SHOU SUGI BAN

Drevna japanska tehnika za upečatljive i prekrasne završne slojeve drva

.

 LEA RAE/SHUTTERSTOCK
Shou Sugi Ban nastao je u Japanu tijekom 18. stoljeća kao način zaštite drvenih konstrukcija od insekata, vatre i truleži

Shou Sugi Ban, također poznat kao Yakisugi, tradicionalna je japanska metoda očuvanja drva koja se koristi stoljećima. Uključuje pougljenje površine drva vatrom, što stvara jedinstvenu estetiku i poboljšava njegovu trajnost. Posljednjih je godina ova tehnika stekla popularnost u modernoj arhitekturi zbog svog upečatljivog izgleda i održivosti.

Povijest i porijeklo

Shou Sugi Ban nastao je u Japanu tijekom 18. stoljeća kao način zaštite drvenih konstrukcija od insekata, vatre i truleži. Tehnika uključuje spaljivanje površine drva kako bi se stvorio sloj ugljika koji djeluje kao prirodna barijera protiv vlage, insekata i drugih elemenata koji mogu oštetiti drvo. Tradicionalno se ova tehnika koristila za očuvanje drvenih fasada domova, hramova i drugih građevina, a također se koristila za unutarnje završne radove kao što su podovi, zidne obloge i namještaj.

Riječ "Shou Sugi Ban" dolazi od tri japanske riječi: "Shou" što znači spaliti, "Sugi" što znači cedar i "Ban" što znači daska. Cedar je bio najčešće korišteno drvo za ovu tehniku zbog njegove rasprostranjenosti u Japanu, kao i njegove prirodne otpornosti na insekte i trulež.

image
/SHUTTERSTOCK

Postupak

Proces Shou Sugi Ban uključuje nekoliko koraka. Prvo se drvo pažljivo bira i priprema za pougljenje. To uključuje uklanjanje kore ili ostataka s površine drva i blanjanje do glatke površine.

Zatim se drvo pougljeni pomoću propanske baklje, otvorenog plamena ili specijaliziranog stroja zvanog yakisugi-ki. Drvo se spaljuje sve dok površina ne pocrni i ne stvori se ugljeni sloj. Ovaj se sloj zatim izriba žičanom četkom, otkrivajući prirodnu drvenu strukturu ispod.

Posljednji korak uključuje brtvljenje drva prirodnim uljem ili premazom, poput lanenog ulja, kako bi se drvo zaštitilo od vlage i očuvalo njegov izgled.

Prednosti Shou Sugi Ban

Postoji nekoliko prednosti korištenja Shou Sugi Bana u arhitekturi i dizajnu.

Trajnost: Pougljenjena površina drva djeluje kao prirodna barijera protiv vlage, insekata i vatre, što ga čini izdržljivijim i dugotrajnijim od neobrađenog drva.

Održivost: Shou Sugi Ban je održiva i ekološki prihvatljiva opcija jer koristi prirodne materijale i zahtijeva minimalno održavanje tijekom svog životnog vijeka.

Estetika: jedinstvena tekstura i izgled Shou Sugi Bana dodaju upečatljiv vizualni element svakom dizajnu. Pougljenjena površina stvara pocrnjeli, mat izgled s jedinstvenim uzorkom pukotina koje variraju ovisno o vrsti drva i korištenoj metodi.

Svestranost: Shou Sugi Ban može se koristiti za različite primjene, uključujući vanjske obloge, unutarnje završne radove, namještaj, pa čak i umjetničke instalacije. Kompatibilan je s nizom arhitektonskih stilova, od tradicionalnih do modernih.

image
LEA RAE/SHUTTERSTOCK

Nedostaci Shou Sugi Ban

Unatoč brojnim prednostima, postoje neki nedostaci korištenja Shou Sugi Bana.

Trošak: Shou Sugi Ban je radno intenzivan proces koji zahtijeva specijaliziranu opremu i vješte majstore, što ga može učiniti skupljim od ostalih završnih obrada drva.

Održavanje: Dok Shou Sugi Ban zahtijeva minimalno održavanje tijekom svog životnog vijeka, još uvijek zahtijeva povremeno ponovno nanošenje ulja ili završne obrade kako bi se drvo zaštitilo od vlage i UV zraka.

Opasnosti od požara: Iako je Shou Sugi Ban prirodno otporan na vatru, proces može stvoriti puno dima i potencijalno zapaliti obližnje materijale. Tijekom postavljanja potrebno je poduzeti mjere opreza kako bi se smanjio rizik od požara.

Zaključak

Shou Sugi Ban tradicionalna je japanska tehnika koja se stoljećima koristi za očuvanje i uljepšavanje drvenih konstrukcija. Njegov jedinstveni izgled i prednosti održivosti učinile su ga popularnim izborom u modernoj arhitekturi i dizajnu. Iako može imati neke nedostatke, kao što su troškovi i zahtjevi za održavanjem, prednosti Shou Sugi Bana čine ga uvjerljivim izborom za one koji traže izdržljivu, održivu i vizualno upečatljivu završnu obradu drva. Dok arhitekti i dizajneri nastavljaju tražiti ekološki prihvatljive i jedinstvene materijale, Shou Sugi Ban će vjerojatno ostati popularan izbor u godinama koje dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 07:12