Kuhinjski trikovi

Finski sustav sušenja posuđa

 

Znate li što je "astiankuivauskaappi"? Ne? Ma sigurno ste vidjeli to u kuhinjama na internetu, kod prijatelja ili članova obitelji, a možda to čak imate i kod kuće, ali jednostavno niste znali kako se zove. Riječ je, naime, o izvrsnom finskom dizajnu koji već desetljećima olakšava sušenje posuđa u malim kuhinjama diljem svijeta.

Radi se o sušilu za oprano posuđe koje je integrirano u ormarić, najčešće iznad sudopera. U malom prostoru u kojem nema dovoljno radne površine da se na njoj svakodnevno suši gomila posuđa ovo je rješenje idealno jer omogućuje da se vaše posuđe istovremeno suši, bude pospremljeno na svoje mjesto i pritom daleko od pogleda! Finski ormarići za sušenje umjesto pune police koja služi kao dno ormarića imaju žičanu rešetku na koju se postavlja posuđe s kojeg postepeno kapa voda. Postoje verzije koje imaju plitku posudu na dnu ormarića u kojoj se skuplja voda i koju možete izvaditi, a neke jednostavno nemaju dno pa voda kapa u sudoper.

Iako je prvi patent za ormarić za sušenje posuđa prijavljen ranih 1930-ih u Americi, ideja nije zaživjela. No, 1940-ih gospođa Maiju Gebhard u Finskoj osmislila je svoju verziju koja je zabilježila golemu popularnost, a ovi su ormarići i dan danas rašireni po cijeloj Finskoj, pogotovo u stanovima i kućama u kojima vlasnici nemaju perilicu za posuđe.


Rev-a-Shelf polica za spuštanje - $290 - 1886 kuna

Prije nego oduševljeni odlučite uključiti astiankuivauskaappi koncept u svoje uređenje razmislite prvo o svojim navikama pranja posuđa. Koristite li često perilicu te se u njoj vaše posuđe najčešće suši onda zaista nema potrebe za ovim sustavom.

IKEA UTRUSTA ocjeđivač posuđa za zidni element, 195 kn

Stovold & Pogue ocjeđivač za posuđe od nehrđajućeg čelika, £150 - 1278 kn

Druga stvar o kojoj morate razmisliti jest lokacija vašeg sudopera. Ako se iznad njega nalazi prozor i nemate prostor zida na koji možete postaviti ovakav ormarić, verzija ormarića bez dna nije najbolja opcija za vašu kuhinju te biste trebali razmotriti one modele koji imaju posudu za sakupljanje vode.

The Drip Dry ocjeđivač za posuđe, $149 - 969 kn

Imajte samo na umu da, ako nemate puno mjesta u kuhinji, ovim biste sistemom uštedjeli puno vremena i živaca te prostora!

1208S rešetka za suđenje posuđa, $59.99 - 390 kn

Svoje postojeće ormariće možete preraditi tako što ćete zamijeniti police ili pak dno ormarića žičanom rešetkom. Ako ne želite zadirati u strukturu svojih ormarića postoje neka rješenja koja su jednako funkcionalna kao i finski ormarići za sušenje posuđa!

IKEA GRUNDTAL ocjeđivač za posuđe, 149,90 kn

NEX Dish Drainer, $59.99 - 390 kn

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:01