Najnoviji trendovi

Dizajneri interijera kažu da je ovo jedinih 6 boja za kuhinju koje bismo trebali uzeti u obzir u 2023.

 MARY WADSWORTH, DEVOL, RACHAEL SMITH/
Pronalaženje prave boje za kuhinju nikada nije bilo važnije s kuhinjom koja je sada srce doma, dizajnirana koliko za život toliko i za kuhanje

Iako je vrijedno obratiti pozornost na najnovije trendove u kuhinji, važno je odabrati boje koje vam se doista sviđaju. Novi trendovi kuhinjskih boja su i odvažni i smireni, dojmljivi, ali umirujući, te slave i prekrasne svijetle i ugodne neutralne nijanse, tako da zaista postoji nešto za svakoga, bez obzira na vaš stil. Bijele kuhinje nisu za svakoga, ali kako i gdje uvesti boju, odabirati mjesta koja se mogu lako obnoviti i uvesti nijanse koje odražavaju paletu boja u ostatku vašeg doma doznajte u ovom postu. Donosimo nekoliko ideja za vašu kuhinju koje možete izabrati i hit trendove koji će dominirati do kraja godine.

1. ŽUTA – ZA PRAVI OSJEĆAJ NASLJEĐA

Ovo ljeto žute kuhinje vladaju. Kao jedna od najuspješnijih boja, nije iznenađujuće da doživljava renesansu. Prihvaćena u velikoj mjeri ili korištena u malim dozama, ova sunčana nijansa je bogata, svestrana i odiše pozitivnošću i toplinom. Dvije stvari kojih se ne možemo zasititi u 2023.

‘Ova vesela boja kuhinjskih elementa prožima prostoriju optimizmom i savršena je za unošenje osjećaja pozitivnosti u dom‘, kaže Justyna Korczynska, viša dizajnerica u tvrtki Crown. ‘Žuta je također vrlo umirujuća, osobito u kombinaciji s hladnim, umirujućim tonovima poput sive i blijede, prigušene plave. Možda se čini iznenađujućim, ali boja stvara osjećaj smirenosti s osjećajem blagostanja i odmora.‘

Iako volimo žutu, trend u 2023. je nježnija žuta. ‘Da biste koristili žutu ili oker boju, morate o njoj razmišljati kao o neutralnoj boji. Ona je tu da istakne druge boje, a ne da nadvlada sve ostalo. Izbjegavajte kanarinac ili banana nijanse i odaberite nešto što ističe arhitekturu ili zagrijava hladniji prostor‘, kaže Susan Deliss, tekstilna dizajnerica i dizajnerica interijera.

2. CRVENA – ZA ODVAŽAN, PREKRASAN IZGLED KOJI PJEVA

Naša ljubavna veza s dramatičnim tamnim kuhinjskim elementima daleko je od kraja, ali ove godine stvari se zagrijavaju. Čiste crvene nijanse su iz 1990-ih; umjesto toga, ovaj nas trend usmjerava prema mutnijim tonovima s nijansama narančaste i smeđe.

"Možda je to čežnja za svjetlom i toplinom južnih podneblja ono što stoji iza trenutne potražnje za crvenim, tamnocrvenim i terakota bojama", smatra Merlin Wright, direktorica dizajna u Plain English. "Tople boje su pozitivne i inspirativne te nadopunjuju druge mediteranske nijanse poput plave, zelene i žute. Eksperimentirajte s različitim tonovima ovisno o svjetlu i veličini sobe.‘

Odabir prave crvene kuhinje može biti težak, kaže dizajnerica interijera Danielle Duggleby, osnivačica Dalodu Design Studija . ‘Savjetujem svojim klijentima da uzmu vremena za odabir boje, testiranje i gledanje tijekom dana u različitim svjetlima. Prava crvena može biti savršena, ali pogrešna crvena može biti kričava. Odaberite druge tonove i boje u cijelom prostoru kako biste ih nadopunili ili dali kontrast– ali ne da biste ih sukobili.‘

3. DVOBOJNA – ZA MODERAN STIL KOJI DAJE DUBINU

Zašto odabrati jednu nijansu kada možete imati dvije? Dobra kombinacija kuhinjskih boja pružit će dubinu i zanimljivost 2023.

