Putovanje za pet

Dizajnerica Jelena Havelka Todorovikj: Mjesta koja morate posjetiti u Madridu

 Jardín secreto de Salvador Bachiller
Glavni grad Španjolske nudi mnoštvo fantastičnih lokacija, idealnih za sve ljubitelje lijepog života

Glavni grad Španjolske nerijetko je veliko i ugodno iznenađenje za svoje posjetitelje i česta je destinacija države Velázqueza, paelle i koride. Ovaj kulturni, ekonomski i politički centar pruža kompletan užitak, od svjetski poznatih muzeja, preko vrhunske gastronomije i noćnog života, do world-class arhitekture i dizajna. Madriđani kažu da se duh njihova grada najbolje osjeti dok se luta njegovim ulicama i avenijama, na kojima osmjesi govore kako grad diše.

image
Dizajnerica Jelena Havelka Todorovikj
Berislava Picek/ CROPIX

Najbolje to zna hrvatska dizajnerica Jelena Havelka Todorovikj koja dobro poznaje Madrid. Samo za čitatelje D&D-a izdvojila je nekoliko mjesta koja su nju oduševila, a sigurna je da će i vas, ako uskoro posjetite ovaj grad.

image
Matadero

1. MATADERO

Ponos Madriđana je Matadero, prostor namijenjen razmjeni ideja i vrijednosti suvremenog društva. Otvoren je za sva područja stvaranja, od literature, umjetnosti i dizajna do vrlo aktualnije eko osviještenosti. Ime ovog kompleksa industrijske arhitekture zadržano je od vremena u kojima su u tim prostorima bile smještene klaonice (špa. matadero = hrv. klaonica). Nasreću svih građana, kompleks je zadržan u svom arhitektonskom obliku te je prenamijenjen u prostore za razne radionice, izložbe, predavanja i slično, u kojima se potiče dijalog za dobrobit svih. Kako bih i sama postala dio ovog fantastičnog projekta nestrpljivo očekujem početak modne radionice na koju sam se nedavno prijavila. Najdraže mi je posjetiti Matadero zadnji vikend u mjesecu, kada se na velikom, otvorenom prostoru održava sajam autohtonih proizvoda lokalnih proizvođača hrane. More ljudi, miris svježeg voća i povrća, kušanje raznih sireva i vrućih domaćih kroketa jednostavno čine savršenu ležernu subotu.

image
Casa Decor

2. CASA DECOR

Dizajnerski događaj u Madridu koji se ne propušta! Svake godine ova ekskluzivna izložba interijera održava se na različitoj lokaciji u gradu. Zanimljivo je da organizatori svake godine odaberu novu zgradu koja se treba restaurirati te pozovu top dizajnere da u suradnji sa svjetski renomiranim izvođačima i dobavljačima dizajnerske opreme izvedu zadanu prostoriju prema svom dizajnu. Ovo je jedinstvena dizajnerska platforma za razmjenu ideja i kontakata, promociju projekata, proizvoda i usluga te, naravno, doživljavanje inspirativnih trenutaka!

image
NuBel

3. NUBEL

Ovaj avangardni prostor koji se nalazi u sklopu Muzeja kraljice Sofije, u kojem je izložena legendarna Picassova “Guernica”, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Interijerom dominira sjajno crveni strop organskog oblika koji je, u sklopu proširenja muzeja, dizajnirao francuski genije Jean Nouvel. Izuzetno dojmljiv interijer senzualnih linija nadopunjuju savršeni zvuci vrhunskih DJ-eva soulful scene tijekom cijelog dana. Pored vrhunske gastronomske ponude, u NuBelu možete uživati u savršenim koktelima koje spravlja koktel šampion Joel Jamal. Toplo preporučujem Blue Damon

image
FRANCISCO NOGUEIRA

4. BARCELÓ TORRE DE MADRID

Kad sam prvi put ušla u lobby ovog hotela, nisam ni bila svjesna da ću zakoračiti u interijer kojem sam se nedugo prije toga divila na stranicama dizajnerskog časopisa. Jaime Hayón, svjetski poznati dizajner, dao je obol svom rodnom gradu interijerom zgrade Torre de Madrid, jedne od ikona ovog grada. Kako doliči španjolskom kreativnom duhu, ovaj pomalo nestvaran ambijent oduševljava svakim pogledom. Zadivljujući bar koji seže metrima u visinu ostavlja dojam da ne postoji koktel koji vam tamo ne mogu pripremiti. Lagani zvukovi jazza upotpunjuju atmosferu u kojoj su spoj ludosti i glamura neizostavna kombinacija za svakog u potrazi za jedinstvenom i specifičnom destinacijom.

image
Ginkgo Sky Bar

5. GINKGO SKY BAR

“De Madrid al cielo” kažu Madriđani, definirajući tako kvalitetu života koju pruža Španjolska prijestolnica. S više od 5000 terasa, trgova i rooftopova, noćni izlazak se pretvara u nezaobilaznu avanturu na mjesta koja nisu ni na nebu ni na zemlji! Ginkgo Restaurante & Sky Bar jedno je od mojih omiljenih rooftop mjesta za druženje, dobru glazbu i savršen zalazak sunca s pogledom na Kraljevsku palaču. Ovaj restoran ne samo da ima savršenu terasu, već i spektakularan interijer iz kojeg se pruža pogled na Španjolski trg, a u kojem možete kušati mediteransku i azijsku hranu. U samom centru grada, ovdje možete pronaći pravo osvježenje za tople ljetne noći.

image
Jardín secreto de Salvador Bachiller

6. JARDÍN SECRETO DE SALVADOR BACHILLER

Usred gradske vreve, između tisuća turista, na ulici koja spaja glavni madridski trg Puerta del Sol i glavnu arteriju grada Gran Víu, sakrivena od svih pogleda, na posljednjem katu trgovine poznatog brenda Salvador Bachiller, nalazi se ova oaza mira. Kao iz filma, ovaj tajni vrt obavijen je zelenilom sa svih strana. Uz ugodno osoblje, ovo je savršeno mjesto za okrjepu uz pjenušac, kavu, brzi brunch ili light večeru. Nakon toga, možete osvježeni nastaviti svojim putem, u shopping, sightseeing ili što god ste naumili...

image
Viva Madrid

7. VIVA MADRID

U vrućini jednog madridskog ljeta, femme fatale Ava Gardner zavela je tada najboljeg toreadora Dominguína u ovom legendarnom baru koji je sačuvao atmosferu nekog drugog vremena. Terakotni zidovi i višestoljetna burad svjedoci su ljubavnih afera, noćnog života i generacije madridske movide - buđenja mladih u vremenu u kojem se njihova država mijenjala.

Ovaj legendarni bar čuva dio povijesti grada, trenutak prošlosti uz legendarni “vermouth de grifo” (točeni vermouth, koji, inače, obožavam, a koji također možete kušati kao dio različitih koktela). Preporučujem da ga posjetite kao jednu od stanica tijekom obilazaka restorana s tapasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:37