Eksluzivno pogledajte!

ERA i Oris oživjeli su namještaj Bernarda Bernardija

Eksluzivno pogledajte komade namještaja naše ikone dizajna i arhitekture Bernarda Bernardija

Posjetili smo set na kojem se snima katalog te vam prvi ekskluzivno donosimo pogled na komade namještaja Bernardo Bernardi, dostupne za kupnju početkom studenoga

Kada smo ih upitali o čemu se zapravo radi, iz ERE i Orisa odgovorili su nam: – Namještaj Bernarda Bernardija doživljava novu eru. Kako smo bili vrlo znatiželjni i uporni, ekipa iz grupacije ERA u suradnji s Orisom pozvala nas je da ih posjetimo na snimanju za katalog u kojem će predstaviti svoju startnu kolekciju namještaja poznatog arhitekta i dizajnera Bernarda Bernardija3. Na setu je živo, kako to već na snimanjima biva, a uz fotografa Damila Kalogjeru upoznali smo i kreativnog direktora ERE Bornu Matkovića.

– ERA i Oris oživit će brojne bezvremenske Bernardijeve komade namještaja koje će proizvoditi u cijelosti u Hrvatskoj. Oris i ERA su partneri koji su zajedničkim snagama iznijeli ove proizvode na tržište, materijalizirali ovaj proizvod i dali mu notu suvremenosti. Već više od šest mjeseci intenzivno radimo na ovom projektu, a dosta smo vremena proveli prikupljajući nacrte.

Zašto baš on?

Zajednički smo kopali po muzejima, privatnim kolekcijama i arhivama članova obitelji Bernarda Bernardija kako bismo pronašli što više nacrta i dobili što bolji uvid. Kako je puno vremena prošlo, neke su se arhive izgubile, a nama je bilo izuzetno važno da je namještaj baš takav kakav je ovaj arhitekt zamislio. Naravno, dosta toga je moralo biti prilagođeno strojevima i načinima proizvodnje današnjeg vremena – kaže Borna Matković. Na naše pitanje zašto baš Bernardi, kaže kako je riječ o ikoni dizajna i arhitekture pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

– Bernardo Bernardi kreirao je životne prostore koji su konceptom i kvalitetom slijedili tada suvremene tendencije, a njegov dizajn pokućstva usporediv je po kvaliteti i stavu sa skandinavskim primjerima toga doba te ni danas nije izgubio na karakteru i aktualnosti. Početkom pedesetih godina Bernardi se intenzivno bavio oblikovanjem namještaja, uključujući sve elemente – od radnih stolova i stolica do ploča s nogarima. Odlikuju ga robusna izrada, snažno i elementarno vizualno djelovanje, izvanredne proporcije i visoka funkcionalnost. Sljedećih godina Bernardi razvija nagrađivani program naslonjača i stolica. Taj program pripada najvišim dometima dizajna. U današnjem otkrivanju i revalorizaciji pedesetih godina rodila se ideja o ponovnom pokretanju proizvodnje namještaja koji je potvrdilo vrijeme – objašnjava.

Ručna završna dorada

U oživljavanju ovog namještaja uveli su i neke nove materijale koji se razlikuju od originalnog vremena u kojem je namještaj nastao. – Činjenica da smo uveli neke nove materijale također nam nije olakšala posao. Za tapeciranje smo, umjesto skaja, odabrali kožu koja je deblja i manje podatna od skaja. Važno je naglasiti da se svi proizvodi na kraju ručno dorađuju kako bi na ovalnim i drugim formama koža sjela savršeno i kako bi se šavovi ujednačili, što proizvodima daje dodatnu vrijednost. Što se tiče drva, riječ je o punom hrvatskom drvu i još jednom naglašavamo da proizvod u potpunosti nastaje u Hrvatskoj – naglašavaju iz ERE.

Kolekcija se sastoji od sjedalice Simona, stolaca Bernardo, Moše i Rilke, dvosjeda i jednosjeda Joyce, stolova Viktor, Vera i Hilda te klub-stolića Ingrid i komode Arne. U ERI ističu kako su ovo komadi koje su odabrali jer smatraju da su bezvremenski i da odgovaraju trenutačnom vremenu, ali na njima neće stati, nego će s vremenom osluškivati tržište i dodavati nove komade. Katalog i dio kolekcije bit će predstavljeni danas i sutra na Danima Orisa, a ekskluzivno doznajemo i kako se showroom grupacije ERA otvara početkom studenoga u Draškovićevoj ulici 54.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 04:16