Dvobojna kuhinja koristi različite zasićene boje kako bi se postigao kontrast i kretanje. To je izvrsna opcija za one koji se bore s kombiniranjem boja, ali ne žele jednoličan izgled. Kako bi vam olakšale život, mnoge tvrtke za boje biraju popularne nijanse, od svijetle do tamne.

U sobama okrenutim prema sjeveru gdje je svjetlost hladna, mudro je koristiti svjetlije tonove na zidnim ormarićima kako biste spriječili potencijalnu tmurnost.

4. BLIJEDOZELENA – SAVRŠENA NIJANSA ZA BEZVREMENSKU KUHINJU

Dizajneri interijera zamjenjuju tamnozelenu u korist bljeđih i svjetlijih nijansi u 2023. Međutim, naša ljubav prema zelenim kuhinjama neće tako skoro nestati. Zapravo, zelena kadulja nova je neutralna boja za kuhinju. Užurbani prostori često imaju koristi od prigušenih i mirnijih boja, a kuhinja, sa svojim modernim statusom središta doma, samo je jedna od tih prostorija.

Nijansa u kuhinji i vrtu inspirirana istoimenom biljkom, zelenom kaduljom, vječni je favorit za klasični i bezvremenski dekor. Jedna od najplemenitijih zelenih boja u spektru, ova nijansa koja mijenja boju dijeli suptilne plave i sive tonove, što je čini sofisticiranim izborom, a donosi i biofilne prednosti sa svojim organskim podrijetlom. Savršena nijansa za bezvremensku kuhinju. To je nijansa koja spaja osjećaj svježine i jako je cijenjena zbog svojih prigušenih tonova, koji uravnotežuju druge jake boje i završne obrade, kao što je ovdje u ovom monokromatskom prostoru, koji je dizajnirala Irene Gunter.

5. PASTELNO RUŽIČASTA – ZA SOFISTICIRANI IZGLED OVE SVESTRANE BOJE

Ružičasta u kuhinji – zašto ne?

Povijesno gledano, ružičasta je bila pigment pripremljen od krede obojene brazilskim drvetom, ali moderne formule donijele su bezbroj nijansi boje, a sada ponovo vidimo kako ova boja ulazi u našu dizajnersku svijest.

U interijeru, pastelni tonovi stekli su popularnost tijekom ere rokokoa u 18. stoljeću, a korišteni su na štukaturama. Inherentno romantične i ženstvene, slatke ružičaste također dočaravaju ljetne prizore raskošnih ružičnjaka. Ovog je ljeta takva nostalgija zaokupila maštu dizajnera kuhinja koji ovu boju koriste slobodnije nego ikad prije.

‘Ovaj ton savršeno funkcionira u kuhinji koja je mračna ili koja pati od nedostatka prirodnog svjetla‘, kaže Elizabeth Hay, osnivačica studija Elizabeth Hay Design. ‘Ne samo da unosi u prostor svjetlinu i veselje, već će također istaknuti sve akcentne boje u sobi.‘

6. PLAVO-CRNA– DODAJTE DUBINU I DIMENZIJU PROSTORIJI

Od dubokih oceana do baršunastog noćnog neba, tamnoplave nijanse poboljšavaju život i imaju moć stvaranja osjećaja blagostanja. Uz privlačnu smirenost, ne čudi nas da su tamno plava i crna, i dalje jedan od najpopularnijih izbora za dizajn interijera.

Duboki pigment tamnije plave boje znači da ona nudi emocionalnu notu koja može biti jednako umirujuća kao i bilo koja zelena, osobito kada kuhinju od poda do stropa ukrasite u tamnoj, baršunasto plavoj boji. Iako bi mnogima ideja o tamnim bojama kuhinjskih ormarića mogla biti zloslutna, boja ‘noć‘ nudi spokoj u prostoriji, kao niti jedna druga boja.

‘Tamnije palete boja postale su sve popularnije‘, kaže dizajnerica interijera Heidi Caillier. ‘One stvarno mogu dati prostoriji osjećaj luksuza i sofisticiranosti, i funkcioniraju jednako dobro u maloj kuhinji dajući joj malo raskoši‘, dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:19