oni će vladati

Donosimo vam 8 najpopularnijih trendova u dizajnu s milanskog sajma namještaja

Courtesy Salone del Mobile.Milano
 DIEGO RAVIER/DIEGO RAVIER
Održivost, odvažne boje i lakoća bili su među trendovima koji se pojavljuju u novim proizvodima na kultnom sajmu dizajna

Ove godine, kultni sajam namještaja Salone del Mobile i njegov satelitski događaj, festival dizajna Fuorisalone - koji se održava na mjestima u okolici Milana - pomaknuti su s uobičajenog datuma u travnju na rujan. U razdoblju od šest dana, ovo posebno izdanje, nazvano Supersalone, posjetilo je 60.000 posjetitelja, uključujući 425 robnih marki iz Italije i inozemstva.

Osam najvećih trendova koje smo uočili na sajmu uistinu su dio zeitgeista, pružajući šarene i praktične načine da maksimalno iskoristimo naše domove i za posao i za odmor.

image
Superplan Zero, koji je dizajnirao Werner Aisslinger, je tuš kada od recikliranog emajliranog čelika.
Kaldewei

1. Održivi događaj, održivi proizvodi

Usredotočenost na održivost bila je očita i u samom postavljanju sajma, i u izloženim proizvodima, od kojih su mnogi imali održiva obilježja. Neki su napravljeni s većim postotkom materijala koji se mogu reciklirati ili su uključivali inovativne opskrbne lance za smanjenje potrošnje energije i resursa.

Proizvodi izloženi na sajmu također su uključivali održivost na različite načine. Posebna je pozornost posvećena recikliranim i materijalima s malim utjecajem. Drugi su se projekti bavili životnim ciklusom proizvoda i materijala kako bi se uštedjela ukupna potrošnja resursa.

image
The Energy Pergola iz Gibus Spa, linija održivih pergola opremljenih solarnim panelima, bit će dostupna od jeseni 2021.
Gibus

Vidjelo se to u različitim asortimanima i kategorijama proizvoda: od fotonaponskih pergola i završnih obrada, kuhinja i kupaonica od materijala koji se mogu reciklirati i namještaja s ekološkim certifikatom.

Održivost je također bila najvažnija za industrijske grupe. "Moramo se usredotočiti na podršku našim tvrtkama dok prelaze u potpunu održivost", kaže Claudio Feltrin, predsjednik Federlegna, talijanskog saveza industrije drva, pluta, namještaja i rasvjete.

image
USM modularni sustav namještaja s integriranim biljkama i opremom za zalijevanje
USM

2. Biofilija

Održivost je povezana s biofilijom, odnosno integriranjem prirode u naše kućno okruženje.

Primjer za to je nova verzija USM Haller modularnog sustava namještaja, koji integrira biljke i opremu za zalijevanje u module. "Dodavanje biljaka u sobu značajno poboljšava našu dobrobit pomažući u smanjenju stresa i povećanju produktivnosti", kaže USM u svom priopćenju.

image
FLOS

3. Da hrabrim bojama

Supersalone je također bio savršeno mjesto za upoznavanje trendova boja za nadolazeću godinu. Iako su određene boje, poput bijelih ili zemljanih tonova, postale neizostavne posljednjih godina, mnogi namještaji na događaju bili su super šareni.

Primarne boje bile su postavljene jedna do druge ili su korištene na jednom komadu namještaja, a upoređivanje hrabrih, čak i kontrastnih tonova korišteno je za stvaranje živahnog okruženja i ostavljanje utjecaja.

image
Esotismi di Misha kolekcija Cristine Celestino
Esotismi di Misha

Jedan primjer je svjetiljka Chromatica 265 tvrtke Flos, koja kombinira žutu, plavu i crvenu boju u ažuriranu paleta za klasičnu svjetiljku. Taj smo trend vidjeli i na tapetama i drugim proizvodima.

image
Francesco Librizzi, 2021
ALICANTO

4. Želja za lakoćom

Također se mogla vidjeti izrazita geometriju u trendu među namještajem na sajmu, s tankim i prozračnim strukturama koje se osjećaju lagano u prostoru.

