I TO JE MOGUĆE

Dizajnerica koristi ogromno oštrilo za olovke za pretvaranje otpada u visilicu

 Nanako Kume
Kako bi dizajnirala svoje viseće svjetiljke, dizajnerica je započela omekšavanjem drvenog bloka na pari

Japanska dizajnerica Nanako Kume predstavila je svoju divnu seriju visilica izrađenih od velikih drvenih strugotina. Nadahnuta ostacima koji su ostali nakon šiljenja olovaka, kreirala je svaki komad uz pomoć stroja izgrađenog poput golemog pštrila za olovke.

O konceptu iza svog projekta, Kume piše: "Od djetinjstva sam bila fascinirana oblikom i kratkotrajnošću strugotina koje nastaju prilikom šiljenja olovaka. Mislila sam da će povećanjem veličine i debljine onoga što se mora odbaciti kao otpad, biti moguće stvoriti nove proizvode uz zadržavanje ljepote oblika."

Kako bi dizajnirala svoje viseće svjetiljke, Nanako Kume započela je omekšavanjem drvenog bloka na pari prije nego što ga je ostrugala, čineći ga savitljivim i lakim za struganje u tankim, ali čvrstim slojevima.

"Stoga je svježe ostrugano drvo fleksibilno i oblikuje se dok se suši", objašnjava dizajnerica. Ali važnije od omekšavanja drva jest podešavanje kuta i položaja oštrice za oštrenje kako biste dobili dobro konačni oblik.

Detalji svakog sjenila razlikuju se ovisno o vrsti, boji i obliku drva — kao i o dodiru boje koji Kume dodaje svakom dizajnu, asocirajući na olovke u boji. Vrijeme struganja također doprinosi jedinstvenom savijanju i profilu koji se vidi na visećim svjetlima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:40