TREŠNJEVKA SE BUDI

Fotografije iz obiteljskih albuma otkrivaju tajne i promjene jednog kvarta

Fotografija Tratinske ulice 70-ih godina iz albuma obitelji Blažević 

 Privatna arhiva
Trešnjevka se budi! je akcija Centra za kulturu Trešnjevka i njegovog projekta "Mapiranje Trešnjevke"

Kako su živjeli stanari Tratinske i ostalih trešnjevačkih ulica, kako su se odijevali, gdje su izlazili u šetnje te kako se mijenjalo njihovo naselje u posljednjih stotinjak godina, može se doživjeti šetajući Ozaljskom ulicom u Zagrebu, gdje se održava izložba starih fotografija Trešnjevke. Naime, u izlozima 40-ak uličnih lokala izloženo je više od sto starih fotografija koje su stanari tog zagrebačkog naselja pronašli u svojim obiteljskim albumima te ih ustupili organizatorima ove jedinstvene izložbe.

image

Pjevački zbor srednje škole, snimljen 1958.- 1959. godine, iz albuma obitelji Vrhovnik

Privatna arhiva

Manifestacija Trešnjevka se budi! u sklopu "Akupunkturaterapija Zagreba umjetnišću"

Iz 30-ih godina

- Izložba starih fotografija dio je manifestacije Trešnjevka se budi!, koja se ove godine održava kao dio umjetničkog festivala Artupunktura - terapija Zagreba umjetnošću, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Trešnjevka se budi! je akcija Centra za kulturu Trešnjevka i njegovog projekta "Mapiranje Trešnjevke", a nastoji uključiti i širu zajednicu: građane, okolne lokale, udruge i inicijative. Provodi se već treću godinu zaredom, svojim kulturnim sadržajem izlazi na ulicu i trg te tako on svima postaje dostupan - pojašnjava Saša Martinović Kunović iz uredništva projekta "Mapiranje Trešnjevke" i voditeljica Galerije Modulor pri Centru za kulturu Trešnjevka.

Izložba sa stotinjak starih fotografija Trešnjevke održava se u 40-ak izloga uličnih lokala u Ozaljskoj ulici, a ustupili su ih sami stanari tog naselja

Izložba starih fotografija stanara u izlozima lokala Ozaljske ulice samo je dio manifestacije.

Većinu izloženih fotografija projektu Mapiranje Trešnjevke samoinicijativno su ustupili stanovnici Trešnjevke, a najstarije datiraju iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Neke donose atmosferu s obiteljskih druženja i okupljanja u periodu od 40-ih do 70-ih godina, a na nekima se mogu uočiti i prepoznatljive trešnjevačke lokacije.

image

Fotografija Tratinske ulice 70-ih godina iz albuma obitelji Blažević

Privatna arhiva

Promet i moda

- Kroz izložene fotografije može se prepoznati protok vremena i razvoj Trešnjevke, možda čak i ne po izgledu kuća i ulica, već puno više po odsustvu vreve suvremenog društva te, također, po modi, modnim dodacima, frizurama... ali i s ozbiljnošću kojom se pristupalo fotografiranju koje je tada predstavljalo luksuz, poseban događaj, dok je fotografija danas čak ne samo "potrošna roba" već puka formalnost, nešto čemu uopće više i ne obraćamo pažnju - kaže Vanja Radovanović iz projekta Mapiranje Trešnjevka.

Dodaje kako je želja pozvati i sve druge stanare da se pridruže i podijele fotografije iz svojih obiteljskih albuma i zbirki, a također i ostale lokale da se pridruže slijedećim akcijama toga tipa. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:56