Objavljene nominacije za dizajn 2014

Dizajn godine u sedam kategorija

Koji će od ovih radova biti najbolji?

Plutajuća škola u Nigeriji, najlakši stol na svijetu koji teži samo devet kilograma, kalendar izrađen od Lego kockica, umjetnički centar u skladištu starog brodogradilišta… među ovogodišnjim su kandidatima za najveću nagradu u dizajnu. Naime, londonski Muzej dizajna objavio je 76 nominacija za nagrade Dizajn godine u sedam kategorija, među kojima su arhitektura, namještaj, moda, grafika, prijevoz… U užem izboru pronašli su se projekti poznatih arhitekata poput Zahe Hadid, Davida Chipperfielda i Johna Pawsona te dizajnera poput Tracey Neuls, Edwarda Barbera i Jaya Osgerbyja, Konstantina Grčića… Svih 76 nominacija bit će prikazani na izložbi u Muzeju dizajna u Londonu od 26. ožujka do 25. kolovoza, dok se u sljedećim mjesecima nakon zatvaranja izložbe očekuje i objavljivanje pobjednika u svakoj kategoriji. Nažalost, ne možemo vam prikazati sve nominacije, ali odabrali smo neke od najzanimljivijih iz kategorija arhitektura, namještaj te produkt dizajn… Više pronađite na www.designmuseum.org

FRAC Centre, Les Turbulences, Orléans; dizajnirali Jakob + MacFarlane

Paviljon u sklopu FRAC umjetničkog centra zamišljen je kao recepcija za posjetitelje prema stalnim i privremenim izložbama u prostorijama glavne zgrade. Turbulentna geometrija paviljona, sagrađenog od aluminija i betona sa staklenim pločama, ustaje iz zemlje u obliku cijevi, a zahvaljujući reflektirajućem efektu koji stvara svjetlo stvara se dinamičan oblik arhitekture koji komunicira, otkriva, izaziva, potiče i informira.o

Frac Nord-Pas de Calais, Dunkerque; dizajnirali Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal

Centar suvremene umjetnosti nalazi se u skladištu starog brodogradilišta, naslonjenom na susjednu halu pa je već na prvi pogled zanimljiv spoj starog i novog, odnosno derutnog i transformiranog. Francuski arhitekti zadržali su izvornu strukturu objekta te su betonsku jegru “pokrili” prozirnim pokrovom, stvarajući otvoren, industrijski prostor u kojem se u zaštićenim uvjetima nalazi zbrika s više od 1500 umjetničkih djela.

Heydar Aliyev Center, Baku, Azerbajdžan; dizajnirali Zaha Hadid i Patrik Schumacher

Kulturni centar sa zidovima s nizom staklenih površina i armiranog betona koji se fluidno uzdiže nad zemljom glavno je mjesto za izložbe i druge kulturne aktivnosti u glavnom gradu Azerbajdžana. Prozori i vrata nalaze na otvorima između “valova”, a cijela zgrada zamagljuje konvencionalne razlike između arhitektonskog oblika i urbanog krajolika, ovojnica zgrada i trgova, interijera i eksterijera…

St. Moritz Church, Augsburg, Njemačka; dizajnirao John Pawson

Uzimajući u obzir estetsku, funkcionalnu i liturgijsku perspektivu, unutarnje preuređenje crkve svelo se na minimalizam, uporabu bijelog kamena i oniksa te naglasak na osvjetljenje pojedinih dijelova interijera, bilo da je riječ o izravnom sunčevu svjetlu ili umjetnoj, LED rasvjeti. Oltar je izrađen od portugalskog vapnenca, dok obojene drvene klupe i orgulje pružaju snažan kontrast čistom, bijelom interijeru.

