Simbol Pariza

Film "Gagarin": Posljednji dani stambenog kompleksa Cité Gagarine, srušenog uoči izlaska filma

 Cité Gagarine
Radnja se vrti oko šesnaestogodišnjeg Yurija koji cijeli život živi u Gagarinu, golemom kompleksu od cigle u predgrađu Pariza

Nostalgična posveta stambenom kompleksu Cité Gagarine, simbolu pariškog "crvenog pojasa", francuski je film "Gagarin" koji će biti prikazani na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu (14. - 21. studenoga) u programu Velikih 5. Kompleks Cité Gagarine srušen je uoči izlaska debitantskog filma francuskog redateljskog dvojca Fanny Liatard i Jérémyja Trouilha, koji je premijerno prikazan na Festivalu u Cannesu.

image
Cité Gagarine

Radnja se vrti oko šesnaestogodišnjeg sanjara Yurija koji cijeli život živi u Gagarinu, golemom kompleksu od cigle u predgrađu Pariza. Sanja o tome da postane astronaut. Kad lokalne vlasti odluče srušiti zgradu, Yuri s prijateljima Dianom i Houssamom pokušava spasiti svoj dom, koji je u međuvremenu postao njegov svemirski brod.

Gagarin je vedra socijalna drama s primjesom magijskog realizma, a istovremeno i oda stambenom kompleksu u pariškom predgrađu Ivry-sur-Seine, projektu Komunističke partije Francuske, čijem je otvaranju 1963. godine prisustvovao ruski astronaut Jurij Gagarin. Snimke kompleksa koji je godinama utjelovljivao utopiju kolektivnog življenja pariškog radničkog melting pota, nastale za potrebe filma, među posljednjima su uoči njegova rušenja 2019. godine.

U glavnim ulogama su sjajni mladi francuski glumci Alsenija Bathilyja i Lynu Khoudri, a u sporednoj ulozi pojavljuje se svestrani francuski glumac Denis Lavant (Sveti motori). Devetnaesto izdanje Zagreb film festivala održat će se u Kinu SC-a, kinu Tuškanac, Teatru &TD i Uraniji te u HUB385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Dodatne informacije dostupne su na službenoj stranici zff.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:08