ARKTIČKI SAN

Dva mlada arhitekta i pas u avanturi života na plovidbi dugoj 5000 kilometara

 DAVIDSCHNABEL/
Radi se o 11 metarskom brodu starom 20 godina koji je preuređen za potrebe duge plovidbe

Stødig znači miran i pouzdan, a to je ujedno i naziv spasilačkog broda za 100 ljudi kojeg su Guylee Simmonds i David Schnabel, dva arhitekta, kupili i preuredili, te se zajedno sa svojim psom Shackletonom uputili u avanturu dugu 5000 kilometara.

image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/

Radi se o 11 metarskom brodu starom 20 godina, koji je prije nekoliko godina umirovljen jer su ga zamijenili suvremeniji gumenjaci te je stavljen na dražu. Dva arhitekta su još 2018. godine kupili brod za 7000 funti i odlučili ga preurediti tako da mogu s njime otploviti sve do Norveške. Guylee i David se poznaju još s fakulteta, ali ih je profesionalni put odvojio u različite države, stoga su u jednom trenutku planirali proslaviti svoju diplomu tako što će otići na planinarenje u Norvešku. Guylee je bio začetnik ideje o brodskoj avanturi nakon što je jednom prilikom uočio sličan brod koji je bio preuređen za duga putovanja. Nakon toga je slijedilo istraživanje po internetu i ideja je sve više rasla pa je prvotni plan planinarenje po Norveškoj sad postao ideja o dalekoj plovidbi do Norveške. Sljedeći korak je bio nagovoriti Davida na ovaj pothvat koji se, unatoč Guyleeovom mišljenju, nije puno nećkao. Kad su jednom kupili brod dali su otkaz na svojim poslovima i posvetili se preuređenju svog novog ljubimca.

image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/

Arhitekti su se odlučili na potpuno preuređenje, uključujući odvode i dovode vode, struju te druge inženjerske poslove i sve to sami tako da mogu u potpunosti upoznati stanje broda ako slučajno nešto krene po krivu. Novi izgled broda sadržava dvije kabine s krevtina na kat, kuhinju, prostor za sjedenje, toilet i tuš te peć na drva da ih ugrije za hladnih noći. Male turbine na vjetar i solarni paneli su postavljeni na krov tako da omoguće dodatnu energiju. Napravljene su i druge izmjene na brodu, a za cijeli projekt im je trebalo godinu dana.

image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/

Jednog sunčanog svibanjskog dana dva arhitekta i njihov pas otisnuli su se iz Newhavena u novouređenom brodu. Na svom putovanj preplovili su osam zemalja, a na sam domak Norveške suočili su se s ponajvećim izazovom gdje su naišli na navrijeme koje je žestoko razbijalo svoje valove o Stødig.

image
DAVIDSCHNABEL/

Guylee je taj dio avanture opisao kao - zamislite da ste na vrtuljku za koji ne znate kada će stati. Nakon što su se probijali kroz nevrijeme skoro pola dana napokon su stigli u Norvešku. Do svog odredišta putovali su četiri mjeseca, a realno se plovidba mogla obaviti roku od 15 dana, ali mladi arhitekti su odlučili u potpunosti iskoristiti svoju avanturu tako da su se zaustavljali na svim zanimljivim mjestima koja su im se našla na putu i istražujući nove gradove svaka četiri dana.

image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/

I još k tomu svemu, zahvaljujući osobnim računalima koje su imali na brodu arhitekti su u međuvremenu uspjeli zaraditi i nešto novaca tako što su radili nove projekte, ali sada kao "slobodnjaci" u punom smislu te riječi. Finalna destinacija je bila Tromsø koju su dosegli nako 124 dana plovidbe u rujnu, na toj lokaciji su se vezali i tu proveli zimu.

image
DAVIDSCHNABEL/
image
DAVIDSCHNABEL/

Pronašli su neke usputne posliće i čekali da zima prođe kako bi se u ljeto mogli opet otisnuti na pučinu.

Više o ovoj genijalnoj avanturi pronađite na http://www.arctic-lifeboat.com/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:20