MADE IN CROATIA

Drvene lampe WoodLight

Ovaj bračni par zaljubljen u prirodu, osim skupljanjem po šumi, materijal za izradu svjetiljki nalazi na vrlo osebujne načine: naime, kupili su stari štagalj od hrastovih greda koje su im postale građa za lampe

PROFIL

  • INFO: drvene lampe WoodLight
  • AUTORI: Sanja Vidmar Golub i Vladimir Golub
  • FACEBOOK: WoodLight @handmade.by.croatia
  • INSTAGRAM: @ woodlightcroatia
  • MAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Bračni par Sanja Vidmar Golub i Vladimir Golub rođeni su Zagrepčani. Oboje rade dugi niz godina na menadžerskim pozicijama velikih internacionalnih korporacija, ali to nije razlog zbog kojeg su nam “zapeli za oko”, već su to njihove fenomenalne drvene lampe koje izrađuju u sklopu svog brenda WoodLight. Kako je počela cijela priča, pitamo ih.

- Sagradili smo drvenu kuću na Mrežnici, vikendicu. Prije pet godina, kada je i najmlađe dijete krenulo u srednju školu, pokušali smo živjeti barem pola tjedna tamo. Malo-pomalo tamo smo provodili sve više vremena i bavili se stvarima o kojima ranije nismo ni sanjali. Uzgajamo povrće, kokice nesilice, otvorili smo OPG... - smiju se Golubi i dodaju kako se ideja rodila sasvim slučajno i spontano.

- Vlado je oduvijek volio raditi s drvetom, u tome uživa. I onda smo nekako došli na tu ideju sa svjetiljkama izrađenima od stare hrastove građe. Kupili smo stari hrastov štagalj kako bismo imali dovoljno materijala, i to materijala koji ima svoju povijest i priču. Vizija je bila izrađivati svjetiljke od drva koje je raslo u šumi davno prije nego što smo se svi mi rodili, koje je ugrađeno u taj štagalj kad nas nije bilo na svijetu - prisjeća se Sanja i dodaje kako često šeću šumom koja im je izvor interesantnih materijala kao što su panjevi, razne drvene kvrge i grane.

- Za izradu nadstolnih visećih svjetiljki koristimo drvene naplavine. Osim što je svaka svjetiljka jedinstvena, unikatna, htjeli smo da svaki dio bude poseban pa smo na internetu potražili kabele i sijalice. Našli smo jednu talijansku kompaniju kod koje sada nabavljamo sve što nam je potrebno od električnog materijala. I uistinu daju dodatnu posebnost našim svjetiljkama. Neke sijalice su i ručno rađene - objašnjava Sanja Vidmar Golub.

Svjetiljke izrađuju u starom štaglju u dvorištu kuće, gdje je Vlado uredio radionicu.

- O svakoj svjetiljci razgovaramo, kako bi mogla izgledati, hoće li se ljudima svidjeti... Onda Vlado skicira ideju i zatvara se u radionicu. Ovisno o tipu svjetiljke, izrada traje od jednog pa do tri-četiri dana, koliko je potrebno za one kompliciranije. No nikad nismo napravili dvije iste svjetiljke i tako će i ostati. Vlasnik naše svjetiljke može biti siguran da ima unikatnu svjetiljku izrađenu od starog hrasta, starog više od stotinu ili dvije godina - ističe Sanja.

Zasad rade isključivo svjetiljke od drveta, ne koriste nikakve boje, već ih samo zaštićuju mješavinom ulja i pčelinjeg voska, što ujedno ističe prirodnu boju i strukturu drveta.

- Svaka svjetiljka pakira se u drvenu kutiju kako bi bila sigurna tijekom transporta. Slike svjetiljki dostupne su na našoj Facebook stranici handmade.by.croatia i Instagramu woodlightcroatia. Naručiti ih možete i preko e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - kaže ovaj kreativni bračni par, a mi ih za kraj pitamo imaju li kakve nove planove za budućnost.

- Planova ne nedostaje. Osim što bismo uistinu voljeli nastaviti izrađivati svjetiljke, uzgajamo aroniju i izrađujemo džem i sok, za koji smo dobili veliko priznanje za kvalitetu, žig ‘Živjeti zdravo’ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Još jedan projekt je tek u ‘povojima’, vidjet ćemo što će biti s tim, pa ne bismo otkrivali detalje, javit ćemo vam na vrijeme. Važno je imati planove za budućnost, raditi zajedno i s puno ljubavi i onda u svemu tome i uživati - zaključili su Golubi.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:56