PRIJE I POSLIJE

Evo kako jeftinu Ikeinu komodu pretvoriti u dizajnerski komad namještaja vrijedan 8000 dolara!

Prije i poslije
 IKEA, Jess Goodwin
Prije nego što je prikupila sav građevinski materijal, Goodwin je osmislila dizajn koristeći internetski program za 3D modeliranje

Dizajnerica Jess Goodwin odavno je željela ormarić credenza-lane- koji dolazi u brojnim završnim obradama i može koštati i do 8000 američkih dolara. S obzirom na ovu paprenu cijenu dizajnerica je odlučila napraviti svoj mali projekt.

image
Jess Goodwin

goodwin je već ranije bila upoznata s drugim trikovima koji uključuju IKEA-inu komodu tarva, koju je koristila za ovaj projekt, a u njezinom se domu nalaze i mnogi drugi DIY komadi. Za Apartment Therapy, kaže da je ovaj projekt bio relativno lagan u usporedbi s ostalim predmetima koje je preuređivala.

image
IKEA

Prije nego što je prikupila sav građevinski materijal, Goodwin je osmislila dizajn koristeći internetski program za 3D modeliranje nazvan SketchUp. - Uvijek volim sve nacrtati u SketchUpu prije nego što započnem novi projekt - napominje ona. - Ovo mi također pomaže da shvatim koliko materijala moram pripremiti. Ako nemate otmjeni program, bez brige. Jednostavan crtež na papiru može vam pomoći da vizualizirate projekt i napravite procjene opskrbe.

image
Jess Goodwin

Nakon iscrtavanja dizajna, Goodwin se uputila u kupnju raznih komponenti potrebnih za izvršenje ovog projekta, uključujući neobrađene borove ploče debljine 1,5 cm, što je bio njezin odabrani materijal za sve drvene elemente koje je nadogradila na TARVU. Kad se vratila kući, Goodwin je izmjerila i izrezala sve dijelove drva koje je planirala primijeniti na komodi, koristeći kružnu pilu. Prema njezinom dizajnu, trebali su joj četvrtasti komadići kako bi se stvorio efekt šahovske ploče na prednjim stranama ladice komode i niz manjih pravokutnika kako bi se stvorili blokovski oblici između tih četvrtastih komada.

image
Jess Goodwin

Također su joj trebali komadi za stvaranje podloge na komodi i dvije veće ploče za završetak stranica. Nakon brušenja, položila je sve manje prednje dijelove kako bi odredila njihov najbolji smještaj na komodi. Slijedilo je bojanje, što Goodwin savjetuje da napravite prije nego što nešto zalijepite. Obojala je i originalnu komodu TARVA. Nakon što se sve osušilo, ljepljivom trakom je držala komade na mjestu prije nego što ih je zalijepila.

image
Jess Goodwin

Dok su se ladice sušile, Goodwin je pozornost usmjerila na izradu baze za komodu. Započela je s tim postupkom tako što je napravila dvije rupe u svakom bočnom dijelu kako bi se podloga uvrnula u prednji dio, a zatim je dodala dodatne rupe po boku i na prednjoj strani komode. Zatim je pričvrstila podnožje i uvjerila se da je pravilno centrirano na komodu, prije nego što ga je učvrstila bušilicom.

Tada je bilo vrijeme umetnuti osušene ladice u komodu i poravnati veće četvrtaste bočne ploče koje je Goodwin izrezala za bočne strane komode. - Stražnja strana ovih dijelova trebala bi se poravnati sa stražnjom stranom komode, ali fronte bi se trebale poravnati s originalnom prednjom stranom ladice - napominje Goodwin. Kad su se bočne ploče stegle, Goodwin je iznutra postavila vijke od centimetra kako bi sve stajalo na svome mjestu. Kao posljednji korak nanijela je zaštitni sloj te zaštitila komodu.

image
Jess Goodwin

Tada je uslijedio najbolji dio: uklapanje stilova. Trenutno je komodu uparila sa zrcalom, svijećama i zelenilom u vazi. Ovim projektom Goodwin je definitivno dokazala da je moguće da velika drvena kutija izgleda poput jedinstvenog i skupocjenog komada namještaja, a za hakiranje IKEA-inog klasika možete koristiti više od samo boje ili tapeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:04