NAVE

Elegantni klima uređaj od terakote koristi tradicionalne metode za hlađenje bez struje

 Francesco Maria Iucini
Yael Issacharov‘s Nave radi na automatskom sustavu navodnjavanja i počinje raditi čim se voda ulije u njegov šuplji unutarnji dio

Oslanjajući se na egipatsku arhitekturu i tradicionalne palestinske rashladne sustave, Yael Issacharov predstavlja ‘Nave‘, ekološki sustav klimatizacije napravljen od terakota pločica u kombinaciji s protokom vode. Dizajniran za autonomno hlađenje prostora u pustinjskim zgradama, Nave radi s automatskim sustavom navodnjavanja koji omogućuje protok vode iz unutarnje strukture kroz propusne zidove od terakote, održavajući prostor u stalnom stanju temperaturne ugode, prenosi Designboom. Raspored je prilagodljiv i modularan, sastoji se od samostojećih, zidnih jedinica koje se mogu ugraditi u bilo koji dio kuće.

image
Francesco Maria Iucini

Yael Issacharov‘s Nave radi na automatskom sustavu navodnjavanja i počinje raditi čim se voda ulije u njegov šuplji unutarnji dio. Voda prolazi kroz propusne stijenke, isparava i toplinom zraka pretvara se u vodenu paru. Ova reakcija apsorbira toplinu iz okolnog zraka, hladi vodu, sam materijal, a time i zrak u prostoriji. Dizajn radi bez struje ili elektronike, i iako korisnici minimalno komuniciraju s njim, imaju mogućnost pauzirati, isključiti ili reprogramirati unaprijed postavljene temperature i vlažnost kad god žele.

image
Francesco Maria Iucini

Prema dizajneru iz Tel Aviva i Barcelone, glavni fokus projekta je prilagoditi sustav okolnim zidovima, transformirajući ih iz pasivnog faktora u aktivnog. Glavna inspiracija bio je rad egipatskog arhitekta Hassana Fathyja, koji je bio pionir u korištenju tradicionalnih metoda gradnje za projektiranje zgrada s lokalnom vezom. Nova metoda hlađenja također se temelji na palestinskoj Jari, tradicionalnoj posudi za vodu od terakote koja je visila sa stropa i služila za održavanje hladnoće prostora i vode za piće.

image
Francesco Maria Iucini

Nave je prilagodljiv i modularan te se lako uklapa u svaki interijer. Uzorci rešetki važna su aluzija na arapsko podrijetlo Navea i dodaju pravi estetski dodir okolini u kojoj se koristi. Sustav je dostupan u tri varijante: zidne pločice, pregrade i totem (vertikalni hladnjak), a sve troše minimalnu količinu energije i vode i besprijekorno se uklapaju u ekološki prihvatljiv dizajn zgrade.

image
Francesco Maria Iucini

Sva keramička tijela sastavljena su od lokalne terakote, izrađene u gipsanim kalupima kliznim lijevanjem. Posebna formula kontrolira navodnjavanje sustava, optimizirajući temperaturu, potrošnju vode i vlažnost, a istovremeno sprječava rast plijesni. Fleksibilni spojevi su od reciklirane gume. Sustav montaže za Nave razvijen je na temelju postojećih rješenja iz građevinske industrije. Poznavanje metode i alata za montažu olakšat će korištenje ovog novog proizvoda arhitektima, izvođačima i graditeljima, potičući ih da odaberu ovo održivo rješenje umjesto postojećeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:12