U PAR KORAKA

Evo kako bi dizajneri interijera maksimalno iskoristili mali dnevni boravak

 Unsplash
Slijedite ove savjete dizajnera interijera i arhitekata o uređenju malog prostora koji će vam pomoći u planiranju vašeg doma

Kada je riječ o dizajnu male dnevne sobe, većina profesionalaca ima nekoliko zlatnih pravila koja koriste kako bi maksimalno iskoristili prostor. Dva arhitekta i dva dizajnera interijera podijelili su za Houzz svoje savjete i trikove kako bi osigurali da mala soba ima stil i funkciju.

Gledaju u prostor van proporcija

"Važno je razmišljati o tome kako se prostor percipira, umjesto da se usredotočite na njegove dimenzije", kaže Sean Ronnie Hill. „Kada projektiramo dnevni boravak, posebno mali, moramo pretpostaviti da postoji malo prostora za promjenu njegovog oblika ili proširenje njegove površine bez ugrožavanja ostalih dijelova doma. Međutim, mi imamo kontrolu nad tim kakav je osjećaj nastanjivati prostor", nastavlja. "Orijentirani pogled kroz veliki ostakljeni detalj, na primjer, može učiniti da soba bude dvostruko veća."

"Postignite ispravan raspored svoje sobe, počevši od vrata", kaže Eva Byrne. “U tradicionalnoj kući vrata se otvaraju tako da kad uđete gledate u zid sobe. Ako proračun dopušta, ponovno namjestite vrata kako biste mogli vidjeti cijelu sobu kad ulazite. Čini se prostranijom i lakšom za ulazak.”

Oni razmatraju zone

Ako vaša dnevna soba služi i kao blagovaonica ili radni prostor, jasne zone mogu joj pomoći da izgleda manje pretrpano. "Kada planirate svoj prostor, važno je razumjeti svoje potrebe", kaže Olga Aleksejev. “Proučite svoju sobu, razmislite o zahtjevima za sjedenje i sastavite jasan popis funkcija koje će prostor imati.

"Na temelju ovih informacija možete podijeliti prostor u zone", nastavlja ona. Na primjer, prostor za sjedenje zoniran jednostavnim tepihom, a prostor blagovaonice diferenciran je otvorenim policama.

Razmišljaju o prostoru za skladištenje

Najbolji način da maksimalno povećate prostor za pohranu u svom malom dnevnom boravku jest odabrati prilagođene ormare i police, a ne samostojeće.

"Iskoristite svaki milimetar prostora", kaže Claudia Dorsch. Ona predlaže ravnotežu otvorenih polica i zatvorenog skladišta. “Mnogo otvorenih polica može učiniti da manji dnevni boravak izgleda opresivan i pretrpan”, objašnjava ona. "Skladište koje je obojeno u istu boju kao i vaši zidovi ne samo da će vam pružiti mjesto za odlaganje stvari, već će se i uklopiti s pozadinom."

Oni dodaju značajan detalj

Claudia preporučuje stvaranje središnje točke. "Na taj način manje proporcije dnevne sobe neće dominirati i dat ćete sobi vlastiti identitet", kaže ona. “Probajte veliko umjetničko djelo ili nevjerojatan luster kako biste stvorili poseban osjećaj”

"Dodajte ugrađenu ekscentričnost koja će malom prostoru dati osobni pečat", predlaže Sean. „To bi mogao biti prozor uz koji se možete sklupčati i čitati knjigu ili ugrađeni prostor za sjedenje koji mališani na kraju koriste kao stol.

"Iskorakom i uvođenjem nečeg prilagođenog i neočekivanog, stvorit ćete efekt iznenađenja", dodaje. "Svaki korisnik će pronaći drugu svrhu za to, čineći sobu osobnijom i dinamičnijom."

Paze na detalje

Podignite izgled malog dnevnog boravka dajući mu osjećaj visoke kvalitete, predlažu stručnjaci. "Jedan od najvažnijih čimbenika koji svaku sobu izdvaja je kvaliteta njezinih završnih obrada", kaže Sean.

“Nevjerojatno je kako se ponekad percepcija ljepote u prostoru svodi na detalje, kao što je naprimjer jesu li kutovi dobro obrađeni i oštri”, kaže on.

Oni ostaju u dimenzijama

“Možete učiniti da soba izgleda veće odabirom namještaja koji je relativno skromnih dimenzija”, kaže Eva. „Veliki kauč u maloj sobi, na primjer, učinit će patuljastim prostor i naglasiti njegovu malu kvadraturu. Odaberite dvosjed, kompaktnog dizajna i podignut na noge. To će omogućiti osjećaj većeg prostora i protoka. Primijenite istu logiku na svaki komad namještaja koji odaberete.”

Međutim, kada je u pitanju odabir tepiha, vrijedi suprotno. “Ljudi obično griješe koristeći male prostirke, ali zapravo veliki tepih može stvoriti iluziju većeg prostora”, kaže Olga.

Propuštaju svjetlost…

Jednostavnost je ključna prilikom projektiranja malog životnog prostora. "Koristite neutralne boje i imajte jednostavne zidove, izbjegavajući sve suvišne arhitektonske detalje", kaže Olga.

“Što sobu učinite svjetlijom, to će se ona izgledati većom”, dodaje Eva, “pa odaberite blijedu nijansu za zidove i dodajte boju kroz dodatke i umjetnost. Pažljivo postavljena ogledala povećat će prostor i pojačati svjetlost.”

…ali se ne boje mraka

Međutim, ako vaš dnevni boravak nema koristi od puno svjetla, bijeli zidovi mogu ga učiniti dosadnim, upozorava Claudia. "Umjesto toga, koristite tamnije, bogatije tonove, koji će maloj sobi dati dramatičnost ili ugodniji, zaokružen osjećaj", kaže ona. “Neka veličina sobe bude stil za sebe.”

Raslojavaju rasvjetu

Možete koristiti rasvjetu da dodate osjećaj dubine u svoju malu dnevnu sobu. "Strateški postavljene lampe i zidne svjetiljke dodat će svjetlo različitim dijelovima prostora ili će usredotočiti na određeni detalj", kaže Claudia. “Ovo hipnotizira vaš pogled, jer stvara dubinu i sjenu.”

"Skrivene LED diode u stropu još su jedan sjajan način za postizanje raspoloženja i veličanstvenosti u manjoj dnevnoj sobi", dodaje ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:22