Kakva volja!

Djedica spasio selo slikanjem: Ovaj 96-godišnjak prije 10 godina, primio kist i od tada ne staje

atfirstsighthomestaging
 Valerie Westra
Prvo je na svom bungalovu naslikao malu pticu. Nastavilo se s mačkama, pticama i ljudima...

Prije nešto više od 10 godina, tada 86-godišnji Huang Yung-fu suočio se s dilemom. Tajvanska vlada prijetila je da će srušiti njegovo selo, budući da je on bio posljednji preostali stanovnik, u pokušajima izgradnje modernijeg stambenog kompleksa. Ponuđen mu je novac da spakira svoj dom i preseli se na drugo mjesto, ali nije mogao podnijeti pomisao da napusti jedini dom koji je ikada poznavao na Tajvanu. Tada je počeo slikati.

Huang, sada od milja poznat kao "Rainbow Grandpa", rođen je u Kini. Nakon borbi u kinesko-japanskom ratu i Drugom svjetskom ratu, borio se za Nacionalističku stranku nad komunističkom vladom. Kad su nacionalisti izgubili, on i 2 milijuna drugih pobjegli su na Tajvan. Tu je bio smješten u improviziranom selu sastavljenom na brzinu za dolazeće članove vojske i njihove obitelji. Ono što je trebalo biti privremeno rješenje na kraju je postalo dom.

Dakle, došlo je do šoka kada je, 40 godina kasnije, izgledalo kao da će mu dom biti uništen. "Kad sam došao ovdje, selo je imalo 1200 stanovnika i svi bismo sjedili i razgovarali kao jedna velika obitelj", podijelio je Huang za BBC. "Ali onda su se svi odselili ili preminuli i ja sam postao usamljen." Budući da nije imao kamo, okrenuo se umjetnosti kako bi olakšao svoju patnju.

Prvo je na svom bungalovu naslikao malu pticu. Nastavilo se s mačkama, pticama i ljudima koji su počeli pojavljivati po praznim zgradama u selu. Zatim, 2010., jedan je student lokalnog sveučilišta naletio na selo i nakon što je čuo Huangovu priču, zarekao se da će pomoći. Snimio je nekoliko fotografija sela i započeo kampanju prikupljanja sredstava i peticiju za njegovo spašavanje od uništenja.

Vijest je brzo postala viralna i rođen je "Rainbow Grandpa". Osvojivši srce nacije, šareno selo postalo je jako privlačno za turiste i sada dolaziti više od milijun posjetitelja svake godine. Najbolje od svega je što je Huang zadržao svoj dom.

"Vlada mi je obećala da će zadržati ovu kuću i ovo selo", rekao je. "Bio sam tako sretan i zahvalan."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 04:05