Ekologija je zakon

Začinjeno optimizmom

Žicu i jutu te pokoji sastojak iz kuhinje iskoristili su Zvonka i Mate Mustapic iz brenda Marangunija kako bi stvorili topli ugo aj, a usput poslali poruku: maksimalno reciklirajte

Božić je vrijeme mira, ljubavi i sreće. Danas, u ovo recesijsko vrijeme, kad većina jedva spaja kraj s krajem, teško je odvojiti bilo kakvu svotu novca za kićenje doma. No, i uz male troškove, stvarajući s bližnjima nešto novo i drugačije, može se stvoriti ugođaj blagdana, topline i ljubavi, a uza sve to, naravno, može se voditi i briga o prirodi.

Boje koje nas asociraju na Božić defi nitivno su zelena i smeđa pa onda zlatna (žuta), crvena, bijela… Zelena i smeđa su boje prirode (zeleni borovi, zemlja), zlatna nam predstavlja bogatstvo, a žuta buđenje, optimizam, novo sutra (Sunce), crvena je ljubav, toplina (vatra), bijela nježnost, dobrota (snijeg – pahulje, anđeli)… S druge strane, drvo kao materijal iz prirode daje potrebnu toplinu.

Upravo smo sve to koristili i prilikom kićenja našeg kutka. Borovi su napravljeni od žice i jutenog užeta. Konstrukciju smo dobili od jedne dekoraterke, obojali je u zeleno i omotali jutenim užetom na koji smo vrućim ljepilom zalijepili razne začine čime smo dobili ukrase: zelene (kardamom), smeđe (zvjezdasti anis), crvene (papričica).

Objesili smo i “kolačiće sreće” i zvjezdice izrađene od brašna, soli i kurkume (za žutu boju). Adventski vijenac napravljen je od drva (nismo rezali nova stabla nego smo koristili drva koja je oluja Teodor srušila), ukrašen začinima, zvjezdicama, lučicama, mašnicama… Za poklone smo iskoristili kartonske kutije od obuće, omotali ih u smeđi pak (eko) papir, zavezali jutenim užetom, zalijepili začine, zvjezdice i drvenim kvačicama zakačili poruke.

Naravno, i sami pokloni ručno su rađeni (satovi, naušnice, ogrlice, slike…), dok su kartonske kutije zapakirane tako da se kasnije mogu iskoristiti za spremanje i organiziranje stvari. Za cijelu dekoraciju potrošili smo 115 kuna, začini su iz kuhinje (68 kuna), a dio su lanjski ukrasi, koje smo tada platili 196 kuna.

Trudili smo se da se svi dijelovi poklapaju, tako da sve što je na boru proteže se i na stol i poklone. Dio stvari, npr. lampice, tanjure i čaše, imamo otprije… Naš je moto iskoristiti ili prenamijeniti sve što već imamo kod kuće, a svake godine dodamo i nešto novo. To ne mora biti ništa skupo, bitno da je kreativno i zanimljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 17:56