sve što je potrebno

Donosimo vam koje je korake potrebno poduzeti da stvorite savršenu malu kuhinju

 Unsplash
U maloj kuhinji spremište mora kombinirati učinkovitost i praktičnost s obilnom dozom stila


Ako je vaša kuhinja malena, ne trebate se bojati – nije sve izgubljeno. "Imati malu kuhinju nije uvijek loše, jer se lakše kretati", kaže dizajnerica interijera Beata Heuman. "Ponekad je doista velike kuhinje teže koristiti - veliki otoci između kuhala i sudopera zapravo mogu biti pomalo opstruktivni, a često manje kuhinje mogu biti korisnije, pogotovo ako obično jedna osoba kuha."

"Ključno polazište pri dizajniranju manje kuhinje je usredotočiti se na to koji će elementi novog rasporeda poboljšati vašu svakodnevicu" rezimira Emma Sims-Hilditch, kreativna osnivačica Neptuna i osnivačica studija za dizajn interijera Sims Hilditch.



KAKVA SPREMIŠTA TREBA MALA KUHINJA?

U maloj kuhinji spremište mora kombinirati učinkovitost i praktičnost s obilnom dozom stila. Ali odakle početi?

"Pristupite spremištu okomito", kaže dizajnerica interijera Fawn Galli. "Iako ste vodoravno ograničeni, maksimizirajte vertikalni prostor da biste dobili više prostora za pohranu, poput upotrebe ladica unutar ormarića, koje vam omogućuju da lakše vidite sve što imate."

"Veliki ormar za držanje mikera ili drugih uređaja stvarno će vam pomoći maksimizirati prostor", kaže dizajnerica interijera Emma Sims-Hilditch. "Osim toga, nekoliko dubokih ladica za vaše posuđe učinit će sve dostupnijim i jednostavnijim."

"Ne razmišljajte samo o ormarima i jedinicama, koristite zidni prostor i dodajte viseće elemente kakve biste očekivali pronaći u baru", savjetuje Massimo Minale. "Morate pametno djelovati kada je u pitanju spremištem u malim kuhinjama; nemojte se bojati izložiti svoje lonce, tave, staklene predmete i keramiku."



KAKO MAKSIMIZIRATI PROSTOR U MALOJ KUHINJI?

„Prvo što treba razmisliti je kako maksimizirati pohranu!”, kaže Sheena Murphy iz Nune Nune. "Upotrijebite sav prostor koji imate, vodoravno i okomito. Uložite u izvrsne unutarnje komponente kao što su razdjelnici ploča i posuđa, stalci za začine i plitke ladice kako bi stali u veće, a umjesto donjih ormarića upotrijebite velike ladice jer su daleko učinkovitije u prostoru i manje su nezgodne za posezanje."



"Male kuhinje često imaju samo jedan niz ormarića, stoga je od vitalne važnosti da je raspored pažljivo isplaniran tako da se možete lako kretati između ključnih radnih područja", kaže nam Charlie Smallbone, osnivač studija Ledbury. "Aranžman koji mi se sviđa je da na jednom kraju imaju visoke ormare s hladnjakom-zamrzivačem, spuštenu radnu ploču s ormarićem iznad nje, a sudoper, ploču za kuhanje i niz radnih ploča između njih. Pokušajte izbjegavati postavljati zidne ormare iznad osnovnih ormarića zbog kojih se čini da se zidovi zatvaraju - pokušajte s otvorenim policama.”



KAKO DODATI DOBAR VIZUALNI EFEKT?

"Dramatični mramor ili neobična boja mogu učiniti da male kuhinje izgledaju vrlo posebno', kaže Sheena Murphy iz Nune Nune. "U malom prostoru možete biti puno kreativniji i zabaviti se s neočekivanim materijalima, nijansama i detaljima kao što su rasvjeta i ručke."



"Iako je mala, ako je kuhinja otvorena prema dnevnoj sobi, možda ćete i dalje moći uključiti kuhinjski otok. Vrijedan i estetski ugodan, ljepota otoka je u tome što pruža dodatni prostor za pripremu i skladištenje hrane, a može se koristiti i za blagovanje ’, smiješi se Charlie Smallbone iz studija Ledbury. "Što se tiče ideja o malim kuhinjskim otocima, najmanji otok koji bih preporučio je 90 centimetara širine i 1,5 do 2,3 m duljine, a pobrinite se da oko njega imate barem metar. Ako ne možete stisnuti otok, možda potražite radnu ploču pod pravim kutom prema osnovnom ormariću. "



NA ŠTO POTROŠITI NAJVIŠE U MALOJ KUHINJI?

"Praktično, spremišta i uređaji glavni su predmeti u kuhinji. Stvarnost je takva da ne želite često popravljati ili zamjenjivati te predmete, pa ako proračun dopušta, budite vrlo promišljeni u vezi s tim odabirima jer će to biti vrijedno ulaganja dugoročno ', kaže Sheena iz Nune Nune. "Za više ukrasnih elemenata, dajte prednost rasvjeti kada je u pitanju raspodjela proračuna; ako potrošite malo više, stvorit ćete zanimljiviji prostor, posebno ako imate više izvora svjetlosti i ako možete prilagoditi razinu osvjetljenja."



"U konačnici, želite da mala kuhinja pruža osjećaj kao da je sastavljena s istom brigom kao interijer sportskog automobila, pa potrošite najviše novca na sve stvari koje vidite i osjećate, poput prednjih vrata, rasvjete i ručkica",objašnjava Massimo Minale.

KAKO PRISTUPITI ZAVRŠNIM DETALJIMA U MALOJ KUHINJI?

"Na kraju, osigurajte da su uzeti u obzir svi detalji, od izvlačenja ormara do otvorenih polica - pobrinite se da se bilo koji metalni završetak podudara s bojama vašeg ormara", kaže Massimo Minale. "Na vratima uvijek koristim čvrste metalne ručkice, umjesto minimalističkih značajki pritiskom na otvaranje, jer želim da moja kuhinja bude robusna, pali svaki put i na dodir je sjajan osjećaj"



"Zabavite se malo kuhinjskim dodacima kako biste dodali osobnost", kaže dizajnerica interijera Beata Heuman. "Vrijedno je potrošiti malo više na ručke, čak i ako imate ograničeni kuhinjski proračun - kao mali komadići nikad neće koštati toliko."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 00:08