DDZ Market – Ratkajev prolaz

Dizajn Distrikt Zagreb poziva građane da prijave svoje nepotrebne predmete

Dizajn distrikt Zagreb poziva građane da doniraju svoje nepotrebne predmete za radionicu Ružno Datče.

Poželjni su razni odbačeni i po mogućnosti izrazito neugledni predmeti iz kućanstava, podruma i tavana.Predmete je potrebno fotografirati i poslati kao prijedlog organizatorima koji će potom izabrati “zvijezde” radionice preoblikovanja. Građani predmete mogu prijaviti slanjem fotografija na Facebook stranicu kampanje Ružno Datče do 9 lipnja. Panel stručnjaka će 11. lipnja donijeti odluku koji će od predmeta biti preoblikovani na samoj radionici. Posjetitelji festivala moći će steći uvid u rad na preobrazbi odbačenog u lijepo i korisno, pa čak se i sami priključiti procesu. U ulozi mentora, radionici su se priključili arhitekt Davor Plavšić, umjetnik Miljan Miljković i dizajnerica Mia Bogovac.

Koordinatorica radionica RoUm, dr. Jagoda Novak, održat će prvog dana festivala kratko predavanje popraćeno diskusijom o inkluzivnom dizajnu i njegovom potencijalu društvene promjene, te o nastanku i iskustvima RouMa kao organizacije vođene dizajnom koji uključuje sve društvene skupine. Preoblikovanje predmeta bit će završavano na DDZ marketu, nakon čega će uslijediti aukcija novooblikovanih predmeta. Tijekom sva četiri dana festivala, transformirana kolekcija predmeta RoUm bit će izložena i dostupna za kupnju na štandu.

Radionica Ružno Datče dio je novog socijalno-poduzetničkog projekta RoUm, socijalnog poduzeća koje okuplja pripadnike romske zajednice u misiji spašavanja i prenamjene otpada u novooblikovane uporabne predmete za dom. U suradnji s profesionalnim dizajnerima i umjetnicima rade na predmetima unoseći u proces romsku tradiciju i stare zanate, a služeći se online prostorom pričaju o njihovom nastanku i organiziraju prodaju te tako održavaju ideju i daljnji razvoj projekta.

Sudjelovanjem RoUma na Dizajn Distriktu ovo je prva prilika da se u Zagrebu mogu kupiti njihovi jedinstveni radovi.

Za sudjelovanje u radionici Ružno Datče građani se mogu prijaviti na Facebook stranicu kampanje do 9. lipnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:34