Svjetla sa super tankim postoljima, police za knjige s gotovo nevidljivim strukturama i naslonjači naslonjeni na sužene noge s tankim sjedalima osiguravaju da dom nema osjećaj težine. Mnogi su se stolci, uključujući i nove modele i ažurirane verzije klasičnog dizajna, držali ove teme.

image
Piero Lissoni + Iaco Design Studio
Glide

5. Razdjelnici za višenamjenski prostor

Mogli uočiti proizvodi koji su jasno vidjeli rezultat i odgovore na velike promjene koje su zahvatile dom u posljednjih 18 mjeseci pandemije. Potreba za odvojenim prostorima dovela nas je do traženja načina za podjelu soba. Raspored otvorenog plana doživljava trenutak opadanja: umjesto da imate veliku sobu za dijeljenje, ponekad je bolje imati više prostora u kojima svaki član obitelji može stvoriti vlastiti zaštićeni mikrokozmos.

Otuda dolazak pomičnih zidova, fleksibilnih odbojnika i velikih kliznih staklenih vrata koja propuštaju svjetlost u prostoriju, ali je dijele na manja područja. Vrata i sustavi za ormare imali su proširenu funkcionalnost. Vrata su postala veća samo nalik zidu, a neki ormari sada su opremljeni radnom stanicom.

image
Phantastic_The Kitchen je prijedlog koji kombinira Phantastic sustav ormara i unutarnju kuhinju
ARAN CUCINE

6. Sve je uredno

Lakše se opustiti kod kuće ako je sve u redu i ne vidite hrpe stvari pri svakom pogledu. Iz tog razloga, kao i zbog integriranja mnogih funkcija u ograničenom prostoru, vidjeli smo nekoliko ideja za namještaj koji nestaje.

Zatvorite klizna vrata i kuhinja se više ne vidi, ostavljajući naizgled zaseban dnevni boravak. Povucite zavjesu i pametno radno područje nestaje. Zatvorite vrata i jezgra kuhinje sa svojim aparatima postaje elegantan i kompaktan komad namještaja integriran u namještaj dnevnog boravka.

image
Poly kolekcija Patricka Norgueta za Natuzzi, uključujući Inu stol, stolicu Nanà, akustične zaslone Node i modul Milo.
Natuzzi

7. Trebam radni stol!

Kako su mnogi počeli raditi od kuće sve češće, ili prvi put, u posljednjih 18 mjeseci, postoji potreba za stolovima koji se mogu uklopiti u dnevne sobe ili spavaće sobe.

Dizajneri su se odazvali. Novi namještaj za spavaću sobu dizajniran je za pretvaranje iz računalnog stola u elegantan toaletni stolić. Neke su verzije više uredske, s akustičnom zaštitom, ladicama i policama. Raspon stolova za dom, osobito za djecu, nesumnjivo se proširio. Ovi novi stolovi također se uklapaju u gore spomenute stilske trendove: lagani su, tanki i šareni.

image
Sustav Vitality iz Smega, koji uključuje kombiniranu parnu pećnicu, hladnjak za hlađenje i vakuumsku ladicu. Sustav olakšava skladištenje hrane kod kuće, smanjuje otpad
Smeg

8. Tehnologija za organizaciju (i opuštanje)

Tehnologija je rastući trend čiji je cilj olakšati svakodnevni život i opustiti se. U kupaonici to uključuje Starpool Wellness Coach, koji uključuje vođene meditacije i prakse svjesnosti. Druge tvrtke nude kromoterapiju ili infuzije koje isporučuju soli izravno u hidromasažnu kadu.

U kuhinji aparati postaju sve programiraniji, kako bi se olakšao život, ali i smanjila potrošnja energije. Tehnološki hardver sada se može sakriti unutar strukture doma, oživjeti samo kad je potrebno, kontrolirano vašim pametnim telefonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:42