PREDIVNE

Dekoracije s hrvatskim potpisom: Ručno rađene kuglice za jelku s potpisom Dunje Ignis

 Martina Bilan
Martina Bilan, odlučila se na iskorak u svojem radu te svoje vještine prenijela na izradu božićnih ukrasa

Martinu Bilan znamo već otprije, poznatija vam je možda kao Dunja Ignis čije ime odmah asocira na prekrasne keramičke posude, tanjure, šalice ukrašene artističkim morskim motivima. Martina se ovog Božića odlučila na jedan novi korak u svome radu pa je svoje umjetničko znanje i vještinu prenijela na božićne kuglice.

image

Dunja Ignis autorica ručno rađenih kuglica za jelku

Tom Dubravec/Cropix

Vlastite pogreške

Kako saznajemo od Martine, keramikom se bavi već sedam godina, a u međuvremenu je završila film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

- Sve je počelo vikend-tečajem keramike u Splitu, kasnije sam učila sama istražujući preko interneta, iz knjiga i iz vlastitih pogreški, kojih je bilo jako puno - iskreno priznaje Martina, koja nam također objašnjava kako je proces izrade božićnih kuglica identičan onom za posude.

image
Martina Bilan
image
Martina Bilan

- Izradila sam gipsane kalupe u koje lijevam tekuću glinu. Kuglice se zatim suše oko dva tjedna, zatim ih brusim i stavljam u peć i pečem na 1000 stupnjeva, to je tek prvo biskvitno pečenje - opisuje Martina i nastavlja: - Proces pečenja traje 12 sati, a hlađenje oko 36 sati. Drugi dio procesa je ručno oslikavanje specijalnim bojama za keramiku, glaziranje i ponovno pečenje na 980 stupnjeva 12 sati, a zatim i ponovno hlađenje 36 sati.

image
Martina Bilan
image
Martina Bilan

Svaka kuglica je unikat, ne ponavljam crtež više puta. Uzorak i boje odabirem u trenutku dok radim, uzorci su apstraktni i cvjetni, pastelnih boja, podsjećaju na akvarel. Želja mi je bila da kuglice budu dugovječne i da ukrašavaju jelke i borove generacijama - ističe mlada umjetnica.

image
Tom Dubravec/Cropix

Mudra kombinacija

Osim dugovječnosti, kvalitete i unikatnosti Martinine božićne kuglice odišu svojevrsnom elegancijom. Mudra kombinacija bijele s pastelnim bojama, kako u motivima, tako i u trakicama s pomoću kojih kuglice vješate na jelku progovara nekim drugim jezikom od onoga na koji smo navikli.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ovo je uobičajeno vrijeme kad sve oko nas vrišti bojama, svjetlima, sjajem, sve je nekako previše i to je izgleda ono što se traži. Martina svojim malim umjetničkim djelima krči jedan drugačiji Božić, promišljen, odmjeren, staložen. Božić koji možda nije za svakoga, ali oni koji su u potrazi za nečim drugačijim ili koji se u drugu ruku žele istaknuti posebnošću u Martininim uracima će vjerojatno naći ono što traže. Cijena jedne kuglice je 130 kuna, a dostupne su na Martininom, odnosno Dunja Ignis Etsy shopu, a više informacija o ostalim radovima možete pronaći na Instagram profilu @Dunja Ignis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 11:17