made in croatia

Domaći brend La Krpa: Tekstil i modni dodaci za djecu i ljubimce ukrašeni tehnikom block printa

 La Krpa
Paula i Bruna su ljubav prema šivanju, dizajniranju i dekoriranju doma objedinile u brendu La Krpa čije vam proizvode predstavljamo

PROFIL

  • INFO: kućanski tekstil te modni dodaci za djecu i ljubimce, ukrašeni ručno rezbarenim štambiljima
  • CIJENA: od 50 kn
  • KOTAKT: Instagram @lakrpa; Facebook @La Krpa

Paula i Bruna dvije su sestre, po struci pravnica i kostimografkinja, koje samostalno kroje i šivaju kućanski tekstil i modne dodatke za djecu i ljubimce te ih ukrašavaju ručno izrezbarenim štambiljima, tehnikom block printa

Paula ima 32 godine i po struci je pravnica. Njezina mlađa sestra Bruna ima 26 godina i završila je petogodišnji studij na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a bavi se kostimografijom na filmskim setovima i kazališnim predstavama. Iako su se odlučile za različita zanimanja, obje su još u djetinjstvu bile kreativne te su često izrađivale različite predmete kao što su torbice i ukrasi za dom. Svojim hobijima nastavile su se baviti i tijekom studija, a ljubav prema šivanju, dizajniranju, ali i kuhanju te dekoriranju doma objedinile su u brendu La Krpa čije vam proizvode ovaj mjesec predstavljamo.

image
Paula i Bruna iz domaćeg brenda La Krpa
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Naime, Paula i Bruna samostalno kroje i šivaju kućanski tekstil te modne dodatke za djecu i ljubimce, koji su ukrašeni ručno izrezbarenim štambiljima, tehnikom block-printa. Kolekcije se sastoje od kuhinjskih krpa, ubrusa, stolnjaka i nadstolnjaka, jastučnica, a odnedavno i marama za pse i djecu te slinčeka s prigodnim motivima, ovisno o godišnjim dobima i blagdanima. Tako se na nadstolnjacima, ubrusima i maramama mogu pronaći motivi jagoda, ananasa, riba, palmi, bundeva, ali i božikovine, zvjezdica, borova, jelena, psećih šapica... Proizvodi su, kažu, namijenjeni svima koji vole domaći dizajn, ručni rad i proizvod s pričom.

image
Jastučnice
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Boja se nanosi na štambilj te se otiskuje na tkaninu. Slijedi sušenje i glačanje

- Šivanjem se prvo počela baviti Paula. Svoju prvu šivaću mašinu kupila je tijekom studija, a zatim je znanje prenijela na Brunu koja je na fakultetu krenula s ozbiljnijim krojenjem i šivanjem. Slušajući kolegij o tiskanju tekstila i raznim tehnikama, počela je još detaljnije istraživati te je otkrila tehniku block printa - prepričavaju i dodaju kako je Paula prije četiri godine, uoči Božića, iznijela ideju da oslikaju stolnjak koji je ona izradila.

image
Kuhinjske krpa
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Uskoro smo počele izrađivati tekstil s printom za prijatelje i obitelj. Nakon nekoliko godina izrađivanja odlučile smo hobi pretvoriti u posao - kažu.

Sve tkanine koje koriste su 100 posto pamučne, a boje su na bazi vode. Pritom koriste profesionalnu boju za sitotisak.

Pitali smo kako izgleda proces izrade.

- Nakon krojenja i šivanja željenog oblika tekstila osmišljavamo uzorak i biramo boju te tada radimo print na tkanini. Boja se grafičkim valjkom nanosi u tankom sloju na štambilj te se otiskuje na željeno mjesto. Nakon 24-satnog sušenja svaki proizvod treba fiksirati glačalom. Kada su proizvodi gotovi, pakiramo ih i spremni su da ukrase nečiji dom - kažu sestre te dodatno pojašnjavaju izradu uzorka sa štambiljem.

image
Marame za pse
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U ponudi su kuhinjske krpe, ubrusi, stolnjaci, jastučnice, marame za pse te slinčeki s motivima ovisno o godišnjim dobima i blagdanima

image
Marame za pse
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Željeni motiv crta se na posebnoj gumi koju se zatim ručno rezbari, što može biti dugotrajno jer ta tehnika ne podnosi puno pogrešaka, a ponekad unosimo promjene u motiv tijekom samog rezbarenja - kažu.

Inspiraciju pronalaze u skandinavskom dizajnu, etno elementima, prirodi i hrani, a trude se da motivi budu minimalistički i jednostavni, ali istodobno da imaju dozu nostalgije, retro notu i dječju zaigranost.

image
Ubrusi
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Stolnjaci
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zanima nas i slažu li se u zajedničkom poslu te kako su podijelile obveze prilikom izrade proizvoda.

- Slažemo se iznenađujuće dobro! - smiju se i dodaju da iako obje rade sve, Paula više šiva, a Bruna se više bavi printanjem. Ipak, zajedno osmišljavaju dizajn printeva i biraju boje, a zajedno su dizajnirale i logo brenda te eko pakiranje od recikliranog papira.

image
Slinček
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Slinček
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Osim što se Paulinim i Bruninim kreacijama mogu dekorirati domovi, ujedno mogu biti i maštoviti, originalni pokloni po narudžbi, kojima se može razveseliti članove obitelji i prijatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:32