Izložbe

Dvije sjajne izložbe produkt dizajna

Kako je Rijeka pokazala da Hrvatska ima talentirane mlade dizajnere

Naš mali tim nedavno je u Rijeci posjetio galeriju Kortil u kojoj se održala izložba koju su organizirali Grad Rijeka i Odjel gradske uprave za poduzetništvo u partnerstvu s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o jako zanimljivoj izložbi produkt dizajna. Kustos izložbe je profesor Mladen Orešić, a autorica postava izložbe je Svjetlana Despot.

Naravno, odmah smo krenuli provjeriti što se krije iza svega toga. Pa, evo priče…Sve je počelo otvorenom prijavom za ulazak u riječki Start-up inkubator koji je osnovao Odjel za poduzetništvo grada Rijeke. Poznatoj riječkoj dizajnerici Svjetlani Despot koja je i mentorica u Start-upu, spontano je sinula ideja da se cijela priča poveže sa studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i da se tamo pronađu mladi i talentirani Riječani.

Nazvala je profesora Mladena Orešića i dogovorila s njim kavu u Zagrebu na koju su još došli Vlasta Linić iz Odjela za poduzetništvo grada Rijeke i Sandra Ferenc, menadžerica u tvrtki Data By Despot. I tako su njih četvero usred Cvjetnog trga jednoga lijepog ljetnog dana dogovorili koje studente žele uključiti u riječki Start-up. Nakon još jedne kave, pa još jedne, entuzijazam je počeo naveliko rasti i ta se grupica istomišljenika spontano počela sve ozbiljnije baviti ovom pričom.

U Tower Centru radovi dizajnera izloženi su na čak 2000 kvadrata

– Htjeli smo javnosti pokazati dobre primjere, model, kako u ovom hrvatskom nedostatku proizvodnje dizajner može postati poduzetnik, a da ne čeka revitalizaciju hrvatske industrije koja mu je u normalnim uvjetima nužna. Također smo htjeli s tim mladim ljudima podijeliti naša iskustva jer već godinama uspješno živimo i radimo taj model dizajner + proizvođač + distributer = poduzetnik.

Ukratko, htjeli smo mladima pokazati da se može – kaže Svjetlana Despot. Profesor Mladen Orešić dodaje kako izložbu čine tri cjeline, podijeljene na studentske projekte (Studij dizajna/ Nove nade), potencijalne proizvode (Start-up/Pogon novih ideja) i proizvode za koje su dizajneri sami organizirali proizvodnju i distribuciju (3U1/Dizajner-poduzetnik – Data by Despot; Grupa, Filip Gordon Frank, Maja Mesić).

– Selekcija nije imala namjeru postavljati kvalitativne standarde, nego joj je svrha prezentirati potencijale kreativnog promišljanja na raznim razinama edukacije i rezultate te edukacije u profesionalnom radu. Čini se da svi izloženi proizvodi, kako oni studenata prve godine studija tako i oni studenata diplomskog studija dizajna, mogu biti uz bok prikazanim realiziranim proizvodima završenih dizajnera koje inače možemo vidjeti na policama prestižnih trgovina – objasnio je Orešić.

No, tu priči nije kraj. Kako u galeriji Kortil nije bilo moguće dobiti prostor na dulje od tri dana, Svjetlana Despot se dosjetila rješenja – izložbu treba preseliti na drugu lokaciju! – Iako nitko ne radi izložbe po šoping-centrima, nakon kraćeg razmišljanja odlučili smo da nema logičnije lokacije za predstavljanje dizajnera i njihovih proizvoda od takvog mjesta.

Dizajn treba služiti ljudima, treba biti dostupan ljudima, da ga vide, dožive, opipaju, a ne treba ga držati na pijedestalu kao nedodirljiv i elitistički – kaže dizajnerica koja je odlučila izložbu organizirati u Tower Centru Rijeka koji im je omogućio nevjerojatnih 2000 četvornih metara za izložbeni prostor. – Nikad još nismo doživjeli da imamo previše izložbenog prostora! Takvu se priliku nije smjelo niti moglo propustiti.

Pozvala sam hrvatske industrije Kvadru, Inkeu, Regeneraciju i Element iza kojih stoji kvalitetan dizajn i predložila im da pošalju i svoje radove kako bismo zaokružili priču o produkt dizajnu u Hrvatskoj. I tako je nastala izložba ‘Znati i moći’ iza koje stoji isključivo volonterski rad entuzijasta – kaže dizajnerica i dodaje kako joj je najveća želja osvijestiti ljude da produkt dizajn i hrvatska proizvodnja već postoje te da više nema mjesta priči ‘dizajn je u povojima, tu smo i čekamo da nas koristite’. Zato, ako ste u blizini Rijeke, svratite do Tower Centra i pružite podršku hrvatskom produkt dizajnu koji, vjerujte nam, ima što ponuditi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 21:18