Darlingmind Studio

Darija Bazdan: “Najviše volim vidjeti tapete u kuhinji i kupaonici”

Ona je Dubrovkinja koja živi i stvara u Italiji. Tamo je pokrenula i Darlingmind Studio u kojem surađuje s najvećim svjetskim proizvođačima zidnih tapeta i tekstila, a usput radi i svoje kolekcije

Talentirana Darija Bazdan je Dubrovkinja koja živi i stvara u Torinu, u Italiji. Za sebe kaže da od malih nogu ima afinitet prema lijepim stvarima, a tu svoju strast školski je definirala na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, potom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zatim na Sveučilištu Indiana u Pennsylvaniji. Ono zbog čega smo je mi zapazili jest njezina vlastita linija zidnih tapeta koju oblikuje u sklopu svog Darlingmind Studija.

Jedna rola zidne tapete može oplemeniti prostor, isto kao što to može jedna slika ili skulptura, kaže Darija B.

- Riječ je zapravo o multidisciplinarnom dizajnerskom studiju. Djelujemo u tijesnoj suradnji s našim klijentima. Počinjemo skupa od inicijalne ideje do realiziranja finalnog proizvoda. Pri tome, vodimo računa da su sve kreacije jedinstvene, originalne i s osobnim pečatom, a u srcu svakoga projekta stoji proslava umjetnosti, ručnog umijeća i kvalitete. Naši klijenti, povijesni proizvođači zidnih tapeta i tekstila, umreženi su s brojnim distributerima diljem svijeta. Posljednja generacija digitalne tehnologije omogućava nam da stvaramo kolekcije koje ne traže suviše velike investicije. Zbog toga, možemo proizvesti finalne proizvode čak i u malim studijima za dizajn. Sposobnost printanja vrlo malih serija omogućava nam da proizvodimo i nudimo tržištu jedinstvene proizvode bez ulaganja prevelikih investicija. Obično su to mlade start up kompanije koje žele pristupiti tržištu i sa svojim vlastitim brandom - objašnjava Darija i otkriva kako je krenula njezina fascinacija tapetama.

Ova kreativka najviše voli tzv. panoramski dizajn tapete, ali i one raskošne i pomalo mistične tapete

- Na početku karijeri, dobila sam priliku raditi na jednom malom projektu za Nap Atelier u Milanu. Zadatak je bio kreirati tapiseriju za klijenta. Bila sam fascinirana sadržanom magičnošću i iluzijom u postupku izrade tapiserije i efekta koji je imao na cjelokupni prostor. Otkrila sam da sam sposobna proširiti i ponuditi svoju kreativnost. Ne samo pojedincu, nego čitavom tržištu. Furiozno sam počela učiti sve ono što mi je na tu temu došlo pod ruku. Dakako, sve u cilju kako bih sve to transformirala u svoje crteže i tekstil i zidne tapete - priča.

Darija je jednostavno znala da će zidne tapete imati svoj veliki povratak u dizajn interijera. To je, kaže, bilo samo pitanje vremena jer sve dobre stvari iz prošlosti nakon nekog vremena se vraćaju u modu.

- Zidne tapete su važan medij. Dizajn zidnih tapeta u stanju je pregnantno pričati o ukusima i identitetu njihovih vlasnika, kao i o prošlosti kuća i stanova u kojima ljudi žive. Jedna rola zidne tapete može oplemeniti stambeni prostor, isto kao što to može jedna umjetnička slika, skulptura ili vitraž na prozoru - priča Darija koja nam je za kraj otkrila što se njoj osobno sviđa kada su tapete u pitanju.

- Trompe l’oeil (stil slikanja u kojem su predmeti prikazani fotografski realističnim detaljima: upotreba slične tehnike u uređenju interijera) iluzija-efekti moji su najdraži zidni tapeti. Zaljubljenica sam u tzv. large-scale panoramic (panoramski prikaz velikih razmjera) dizajn tapete. Smatram ih kao umjetnički element za zidove. Oni mogu dramatično promijeniti atmosferu u prostoru. Moja ljubav su i tamne, ćudljive zidne tapete koje daju osjećaj “zamotanosti” u njihovu raskoš, plemenitost i dubinu. Izgledaju sofisticirano u kombinaciji s drvom obojani u boje. Volim vidjeti zidne tapete u kupaonicama i kuhinjama - kaže Darija Bazdan čiji rad možete pratiti na www.darlingmindstudio.com, a njezin studio je aktivan i na Instagramu pod imenom @darlingmindstudio. Cijena? Od 90 eura za klasični format role od 53 cm i 420 eura za tapete-murale koje imaju dimenzije 300 x 300 cm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:28