MADE IN CROATIA

ETO - kreativni kolektiv četiriju žena: Rade suvenire, nakit, igračke, sjenila za rasvjetu...

Kolekcija S set sjenila za lampu dizajnerice Zrinke Nedeljković 
 BERISLAVA PICEK/CROPIX
“Kolekcije reflektiraju naše individualne pristupe. cilj je stvoriti prepoznatljive hrvatske proizvode realnih i dostupnih cijena”

Shvativši da imaju sličan način razmišljanja i produkcije radova, udružile su snage kako bi zajednički, prema potrebama i mogućnostima, djelovale na sajmovima, dizajnerskim i raznim drugim događajima, a bave se i arhitektonskim projektiranjem, interijerima, grafičkim dizajnom, animacijama i održavanjem radionica.

Četiri žene čine kolektiv ETO koji stvara svašta: predmete za svakodnevnu upotrebu, suvenire, nakit, didaktičke igračke, sjenila za rasvjetna tijela, dekorativne pregradne stijenke...

Njihova priča počela je prije četiri godine kad su se Ada Kezić, Ana Armano Linta, Jadranka Soviček Krpan i Zrinka Nedeljković susrele na jednom sajmu i shvatile da imaju sličan način razmišljanja i produkcije radova, što ih je ponukalo da udruže snage i osnuju ETO brend kao jedan neobavezni kolektiv dizajnera koji će djelovati prema svojim potrebama i mogućnostima zajednički na raznim sajmovima, eventima i dizajnerskim događanjima. Prvi su put izlagale na Zagreb Design Weeku 2017. što je polučilo dosta dobre rezultate te su dobile informacije da na tržištu postoji potreba za takvim dizajniranim uporabnim predmetima.

image
Produkt-dizajnerica Ana Armano Linta
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Taktilna kolekcija igara Nit produkt-dizajnerice Ane Armano Linta
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Uvijek na početku je najteže naći dovoljno sredstava za financiranje izrade i proizvodnje. Ideja imamo mnogo, no nije ih uvijek lako baš sve realizirati. Tu je i faktor rizika, hoće li se pojedini proizvod svidjeti kupcima, hoće li se prodavati, odnosno hoće li vratiti uloženo i pritom još zaraditi. Naravno, trebalo je uložiti puno vremena i na oglašavanje na društvenim mrežama, u planu nam je i izrada web shopa, a zasad nas možete naći na Facebooku, Instagramu i pojedinačno na našim web stranicama. Dijelimo troškove izlaganja na prodajnim sajmovima, eventima, neke od nas intenzivnije surađuju s galerijama, neke su više orijentirane na prodaju putem nekih prodajnih kanala - pojašnjavaju Ada, Ana, Jadranka i Zrinka.

image
Dizajnerica Jadranka Soviček Krpan
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Kolekcija CGA inspirirana slovima iz glagoljice dizajnerice Jadranke Soviček Krpan
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Najviše surađuju s domaćim proizvođačima, malim manufakturama ili obrtnicima koji prema njihovu dizajnu izrađuju predmete. Ili, pak, same nabavljaju materijale i ručno izrađuju predmete. Trude se, dodaju, da materijali koje koriste budu prirodni, ekološki ili reciklirani i ponajviše od domaće sirovine, a to se odnosi prvenstveno na proizvode od drva.

image
Kolekcija CGA inspirirana slovima iz glagoljice dizajnerice Jadranke Soviček Krpan
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Sve četiri smo produkt dizajnerice, ali naš raspon djelovanja je vrlo širok i raznolik, od produkt dizajna, interijera, eksterijera, arhitektonskog projektiranja, grafičkog dizajna i animacije do održavanja radionica i organiziranja eventa. ETO je jedan mali veliki zajednički projekt. Rastemo, razvijamo se i imamo sve veću i dostupniju raznoliku ponudu potencijalnim kupcima - pojašnjavaju i dodaju kako zaista paze da cijene njihovih proizvoda budu realne i dostupne svima.

Tako, primjerice, manji proizvodi poput lučica, privjesaka, ogrlica i plutenih podložaka koštaju od 20 do 80 kuna, a najskuplji su oni od oko 300 kuna koliko treba izdvojiti za, primjerice, set daski za kuhinju, zdjele za voće ili sjenilo za rasvjetu.

image
Produkt-dizajnerica Zrinka Nedeljković
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Lungo sjenilo za lampu dizajnerice Zrinke Nedeljković
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sjenila za lampe Iungo Blanc i Iungo s ilustracijama Tomislava Tomića i S, serija sjenila za lampu iz perivog papira Zrinke Nedeljković

image
Sjenilo za lampu dizajnerice Zrinke Nedeljković
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Kolekcija S set sjenila za lampu dizajnerice Zrinke Nedeljković
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zanimljivo je kako je svaka od njih donijela svoj stil koji se može prepoznati kroz proizvod. Design by Jadranka Soviček Krpan čine, recimo, kolekcija inspirirana glagoljicom (držač za knjige, podmetač, posudice za sol i papar...), origami sat, lepeze i brodići od perivog papira, stalak za nakit, Peeble i Kockice antibakterijske daske za rezanje i serviranje, 3D daska za rezanje i pospremanje kruha, vaze-svijećnjaci, Periska-složiva zdjela za voće, Smily-dozator za špagete, Bush-vješalica...

image
Produkt-dizajnerica Ada Kezić
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Bookva kolekcija pladnjeva i podložaka produkt-dizajnerice Ade Kezić
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Produkt-dizajnerica Ana Armano Linta potpisuje kolekcije taktilnih i auditivnih igara Opip i Shum te Nit

image
Kolekcija O’gle (ogledala čistih geometrijskih oblika na fotografiji) produkt-dizajnerice Ade Kezić
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Design by Ada Kezić obuhvaća kolekciju Bookva (daska za rezanje, pladanj, podlošci za čaše...), kolekciju Oakie - daske za rezanje različitih oblika i veličina inspirirane puzzleima, O’gle - ogledala čistih geometrijskih oblika, Pluton - podloške od pluta s motivom glagoljice, Glagola-ogrlice i privjeske s motivom glagoljice...

Design by Zrinka Nedeljković čine kolekcija modularnih sjenila za lampe Iungo s ilustracijama Tomislava Tomića i Iungo blanc, zatim S, serija za lampe od perivog papira te Florami dekorativne pregrade.

image
Kolekcija taktilnih i auditivnih igara Opip i Shum produkt-dizajnerice Ane Armano Linta
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
Produkt-dizajnerica Ana Armano Linta potpisuje kolekcije taktilnih i auditivnih igara Opip i Shum te Nit
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Design by Ana Armano Linta su, primjerice, kolekcija taktilnih i auditivnih igara Opip i Shum te Nit.

- Sve kolekcije su nastale neovisno jedna o drugoj i reflektiraju individualne pristupe svake od nas. ETO ima cilj stvoriti prepoznatljive proizvode, potaknuti hrvatsku proizvodnju te promovirati hrvatski dizajn - poručuju vlasnice čije se proizvode može naći u galerijama i muzejima u Zagrebu, Rijeci, Rovinju i još nekim gradovima.

Uz to ih se može kontaktirati i preko maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i pratiti putem Instagrama @eto.designshop i Facebooka @etodesign

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 06:45