URADI SAM

Donosimo vam kako sami možete napraviti omote od pčelinjeg voska u samo par minuta

 DANIELLE DALY
Ove savitljive navlake zamotajte oko hrane ili pokrijte posude s ostacima, a operite ih hladnom vodom

Ako svaki dan pakirate vlastiti ručak ili možda svojoj djeci obrok za školu ili vrtić, svjesni ste toga da uvijek na svoj popis za kupovinu dodajete prozirnu foliju i rabljene plastične vrećice koje jako brzo završavaju u smeću. Jednokratna ambalaža definitivno nudi praktičnost, ali nije ekološki prihvatljiva opcija. Predstavljamo vam omote od pčelinjeg voska: Savitljive navlake zamotajte oko hrane ili pokrijte posude s ostacima. Peru se čistom hladnom vodom i blagim deterdžentom (vruća voda otopila bi vosak!) I možete ih ponovno koristiti iznova i iznova.

image
DANIELLE DALY

Ovaj zanimljivi pribor za pohranu prodaje se na Amazonu za otprilike 100 kuna za pakiranje od tri komada, ali ako ste raspoloženi da malo zavrnete rukave i nešto probate sami mi vam donosimo kako ih samostalno napraviti u par koraka.

Upozorenje: Omoti od pčelinjeg voska neće održavati svježima kvarljive namirnice poput sirovog mesa. Preporuka je da ih koristite za pokrivanje hrane koju ćete pojesti u roku od nekoliko sati ili sljedeći dan, poput sendviča, tjestenine ili komada voća. Za dugotrajnije ostatke ili namirnice poput sira bolje je koristiti staklene ili plastične posude za višekratnu upotrebu. Imajući to na umu, evo kako možete napraviti svoje omote od pčelinjeg voska sa samo nekoliko stvarčica i pećnicom.

image
DANIELLE DALY
  • Pčelinji vosak u granulama
  • 100% pamučna tkanina
  • Škare
  • Kist
  • Papir za pečenje
  • Lim za pečenje
  • Vješalica (nije obavezno)
  • Kvačice za odjeću (nije obavezno)
  • Ravnalo (nije obavezno)
image
DANIELLE DALY

IZREŽITE TKANINU

Zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu. Izrežite tkaninu na veličinu koje će stati na vaš lim za pečenje. Da biste napravili vrećicu za grickaliclice upotrijebite komad tkanine dimenzija 17 x 35 centimetara, a kvadrat 35x35 biti će dovoljan za većinu sendviča.

image
DANIELLE DALY

POSTAVITE NA LIM ZA PEČENJE

Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite tkaninu na vrh. Ako je vaša tkanina ima samo jedno lice, dio s uzorkom stavite prema dolje. Koristite novi komad papira za pečenje svaki put kada pravite novi omot.

image
DANIELLE DALY

RASPOREDITE PČELINJI VOSAK

Ravnomjerno rasporedite obilnu količinu granula pčelinjeg voska po cijeloj tkanini. Obavezno stavite i na rubove.

image
DANIELLE DALY

RASTOPITE

Stavite omot u pećnicu 4-8 minuta. Kad se granule potpuno otope, izvadite pladanj i kistom ravnomjerno rasporedite vosak po cijeloj tkanini.

NAPOMENA: Pčelinji vosak zalijepit će se za kist, pa upotrijebite onaj koji želite baciti ili spremiti za buduće pravljenje omota od pčelinjeg voska.

image
DANIELLE DALY

OSTAVITE DA SE OSUŠI

Oprezno uklonite tkaninu s lima za pečenje. Na dodir bi tkanina trebala biti hladna nakon mahanja nekoliko puta po zraku s njome. Objesite tkaninu da se osuši na vješalici ili je postavite na naslon stolice tako da je dio na koji je nanesen vosak prema gore.

image
DANIELLE DALY

Nakon što se pčelinji vosak stvrdne on nije više ljepljiv pa možete dodati gumbe ili ih ručno sašiti male vrećice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:06