Museo Jumex, Mexico City; dizajnirao David Chipperfield

Postav umjetničke galerije Jumex najveća je privatna zbirka umjetnina otvorena u muzeju u Latinskoj Americi, s više od 2000 umjetničkih djela suvremenih umjetnika. Londonska tvrtka na čelu s arhitektom Davidom Chipperfieldom surađivala je s lokalnim studijom TAAU na dizajnu zgrade, koja ima zidove od betona i lokalnog kamena travertin, a zanimljiva je po krovu u obliku zuba pile, koji donose prirodnu svjetlost na najvišem katu galerije.

Makoko Floating School, Lagos, Nigerija; dizajnirali NLÉ, Makoko Community

Plutajuća škola u Nigeriji prototip je plutajuće strukture sagrađene za zajednicu Makoko u najvećem nigerijskom gradu. Inovativnim pristupom za rješavanje društvenih i fizičkih potreba zajednice, s obzirom na utjecaj klimatskih promjena i brzu urbanizaciju, cilj plutajuće škole bio je stvoriti održivu, ekološku i alternativnu gradnju sustava za ovu obalnu regiju brojne populacije.

La Tallera Siqueiros Museum, Cuernavaca, Meksiko; dizajnirala Frida Escobedo

Izvorno zamišljeni kao radionica namijenjena umjetnicima koji rade murale, kuća i studio preminulog meksičkog umjetnika i političkog aktivista Davida Alfara Siqueirosa pretvoreni su u novo muzejsko i kulturno središte. Golemi murali premješteni u otvoreno dvorište i geometrijska betonska mreža u obliku trokuta zamućuje granice između unutarnjeg i vanjskog prostora, a cilj je projekta ponovno aktivirati meksičku umjetničku scenu.

Iro; dizajnirao Jo Nagasaka za Established and Sons

Vjeran minimalističkom stilu, Nagasaka je osmislio obitelj Iro koju čini elegantni namještaj jarkih boja, a naziv je dobila prema japanskoj riječi “boje”. Stolići za kavu, komoda i stolci nastaju na način da se neki dijelovi drva ogule, a potom preliju šarenom epoxy smolom, što daje neujednačenu teksturu drva u glatkoj površini. Namještaj jednostavnih geometrijskih okvira ažurirana su varijacija prijašnjeg projekta koji je Nagasaka predstavio na milanskom sajmu namještaja 2011.

Simple, Milan; dizajnirao Philippe Malouin

Izložba naziva “Jednostavno”, predstavljena u milanskoj galeriji projectB, prikazuje dvogodišnje dizajniranje i eksperimentiranje oko teme jednostavnosti. Veći dio izložbe prikazivao je drvene letvice, smještene u pravom ritmu i proporcija, koje stvaraju klupe, stol, knjižnicu… skromnih geometrija i jednostavnih okvira.

Pro Chair Family; dizajnirao Konstantin Grčić

Kolekcija naziva Pro Chair Family razvijena je za njemačkog proizvođača Flötotto, a izvorno je, utemeljena na istraživanju i preporukama za zdravo sjedenje, razvijena za škole. Najvažnije su joj značajke ergonomija i inovativan dizajn. Produkt dizajner Konstantin Grčić seriju stolaca predstavio je na IMM sajmu u Kölnu.

Ripple; dizajnirao Benjamin Hubert

Na lanjskom londonskom Festivalu dizajna dizajner Benjamin Hubert pohvalio se svjetskim najlakšim drvenim stolom. U suradnji s kanadskim proizvođačem Corelam, naime, razvio je blagovaonski stol dugačak 2,4 m, širok 1 m, a težak samo 9 kg. Izrađen je korištenjem 70 do 80 posto manje materijala od standardnog stola, a strukturu mu čini valovito troslojno 0,8 mm debelo drvo, prekriveno tankom gornjom pločom.

Lego Calendar; dizajnirali Adrian Westaway, Clara Gaggero, Duncan Fitzsimons, Simon Emberton

Lego kalendar zidni je vremenski planer osmišljen za poslovne prostore. Označene kockice predstavljaju vrijeme utrošeno na projekte, kalendar je u cijelosti izrađen od Lego kockica, a ako ga se fotografira pametnim telefonom, moguće ga je sinkronizirati na online kalendar.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:54