Simens Games

Osim ovih napora za prenamjenu, neke tvrtke pronalaze načine za projektiranje lopatica vjetroturbina koje se mogu učinkovitije i održivo zbrinuti. Vodeća tvrtka za obnovljivu energiju, Siemens Gamesa, predvodi ovaj napor svojim razvojem i lansiranjem "prve svjetske lopatice vjetroturbina koja se može reciklirati". Ove oštrice izrađene su od nove vrste smole čija kemijska struktura olakšava razgradnju i odvajanje od ostalih komponenti lopatice tako da se može reciklirati.

No, za sada, prenamijenjene lopatice kao sastavnih dijelova urbanih krajolika čine se kao prilično cool rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:27