3D paneli i pločice

Futuristički dom gdje caruje treća dimenzija

 

Trodimenzionalni motivi su vrući hit, no u ovom slučaju nije riječ samo o iluziji na tapeti ili crtežu, nego o opipljivim elementima interijera. Ovo su tri najčešće vrste ovih obloga.

GIPSANI 3D PANELI

Gipsane 3D dekorativne panele pronašli smo u tvrtki Pap Promet, proizvode se u Samoboru te su 100% domaći proizvod. Ivan Pap iz te hrvatske tvrtke odmah nam najavljuje da uskoro namjeravaju početi i s izradom panela od posebnih betonskih mješavina, no zasad objasnimo što su gipsani 3D paneli.

- Radi se o trodimenzionalnim panelima napravljenima od posebnoga gipsa s posebnim primjesama kako bi bili što čvršći, lakši i dugotrajniji. Prednosti ovih panela su brojne kao npr. jednostavno postavljanje, pretvaranje zida u homogenu površinu, trajnost, otpornost, bojanje u bilo koju boju za zidove, mogućnost izbora ostavljanja fuga ili micanja istih te široka primjena - objašnjava i dodaje da gipsani paneli nisu za vlažna područja i eksterijere. Što se tiče aktualnih trendova, Pap naglašava da su oni ovisni o preferencijama kupaca.

- Nekima se sviđaju geometrijski oblici, dok neki više vole oble linije koje ih podsjećaju na prirodu - kaže, a nas zanima kako se montiraju i koliko traju.

- Montiraju se vrlo jednostavno, sve što nam je potrebno jest brzosušeće fleksibilno ljepilo, ravna, čista te suha površina, iznivelirana daska ili pod te špahtla ili lopatica. Paneli se zatim lijepe kao i pločice na zid. Trajnost je vječna, a ako ih se želi skinuti, nije problem, ali nakon skidanja nisu više upotrebljivi - naglašava Ivan Pap.

Zanima nas možemo li postaviti panel samo na dio zida ili je preporučljivo da se obloži cijeli zid.

- Paneli se stavljaju po želji, mogu se postaviti kao npr. slike, 4 u nizu, kao 1 slika napravljena od 4 komada, može se obložiti cijeli zid, zaista sve ovisi o prostoru s kojim se raspolaže te vlastitoj želji. Može se čak napraviti i panel s motivom po narudžbi, ali je tijek procesa dosta dulji nego kod gotovih oblika panela - kaže Pap.

PVC 3D PANELI

- 3D PVC paneli su namijenjeni za brzu adaptaciju prostora. Njihove bitne karakteristike su te da su izrađeni od kvalitetnog PVC materijala, otporni na vlagu i nisu zapaljivi - kaže Antonio Vidović iz tvrtke VidaSan i dodaje kako su i jednostavni za održavanje.

- Lako se peru i brišu, a brzo i jednostavno postavljaju montažnim ljepilom. 3D PVC paneli se mogu postaviti na sve zidne površine. Pritom je važno naglasiti da se mogu lijepiti direktno na stare pločice u kuhinjama, što im je i velika prednost jer su povoljnija i opcija i ne stvara se nered - kaže Vidović.

Širokog su spektra i modernih boja te izraženih tekstura za uzorke kamena, cigle, drva, ili raznih mozaika.

PVC paneli nemaju ravne i glatke površine već reljefne s izbočinama i udubljenjima po sebi. Mogu se postaviti uz indukcijsku ploču ili peć na plin, kao i u kupaonice jer im ne smeta utjecaj vode i vlage. Posebno su kupcima zanimljivi za uređenje kuhinja i prostora između elemenata.

BETONSKE PLOČICE

Svaka je 100% ručno izrađena i kreirana tako da stvara odlične igre svjetla i sjene na zidu interijera ili eksterijera

Prateći suvremene trendove u arhitekturi i dizajnu, kreiran je jedinstven proizvod na našem tržištu, 3D betonske pločice.

- Svaka je pločica kreirana tako da stvara jedinstvene igre svjetla i sjene na zidu. Samo jednim detaljem mijenja se ugođaj cijele prostorije dok se oblaganjem većih površina 3D pločicama stvaraju do sada neviđeni interijeri i eksterijeri.

Kako je svaka pločica 100% ručno izrađena, radi se o unikatnom proizvodu, koji se distancira od masovne proizvodnje, što proizvodnju čini izrazito zahtjevnom i kompleksnom - kažu u tvrtki E3 koja potpisuje ovaj proizvod. Osim trenutno dostupne kolekcije, prednost je što je tvrtka specijalizirana u izradi pločica po narudžbi. Drugim riječima, dizajner ili arhitekt može kreirati 3D pločicu prema svom dizajnu i time ostvariti puni potencijal kreativnog procesa koji počinje idejom i završava realizacijom.

- E3 pločice su, kao što i samo ime govori, pločice koje se nanose punoplošno s keramičkim fleksibilnim ljepilom na zid. E3 pločice se mogu primjenjivati u interijeru i eksterijeru. One ne zahtijevaju održavanje zbog toga što su izrađene od visokokvalitetnih materijala i imaju završni sloj koji ih štiti od atmosferilija. Ove pločice mogu biti realizirane s različitim teksturama, površinskim obradama i u cijelom spektru boja koji se postiže pigmentiranjem - kažu u tvrtki.

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:17