prekrasni proizvodi

Dizajner koristi Kickstarter kako bi oživio 400 godina star tradicionalni japanski zanat

 Tomoya Nasuda
Magemonova umjetnost postoji i cvjeta već 400 godina, ali u posljednje vrijme stari obrtnici su počeli bilježiti pad priznanja

Kada je Tomoya Nasuda pokrenuo svoj prvi projekt, Haori Cup, želio je prikazati stoljetnu japansku zanatsku umjetnost Hakata Magemono (savijanje japanskog cedra) na svjetskoj pozornici ... sada pokušava oživjeti nekad cvjetajuću, a sada propadajuću umjetnost koristeći moć crowdfundinga kako bi starim obrtnicima pružio svjetlost reflektora i posao koji im treba.

image
Tomoya Nasuda
image
Tomoya Nasuda
image
Tomoya Nasuda

Magemonova umjetnost postoji i cvjeta već 400 godina, ali komercijalizacijom i modernizacijom (pa čak i vesternizacijom) širom svijeta u proteklih pola stoljeća, stari obrtnici počeli su bilježiti postupni, a opet neizbježni pad priznanja za njihovu izradu i na kraju, zanatstvo. Kada je Tomoya Nasuda 2015. dizajnirao Haori Cup za Kickstarter, bio je zatečen apsolutnim nedostatkom obrtnika Magemono. Haori Cup dobio je ogromnu podršku na platformi, ali Nasudi je trebalo više od 15 mjeseci da isporuči svoju posljednju narudžbu. Odlučan da oživi umiruću zanatsku umjetnost, Nasuda je prvo pokušao nadograditi postupak izrade i alate koji stoljećima nisu doživjeli nikakve promjene. Racionalizacija postupka pomogla je obrtnicima proizvesti više proizvoda za manje vremena, zadržavajući pritom njihovu kvalitetu i autentičnost. Ovim novim postavljanjem Nasuda je odlučio nastaviti liniju Haori šalica, s Magemono čašom i Magemono posudom za kruh, dva klasična svakodnevna proizvoda koji dodaju dašak japanskog minimalizma, izrade i savršenstva domovima i životima.

image
Tomoya Nasuda
image
Tomoya Nasuda

Veća verzija Haori šalice, Magemono čaša bio je jedan od najtraženijih Nasudinih proizvoda. Šalica Magemono dolazi izrađena s unutarnjom posudom od porculana Hasamiyaki, a s vanjske strane dolazi omotač od japanskog ceder. Porculanska šalica autohtoni je japanski proizvod koji se proizvodi u tradicionalnim zanatima. Uz malu prozirnost, čaša ima elegantnu gracioznost i dolazi u netaknutoj, mliječno bijeloj boji; konačno uparena s omotom od cedra, izgleda poput elegantne šalice koja se uklapa u bilo koji dekor. Ova šalica uparena s Magemono pladnjem za kruh, tankim pladnjem izrađenim od jelovine (dostupan u dvije veličine) koji je savršen za obroke, posebno za sendvič za doručak, biva idealna kombinacija japanske funkcije i elegancije.

image
Tomoya Nasuda

Glavni materijali koji se koriste za Hakata Magemono su crnogorična stabla poput cedra, čempresa i jele. Ova crnogorična stabla imaju sposobnost kontrole vlažnosti, što ih čini idealnim za izgradnju japanskog Bento Box-a zbog njihove sposobnosti da predmeti poput riže ostanu svježi i dulje zadrže vlagu. Nasuda kaže da je materijal korišten u Magemonu uistinu revolucionaran i bez premca. Izvorno dizajniran za kruh i tost, a ne za rižu, Nasuda tvrdi da pladanj za kruh Magemono zapravo čak duže drži sam tost hrskavijim.

image
Tomoya Nasuda
image
Tomoya Nasuda

Cilj Nasude je prikazati netaknuto savršenstvo japanskog zanatstva, dok pomaže obrtničkim obiteljima da se održe, a umjetnost prenose na mlađe generacije, pomažući joj da napreduje. Nadovezujući se na fantastičan uspjeh Haori šalica i na nove i poboljšane alate i tehnike korištene u proizvodnji, Nasuda se nada da će japanski tradicionalni ručni rad dobiti pozornost kakvu zaslužuje, kao i priliku da bilo tko u svijetu može posjedovati istinski autentično japansko tradicionalno posuđe s više od 4 stoljeća bogate povijesti. Svoje divne primjerke nabavite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:30