RENOVACIJE ZA ČISTU PETICU

Dnevne sobe koje dokazuju da i mali prostori mogu funkcionirati

 Studio DB
Pogledajte tri dnevne sobe manje kvadrature koje bi vas mogle potaknuti na smanjenje prostora!

U većini dnevnih soba pozicioniranje namještaja vrlo je jednostavno i često usmjereno na jedno te isto. Naime, sjedeća garnitura okrenuta je prema televizoru ili kaminu, u sredini se nalazi stolić za kavu i (ako imate sreće) neko prikladno ugrađeno spremište za stvari. U manjim dnevnim sobama pak takve ideje često 'padaju u vodu'. Možda je zid preblizu garnituri ili pak namještaj blokira hodnik svojom masilvnom pojavom. Bilo kako bilo, jedno je sigurno - uređivanje i opremanje male dnevne sobe ipak je nešto zahtjevnije te podrazumijeva određene kompromise.

Oni koji žive u velikim gradovima znaju da je često komplicirano pronaći veliki stan, prostor nešto manje kvadrature uvijek je jednostavnija opcija, ali i jeftinija. Američki dizajneri interijera iz studija u samo središtu New Yorka radili su na nekoliko različitih projekata uređenja malog dnevnog boravka, a iskustva renovacije podijeili su s portalom Domino.com.

Foto: Sean Litchfield

1. Ako želite dnevnu sobu s više funkcija

Ovaj uistinu skučen prostor trebao je služiti kao dnevni boravak, spavaća sobu i kućni ured u jednom, a dizajnerica interijera Charlotte Sylvain iz studija Fauve u tome je i uspjela. Gotovo svaki komad namještaja u ovoj minimalističkoj prostoriji ima više funkcija. Tako sjedeća garnitura preko dana služi kao sofa, dok se noću razvlači u krevet.

Foto: Madeline Montoya

Isto tako, stolić u prostoriji djeluje i kao radna stanica, ali i kao medijska jedinica. Naime, televizor je instaliran na funkcionalnom nosaču koji omogućava veću slobodu u samom rasporedu prostorije, a ujedno stvara i radni kutak u ovoj maloj dnevnoj sobi.

Foto: Studio DB

2. Kada nemate dovoljno mjesta za televizor i kamin

Dizajnerica Britt Zunino iz američkog Studio DB-a potpisuje uređenje ovog udobnog dnevnog boravka za mladu obitelj.

- Morali smo osmisliti dnevnu sobu koja bi se s minimalnim naporom i bez većih problema mogla iz dječjeg kutka pretvoriti u onaj 'odrasliji'. Na jednom zidu nalaze se prilagođene police za knjige koje prikrivaju nedostatke, dok tapecirano prozorsko sjedalo stvara skriveno spremište i naglašava spektakularni pogled iz dnevne zone - rekla je dizajnerica za Domino.com.

Foto: Madeline Montoya

Ono što je bio poseban izazov pri uređenju ove dnevne sobe bila je nemogućnost kombinacije televizora i kamina.

- Našli smo se u problemu jer nismo mogli staviti televizor na postojeću policu s knjigama, i to jer bi se sofa inače doslovno naslonila na kamin - dodala je Zunino. Umjesto toga, dizajneri su pronašli izuzetno tanak televizor koji su postavili na zid iznad kamina. postavljen iznad kućice. Kako bi soba izgledala što modernije, kablove televizora sakrili su iza ciglenog zida.

Foto: Tali Roth

3. Ako dnevna soba nije odvojena od ostatka stana

U ovom stanu, maleni dnevni boravak otvorenog je karaktera te se doslovno 'izlio' se u glavni hodnik. Kako bi to spriječila, dizajnerica Tali Roth dnevnu zonu trebala je 'odvojiti'. Kako bi stvorila ugodno raspoloženje, kamin je zamijenila crnim zidom i šankom od crvenog mramora, a zatim je dodala i sićušnu policu za knjige.

- Sve navedeno doslovno smo oslikali jednom bojom kako bi se vlasnici stana osjećali što ugodnije, a da boravak ionako male kvadarture ne bi izgledao još manje, skučeno i prenatrpano - rekla je Roth za Domino.

Foto: Madeline Montoya

Za odabir položaja kauča nije bilo previše izbora, dizajnerica ga je morala smjestiti izmešu dva glavna prozora. Međutim, sve ostalo predstavljalo je pravi izazov pa je vlasnicima na taj način željela osigurati da u prostoru imaju barem jednu ili dvije fotelje, ali to bi onda znalilo da će blokirati pristup hodniku. Roth se stoga odlučila za mali vintage kožni i jedan zakrivljeni stolac za dodatna sjedala koja nisu vizualno 'zatrpala' dnevnu sobu.

Izvor: Domino.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:21