IZLOŽBA

Europana 15 - arhitektonsko-urbanistički natječaj: "Produktivni gradovi" u Ninu i Karlovcu

Ocjenjivački sud dodijelio je posebno priznanje za ninsku lokaciju
Radovi “Europana 15”, arhitektonsko-urbanističkog natječaja koji je proveden u 12 zemalja među arhitektima

Sljedeći ciklus pod nazivom “Živi gradovi” počinje u proljeće 2021., a ponovno se očekuje velik odaziv

“Europan 15” je europski arhitektonsko-urbanistički natječaj s ciljem implementacije, proveden u partnerstvu s općinama, lokalnim vlastima i drugima kao zajednička inicijativa 12 europskih zemalja.

Tema ovog ciklusa i dalje je “Produktivni gradovi”, a natjecatelji su istraživali mogućnosti suživota stanovanja i suvremenih oblika proizvodnje te različitih mogućnosti povezivanja stanovništva kroz integraciju proizvodnih procesa (distribucija, otpad, potrošnja) u njihov svakodnevni život. Predsjednik ocjenjivačkog suda bio je arhitekt Leo Modričan, a dio suda bila je i naša novinarka Patricia Kiš. Na natječaj su pristigli 21 rad za lokaciju naselja Ždrijac u Ninu te 10 radova za lokaciju bivše vojarne Luščić u Karlovcu. Povodom završetka natječaja “Europan 15”, Grad Karlovac je pripremio izložbu svih radova pristiglih za lokacije u Karlovcu i Ninu. Izložba natječajnih radova je uvod u proces urbanističkog planiranja natječajne lokacije bivše vojarne Luščić. Na 93 panela izložen je ukupno 31 rad.

Sljedeći, 16. ciklus pod nazivom “Živi gradovi”, započinje u proljeće 2021. godine.

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da je pred građanima Karlovca javna rasprava u koju su pozvani da se uključe kako bi se participativnim procesom došlo do rješenja, odnosno do plana koji će zadovoljiti najveći broj građana i budućih korisnika. Istaknuo je da treba naći pravi omjer između javnog i privatnog, održivosti i nove produktivnosti. Izložba ostaje otvorena do 21. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:45