Pronađi dobre komade

Dašak Mediterana na kontinentu? Zašto ne? Uz ove detalje iz domaćih trgovina uspjeh je zajamčen

Komiža, otok Vis  

 SHUTTERSTOCK
Sve nijanse plave, prepoznatljive prugice, materijali poput kamena i drva, boje pijeska, lavande i masline, školjke, zvijezde...

Mediteranski stil najbolje će izgledati u primorskim regijama, a za njega se najčešće odlučuju oni koji cijene tradicionalne vrijednosti, budući da je riječ o autohtonom stilu. Ipak, određenim elementima može se postići mediteranski štih i u kontinentalnom dijelu, pa čak i u modernim interijerima.

image
SHUTTERSTOCK

Uz nekoliko detalja, upotrebom karakterističnih boja, dekoracija i autohtonog namještaja, može se unijeti dašak Mediterana u dom. Primjerice, bojanjem jednog dijela zida u plavu ili boju lavande, postavljanjem jastučića s novim cvjetnim presvlakama, dekoriranjem tacne sa pijeskom, školjkicama i svijećama, korištenjem ribarske mreže... Jedan od najjednostavnijih trikova je prugasti uzorak u svim kombinacijama plave i bijele. On se može pojaviti na zidu, jastučićima, tepihu, pokrivaču... Ali nikako na svim tim elementima istodobno, kako bi se izbjegla nakićenost.

image

Komiža, otok Vis

SHUTTERSTOCK

MEDITERANSKI STIL UREĐENJA

GLAVNI ELEMENTI STILA I NJEGOVE ODREDNICE

U grčkom mediteraskom stilu glavne boje su bijela, limun žuta, smaragdno zelena, cijan i plava boja; upečatljiva je kombinacija plave i bijele u eksterijeru i interijeru, uz precizne akcente u crnoj. Boje u talijanskom mediteranskom stilu su toplije, a koriste se svjetlo žuta, narančasta, zelena, maslinasta, smeđa i zlatna; često u kombinaciji s opekom i terakotom, mozaicima, kovanim i drvenim namještajem. U interijrima južne Francuske najčešće su boja lavande, pastelnoružičasta i žuta te tamnozelena i plava, dok je prva asocijacija za španjolski mediteranski stil keramika koja dominira interijerom i eksterijerom, u kombinaciji sa snažnim crvenim, žutim i plavim tonovima. Prisutan je i namještaj od kovanog željeza. Sjevernoafrički je, pak, karakterističan po terakoti i šarenom tekstilu.

PRONAĐI INSPIRACIJU

image

INcentar Zadar

Stolica Elza, El rustico, INcentar Zadar, 1199 kn

image
Dobar partner

Ukras konop, Dobar partner, 71 kn

image
JYSK

Paravan OURE, Jysk, 699 kn

image
wellnetica.hr

Vrtni jastuci s prugastim uzorkom 2 kom. 45 x 45 cm, wellnetica.hr, 329 kn

image
Vivre.hr

Ukrasni vrč Jardin 4 l, Vivre, 115 kn

image
emmezeta.hr

Vaza Dune 100 cm, Emmezeta, 450 kn

image
JYSK

Noćni ormarić Nordby, 1 ladica, Jysk, 300 kn

image
Reserved

Šešir, Reserved, 160 kn

image

Vivre. hr

Zavjesa Esim Marine Green Rings 140x250 cm, Vivre, 119 kn

image

Znanje z

Knjiga Vrijeme otkrivanja, Znanje, 39,90kn

image
bazaar.hr

Ručnik, bazzar.hr, 199 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:43