Đuro Seder: retrospektiva

Retrospektiva jednog od najzanimljivijih aktivnih slikara

U Modernoj galeriji izložit će se slike jednog od najinteresantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Đure Sedera, koje su nastale u rasponu od 1953. godine pa do danas. Zapravo je teško povjerovati da umjetnik, rođen u Zagrebu 1927. koji u ovom gradu neumorno stvara više od pola stoljeća, dosad nije imao retrospektivu, ni izložbu većeg formata. Izložba je zamišljena, navode kustosi, kao intimna ispovjedna forma. Počinje s kolorističkim slikama, nastalim neposredno nakon završetka Likovne akademije. U to doba umjetnik intenzivno slika, ali i radi u Vjesnikovoj agenciji za oglašavanje.

Na izložbi u Modernoj galeriji bit će izloženo više od 150 djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika umjetnika koji je i dalje stvaralački vrlo aktivan

Paralelnim radom u Vjesnikovoj agenciji ovaj je umjetnik, kasnije višegodišnji profesor na Likovnoj akademiji, roditeljima dokazao, na samom početku, da može zarađivati. Vrlo je interesantna gorgonaška faza koja je uslijedila nakon mladalačkog traganja i kolorizma. Seder je, naime, jedan od protagonista poslijeratne umjetničke grupe Gorgona, jedne od najvažnijih umjetničkih grupa koje su ikad postojale kod nas. Seder je u to doba slikao apstrakcije, njegovim je djelima dominirala crna boja, i to punih 14 godina. “Koji su bili psihološki razlozi iza toga, dalo bi se nagađati”, rekao je u nedavnom intervjuu. Početkom 70-ih godina ovaj umjetnik napisao je i esej o “Nemogućnosti slike”, kojim je snažno utjecao na onodobnu teoriju. Kasnije piše i o “Mogućnosti slike”.

Ta dva eseja, tvrdi, snažno su odredila njegovo slikarstvo. No, i dok je slikao crne slike, treba reći, to su bile slike s vrlo gustim nanosima boje. Kasnije slika ljudske figure, primjerice sebe i suprugu. Također se počinje baviti i religioznim slikarstvom i jedan je od rijetkih umjetnika kod nas koji se tom tematikom uspješno bavi. Na izložbi će biti više od 150 djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika umjetnika koji je i dalje stvaralački aktivan.

U Modernoj galeriji napominju da će se moći vidjeti antologijski radovi iz vremena autorova djelovanja u grupi Gorgona, preko manje poznatih lucidnih magritovskih slika, rijetko viđenih crteža sederovske geometrije, sve do ironičnih autoporteta koji su nastali posljednjih godina. Autor izložbe je Željko Marciuš, viši kustos Moderne galerije, voditelj zbirke slikarstva od 1945. do danas.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:34