ŽENE U ARHITEKTURI

Farshid Moussavi i Mona Hatoum ovogodišnje su dobitnice nagrada za doprinos žena arhitekturi

 FMA/The Japan Art Association
Jane Drew i Ada Louise Huxtable su dvije nagrade koje slave doprinos žena arhitektonskoj profesiji i široj arhitektonskoj kulturi

Farshid Moussavi i Mona Hatoum ovogodišnje su dobitnice nagrada Jane Drew i Ada Louise Huxtable, dvije nagrade koje slave doprinos žena arhitektonskoj profesiji i široj arhitektonskoj kulturi. Nagrada Jane Drew 2022. pohvaljuje Farshidu Moussavi za njezina postignuća u ulozi arhitektice, pedagoga i spisateljice, dok je umjetnica Mona Hatoum, čija djela poprimaju arhitektonske razmjere, nagrađena nagradom Ada Louise Huxtable kao priznanje za značajan doprinos arhitekturi.

image

Farshid Moussavi

FMA

Farshid Moussavi izabrana je za dobitnicu nagrade Jane Drew, koja odaje priznanje "arhitektici koja je svojim radom i predanošću izvrsnosti podigla profil žene u arhitekturi". Moussavi je bila suosnivačica Foreign Office Architects (FOA), a 2011. godine osnovala je Farshid Moussavi Architecture (FMA). Njezin rad uključuje međunarodni trajektni terminal Yokohama (s FOA), Muzej suvremene umjetnosti Cleveland i stambenu zgradu Folie Divine u Montpellieru. Farshid Moussavi Architecture trenutno radi na Houston Ismaili Centru, koji bi trebao biti dovršen 2024. Moussavi je profesorica na Školi za dizajn Sveučilišta Harvard, a prethodno je predavala na Arhitektonskom udruženju u Londonu i Institutu za arhitekturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Autorica je knjiga „The Function of Ornament”, „The Function of Form” i „The Function of Style”, spisa temeljenih na njezinom istraživanju i predavanju na Harvardu.

image

Muzej suvremene umjetnosti u Clevlandu djelo je Farshid Moussavi

FMA

- Velika mi je čast dobiti nagradu Jane Drew, koja je učinila jako puno da skrene pozornost na postignuća žena u području arhitekture. Relativno je malo uzora za žene u arhitektonskoj praksi, a vjerujem da im to omogućuje slobodu da budu kreativnije u odgovoru na hitne izazove s kojima se danas susreću arhitekti, bilo da ti izazovi pronalaze nove i izdašnije namjene za zgrade, kao i novi jezici na kojima se može uključiti veća i raznolikija javnost ili se baviti klimatskim promjenama kako bi se zaštitile buduće generacije. – rekla je Farshid Moussavi za The Architectural Review.

image

Mona Hatoum

The Japan Art Association

Nagrada Ada Louise Huxtable za doprinos arhitekturi, nagrada je koja "odaje priznanje pojedincima koji rade u široj arhitektonskoj industriji i koji su dali značajan doprinos arhitekturi i izgrađenom okolišu" ove je godine dodijeljena britansko-palestinskoj umjetnici Moni Hatoum. Njezine instalacije i performansi preoblikuju doživljaj prostora i svakodnevne objekte, istražujući sukobe i proturječnosti suvremenog svijeta, kao i odnos politike i pojedinca.

image

Trimuphant izložba u Tate Modern, London

Philippe Migeat

U suradnji s The Architectural Review i The Architects'Architects' Journal, W Awards, ranije poznate kao nagrade Women in Architecture, slave žene u arhitekturi, "promičući uzore mladim ženama u praksi i potičući poštovanje, raznolikost i jednakost u arhitekturi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:59